Светът е пълен с ярки цветове, понякога просто искате да рисувате скучни черно-бели снимки от времето, когато фотографията е била точно такава. Или може би искате да направите модерни снимки в цвят, които фотографът е искал да лиши от цветове? Ако следвате съветите от този урок, тогава Photoshop ще ви помогне да превърнете черно-бялото в цвят не по-лошо от приказен магьосник, постоянство и упорит труд. Оцветяването на изображения, така че да изглежда естествено, е много по-трудно от извършването на обратната операция.Можете да направите черно-бяла снимка във Photoshop с едно кликване, като отидете в менюто "Изображение" , след това "Корекция" и "Обезцветяване" .

Подготовка за работа

Отворете оригиналното изображение в програмата. Ако снимката има някакъв цветен нюанс, например кафяв или друг, той трябва да бъде премахнат. Направете снимката си 100% черно-бяла. Ако е твърде тъмно, тогава е по-добре да увеличите леко яркостта и да намалите контраста. Това се прави и в менюто "Изображение" , след това "Корекция" и "Яркост / Контраст" .

Ще ви трябва и прозорецът "Слоеве" , наречете го от горното меню "Прозорец" . Също така е удобно да използвате прозореца на навигатора за бързо навигиране в изображението и регулиране на размера на видимата област.

Дублирайте снимката в прозореца на слоевете, за да не съсипете оригинала, ако направите грешки. Изберете единствения слой досега, натиснете десния бутон на мишката, след това "Създаване на дублиран слой" , по подразбиране ще се нарича "Фоново копие" , можете да го наименувате по различен начин.

Направете цветна снимка от черно-бяла снимка във Photoshop

Принципът е следният - ще рисуваме всеки детайл поотделно, чувствайки се като художници. В нашия пример момиче, на което отделно ще рисуваме кожата, устните, очите, дрехите и т.н. Да започнем с кожата.

  • Изберете "Четка" от лентата с инструменти вляво, задайте настройките както следва: 100% натиск и непрозрачност, нормален режим, формата на четката е за предпочитане с размазани ръбове. Ние ще коригираме размера в зависимост от областта на снимката, която ще се обработва. Удобно е да направите това с помощта на клавишите с квадратни скоби.
  • На същото място - в инструментите, в най-долната част на панела намираме бутона "Бърза маска" :

"

Щракнете върху него и нарисувайте изцяло кожата, без да се притеснявате как да го направите внимателно. Основното е, че цялата кожа трябва да бъде боядисана с червено (това е по подразбиране), включително боядисване на очите и устните, ние ще променим цвета им по-късно.

Можете да прекрачите ръбовете, дори е по-добре да го направите. След като сте боядисали всички области на кожата, без да пропуснете нито един пиксел, натиснете отново бутона "Бърза маска" . Трябва да се появи селекция. Уверете се, че цялата кожа влиза:

  • Отидете в горното меню "Слоеве" , изберете "Нов слой за запълване" , след това "Цвят" , можете да дадете име на слоя. Изберете режима "Мека светлина" , натиснете "OK" - появява се палитра, където трябва да изберете цвят:

  • Не е лесно с кожата, трябва да търсите жълти и розови нюанси. Ако не можете да намерите естествен цвят по никакъв начин, тогава изберете тона, който най-добре подхожда на цвета на кожата ви, ние ще се опитаме да го коригираме по-късно. Щракнете върху OK.
  • Отидете до прозореца "Слоеве" и вижте, че там се е появил нов слой за запълване, състоящ се от две части. Кликнете върху втората част под формата на черен квадрат, около него трябва да се появи бяла рамка.
  • В инструментите все още трябва да имаме активна "Четка" със същите настройки. Основният цвят на лентата с инструменти трябва да е черен - това е важно. Сега четката ще работи като гумичка. Отстраняваме всичко излишно - това, което сме боядисали случайно, оставяйки цвета само върху кожата. Стараем се да го правим внимателно:

Така че оцветихме кожата, за да коригираме цвета й, отидете на прозореца "Слоеве" , изберете слоя за запълване и му направете дубликат.

Сега щракнете двукратно върху цветния квадрат в новия слой - появява се палитра. Изберете друг цвят, който ще бъде насложен върху първия слой и смесен с него. Можете да смесите розови и жълти нюанси, тогава ще получите естествен тон:

Сега отидете на слоя "Background copy" , натиснете отново "Quick mask" и продължете да рисувате, създавайки нови слоеве за запълване. Не забравяйте да се връщате към основния слой всеки път, в противен случай нищо няма да работи.

В примера боядисахме косата в кафяво, след това устните в червено:

И боядисайте ириса в зелено. След това направете дрехите лилави:

След това син фон, тъй като нашият модел седи край водата. И отделно са боядисали в зелено дърветата, отразяващи се във водата, както и дъските, на които тя седи, въпреки че са почти незабележими. Детайлите винаги са важни. Резултат:

Особено забавно е да оцветяваш ретро снимки. Ако имате семеен архив с редки снимки, сега не е необходимо да ги носите в работилницата, но можете сами да ги дигитализирате и оцветите.

След като сте усвоили тази техника, можете също да правите цвят върху черно и бяло във Photoshop. Това е доста оригинално решение, сигурно сте виждали такива снимки.

Например, по-долу направихме момичето червени устни и тюркоазени очи, оставяйки всичко останало в черно и бяло:

По абсолютно същия начин можете да промените тоновете на цветни снимки, например да промените: цвета на косата, дрехите, фона и т.н.

Категория: