В този урок ще ви покажа как да създадете отражение на обекти върху повърхности във Photoshop.

Отражението, подобно на сянка, е важен елемент за фотографията и фотомонтажа , придава естественост и обем.

Отражението може да бъде както върху лъскава огледална повърхност, така и върху лъскава (наречена дифузна). Второто се използва много по-често в практиката на фотомонтажа.

Няма нищо сложно в добавянето на отражение към снимка, достатъчно е да разберете принципа на създаването му и да извършите няколко прости манипулации.

Също така създаването на отражения може да се запише във Photoshop Action, което значително ще ускори процеса и ще ви спести постоянното повтаряне на едни и същи стъпки.

Ето какво получих в крайна сметка:

Сега ще разгледаме създаването на истински отражения върху текстура на лъскава повърхност. лъскава текстура на повърхността. Фоновата повърхност е много важна за реалистичен резултат!

Разликата между сянка и отражение е, че отражението следва формата на реален обект по отношение не само на форма, но и на цвят, текстура и т.н.

Да започваме. Създайте документ с размери 630 x 500 px, вземете инструмента Gradient Tool и нарисувайте вертикален градиент от бяло (FFFFFF) до светло сиво (DADADA):

След това напишете текста. Използвах безплатния шрифт Ar Destine, който можете да изтеглите от интернет без никакви проблеми, цветът на текста не е важен и зададох стиловете на слоя на Emboss, Inner Shadow и Drop Shadow със следните настройки:

Текстът трябва да изглежда така:

Дублирайте текстовия слой и го растеризирайте. Активирайте инструмента за свободна трансформация (Ctrl+T), поставете центъра на трансформацията надолу от лявата страна на лентата с опции, щракнете с десния бутон върху ограничителното поле и кликнете върху елемента "Обръщане на вертикално контекстно меню.

След това преобразувайте слоя в интелигентен обект.

Преминете филтър ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur) и задайте радиуса на размазване на около 1,5 пиксела:

Създайте маска на слоя за интелигентния обект. Вземете Gradient Tool, изберете черно и бяло, щракнете върху маската на слоя, за да се появи кутия около нея, и плъзнете градиента вертикално нагоре, както е показано с червената стрелка на снимката:

Всъщност, това е всичко, крайният резултат е показан в горната част на статията.

Категория: