Този урок е за начинаещи потребители на Photoshop. В хода на урока ще научим как да премахнем фона от изображение или снимка и да го заменим с друго изображение.

Ще разгледаме един от най-простите примери за премахване на фон - ще премахнем плътен фон. Цветът на фона не е важен, важното е да е плътен. В допълнение, краищата на обектите на преден план са равни, което също опростява задачата. Но трябва да започнеш с малко, нали?

В този урок ще ви покажа два начина за премахване на фона - с помощта на Magic Wand Tool и с помощта на Magic Eraser Tool. В урока ще използвам версията на Photoshop CC (Creativ Gloud), но урокът ще работи с версиите по-долу, до и включително CS4.

Ще работя с изображение на плодове на бял фон, можете да изтеглите това и други подобни изображения с клипове на плодове тук.

Ето моето оригинално изображение:

"

Да започваме. Първо отворете нашето изображение във Photoshop и погледнете панела със слоеве (ако по някаква причина нямате този панел, тогава неговият дисплей се включва / изключва чрез натискане на клавиш F7). Виждаме един слой там, този слой е фонът, Photochop го нарече „Background“ (или на английски Background), отдясно на слоя има икона за заключване, което означава, че слоят е заключен за редактиране:

Така че трябва да отключим фоновия слой, повече за това как да отключим фоновия слой е обяснено тук и аз бързо го отключвам, като щракна двукратно върху иконата на катинар.След двукратно щракване върху ключалката ще се появи нов прозорец, където можете просто да щракнете върху бутона OK, в резултат на което слоят ще бъде отключен и преименуван:

Сега нека се заемем с действителното изтриване.

Премахване на фона с инструмента Magic Wand Tool

На лентата с инструменти, разположена вертикално вляво, изберете инструмента Magic Wand:

И щракнете върху бялата област на изображението, в примера, който щракнах в горния десен ъгъл, в резултат на което се появи избрана област в документа, маркирана с движеща се пунктирана линия, тази линия обозначава границата на избраната област, в обикновените хора се нарича "маршируващи мравки »:

Сега можем да редактираме само частта от изображението, която е в избраната област.Всичко, което е извън селекцията, не е достъпно за редактиране (изтриване, рисуване, корекция на цветовете и т.н.).
Но има моменти, когато не е напълно ясно коя част от изображението е селекция и коя не е . За да определите кои пиксели в изображение могат да се редактират, включете осветяването с бърза маска, като натиснете клавиша Q. Ето как изглежда документът сега:

Областта на изображениетоизвън на зоната за избор е маркирана в червено, т.е. не е достъпно за редактиране. За да изключите подсветката, т.е. бърза маска, натиснете Q отново.

Много е лесно да изтриете цялата селекция - просто натиснете клавиша Delete. Нека направим това и за по-добър изглед премахнете селекцията. чрез натискане на комбинацията Ctrl+D. Ето резултата, сиво-белият кариран фон представлява прозрачната област:

И така, фонът около кошницата е премахнат, но задачата не е изпълнена. защото оставени фрагменти от фона вътре в кошницата.

Тези области не са премахнати. защото първоначално не бяха включени в селекцията, но това се случи поради неправилни настройки на инструмента Magic Wand.

Да се върнем и да възстановим първоначалното състояние на документа, като натиснете F12.

Да настроим магическата пръчка. В момента се интересуваме само от една опция на този инструмент - "Съседни пиксели" (Contiguous), която е активирана по подразбиране във Photoshop. Когато тази опция е активна, "Вълшебната пръчка" избира само съседни, т.е. пиксели с подобни цветове, докосващи се един друг, и в нашия случай белите пиксели вътре в дръжката на кошницата са отделени от външните кафяви пиксели на същата тази дръжка. Затова премахнете отметката от опцията „Съседни пиксели“:

И щракваме с "Вълшебната пръчица" на същото място, където щракнахме за първи път, резултатът е:

Натиснете клавиша Q, за да включите бързата маска, така че избраната област да е по-ясна:

Сега областта под манипулатора е достъпна за редактиране и изтриване, но в същото време някои пиксели от тялото на кошницата също са достъпни за изтриване, но не ни трябват.

За да коригирате този проблем, използвайте текущо активната бърза маска.

Вземете инструмента Brush Tool:

Натиснете клавиша D, така че основният цвят на цветовата палитра да стане черен, направете диаметъра на четката приблизително равен на диаметъра на белите петна, задайте твърдостта на 100% и рисувайте върху петната в процесът на боядисване на петната трябва да изчезне под розовия акцент:

"

След като петната са боядисани, натиснете отново клавиша Q и след това Delete. Резултат:

"

Забележка. Ако преди да създадете селекцията с Magic Wand, задайте параметъра Tolerance на нула (този параметър се намира в горната част на прозореца на Photoshop малко вляво от опцията Adjacent Pixels, сега е 32, вижте фигурата по-горе) , тогава селекцията няма да включва зони върху самата кошница и не е необходимо танцуване с бърза маска и четка.

Всъщност задачата е изпълнена, фонът под плода е премахнат. Сега мога да плъзна слоя върху друго изображение с помощта на инструмента за преместване или да създам нов слой с някакво изображение под слоя с кошчето.

В примера създадох слой с оранжево-червен градиент под слоя кошница:

"

Премахване на фона от снимка с Magic Eraser Tool

Работата на този инструмент е подобна по принцип на Magic Wand, разликата е, че е по-автоматизирана и специализирана. Както всички специализирани инструменти, работата с Magic Eraser е по-лесна и по-бърза, но тук не е подходящ за извършване на всички подобни задачи по премахване.

Но за нашия случай този инструмент ще пасне идеално, така че нека започваме.

Вълшебната гума е подредена под инструмента за изтриване:

За да приложите Magic Eraser, не е необходимо да отключвате фоновия слой, инструментът го прави автоматично, когато за първи път щракнете върху слоя.

За да премахнете белия фон на моята снимка, всичко, което трябва да направите, преди да използвате инструмента, е да зададете стойността на толеранс на нула и да изключите опцията за съседни пиксели:

Сега щракнете върху която и да е част от белия фон и тя ще бъде незабавно изтрита без създаване на селекция:

"

Всъщност всичко, задачата е изпълнена. съгласен съм, много по-бързо от магическата пръчка.

Също така, ако зададете Opacity на по-малко от 100%, Magic Eraser няма да премахне напълно фона, но ще го направи полупрозрачен.

От това следва, че инструментът Magic Eraser е идеален за премахване на плътен фон. Но обхватът на приложение на този инструмент е много по-тесен. отколкото вълшебната пръчка.

Категория: