Когато редактирате снимка, често има нужда да подобрите външния вид на човека, изобразен на тази снимка, и един от начините да постигнете това е да увеличите очите. Разбира се, трябва да увеличите очите си съвсем малко, почти имплицитно, в противен случай това няма да бъде украшение, а шега с човек, „фотожаба“ .

Можете да постигнете желания резултат и да избегнете всички грешки, само като използвате правилно традиционните инструменти на Photoshop - праволинейно ласо, маска на слоя и свободна трансформация.

Урокът е подходящ за версии на програмата от CS3 и по-високи.

Използвах тази снимка за работа. Ако задържите курсора на мишката върху него, ще видите готовия резултат:

"

Да започваме.

Отворете снимката във Photoshop, вземете инструмента Rectilinear lasso (Polygonal Lasso Tool) и направете селекция около едното око. Обръщам внимание на факта, че не само самото око трябва да попадне в избраната зона, но и миглите и сенките под очите, но не и веждите:

Копирайте селекцията на нов слой, като натиснете Ctrl+J.

Щракнете върху фоновия слой в панела със слоеве, за да го активирате и по същия начин създайте селекция на второто око, след което натиснете Ctrl+J, за да го копирате в нов слой:

Визуално работният документ не е променен, но слоевете в панела със слоеве вече изглеждат така:

И сега започва забавлението, ще увеличим очите отделно.

Сега имаме активен средния слой, върху който е разположено изрязаното дясно око.
Натиснете Ctrl+T, за да активирате Free Transform, около окото се появява рамка с размери. Едновременно задръжте натиснати клавишите Shift и Alt, така че трансформацията да идва от центъра и да спазва пропорциите, и плъзнете един от ъглите на рамката в посока навън от центъра на рамката. Увеличете малко рамката, отпуснете бутона на мишката исамо след това отпуснете клавишите Shift и Alt:

Обърнете внимание, в горната част, в лентата с опции, ще бъде посочен процентът на трансформация на ширината и височината, запомнете някоя от тях, например моята ширина е 106,99% от оригинала. Запомнете тази настройка!

Сега отидете на слоя с другото око и повторете същата процедура, така че ширината да е същата стойност от оригинала (имам 106,99%).

Ето какво получих:

Както можете да видите, на някои места например се появиха тонални преходи отляво.

Сега ще ги оправим, но първо нека преместим очите си малко към носа. Вземете инструмента „Преместване“ (Move Tool) и клавишите „стрелка надясно“ и „стрелка наляво“ изпълнете тези действия. Всяко натискане на клавиша (когато „Преместване“ е активно) премества изображението с 1 пиксел, степента на движение зависи от размера на снимката, 3 пиксела ми бяха достатъчни.

Сега премахнете преходите. Нанесете маска на слоя върху горния слой, вземете кръгла черна четка с нулева твърдост, задайте диаметъра на четката приблизително равен на диаметъра на ириса и започнете да изтривате краищата на изображението на слоя:

Както виждате, премахнах артефакта вдясно. По същия начин премахнете останалите преходи на това и другото око (също като използвате маска на слоя).

Е, това е всичко, снимката е готова, сякаш няма промени, но момичето е станало много по-ефектно, нали:

Надявам се, че урокът за уголемяване на очите във Photoshop не е бил труден и ви е харесал)))

Категория: