Какво е шум в снимка

Шумът в снимка е визуален дефект, въведен от сензора на цифров фотоапарат. Малките частици, които запълват големи площи, могат да се използват като допълнителна стилизация, но в повечето случаи те изкривяват възприятието на изображението.

Как изглежда шумът на снимка

В изображението има 2 вида шум:

 • люминентен шум - напомнящ зърнистост на филма, частиците са оцветени в различни цветове
 • хроматични - малки елементи от различни тонове от един и същи цвят

За да не премахнете шума на снимката във Photoshop, по-добре е да предотвратите появата му дори когато правите снимка. Има много начини за предотвратяване на появата на шум в изображенията, изборът на метод зависи от причината за възникването му.

Причини за шум в изображението

Причината за появата на шум в снимката, който не може да бъде напълно отстранен е шумът на матрицата. Цената на тази част от камерата влияе върху цената на оборудването. Колкото по-евтино е устройството, толкова повече шум ще има в снимките.

Второто условие е дългосрочна работа на устройството - снимане на бавни скорости на затвора, забавяне, голям брой кадри в минута.

Високата чувствителност също влияе на шума. С тези настройки броят на мъртвите пиксели се увеличава, както и цялостната осветеност на рамката.

Как да предотвратим шума в снимките

Съвети за намаляване на шума в снимките:

 1. Използвайте скъпо оборудване с висококачествен сензор, автоматично намаляване на шума и системи за стабилизиране
 2. Снимайте в RAW формат - най-добрият формат за запазване на повече информация за последваща обработка
 3. Задайте ISO възможно най-ниско. За вечер и през нощта се препоръчва използването на ISO от 100. Специални лещи, проектирани да работят при слаба светлина, ще изгладят дефектите
 4. Опитайте се да предпазите камерата от прегряване - използването на сенници предпазва камерата от ултравиолетова радиация
 5. Вземете почивки от работа - особено ако снимате интервали или LiveView
 6. Изберете най-добрите условия за снимане - избягвайте открити пространства, висока влажност и вятър
 7. Използване на вградена стабилизация
 8. Инсталирайте камерата на стативи с възможност за въртене в три равнини
 9. Тестовите снимки ви помагат да оцените нивото на шума във вашата снимка и да направите корекции
 10. Функцията хистограма показва кои области са светли и кои са тъмни. Когато преглеждате тази информация, можете да коригирате грешки
 11. Композирайте кадъра предварително - тази работа може да намали дефектите при последващата обработка, когато трябва да премахнете важни части от изображението със зони с шум

Ако не сте успели да избегнете грешки и рамката се е оказала шумна, последващата обработка ще реши проблема. Има много препоръки за премахване на шум във Photoshop и други редактори на изображения.

След това ще опиша 8-те най-ефективни начина за премахване на шума от снимка или снимка.

Как да премахнете шума от снимка

Счупените шумови пиксели могат да бъдат премахнати при последваща обработка или добавени за ретро стил. В първия случай трябва да изберете удобен метод от следните.

Компютърни програми за премахване на шум

Софтуерът за последваща обработка на кадри може да се използва по всяко удобно време, без интернет връзка. Най-популярните и висококачествени програми са представени по-долу.

Photomaster

Зърнистостта в картината се коригира в няколко стъпки:

 1. Рамката трябва да се отвори в програмата
 2. Намерете раздела "Photo Denoise" в лентата с инструменти
 3. Приложете опцията, като регулирате корекцията визуално
 4. В края на процеса си струва да направите изостряне, за да премахнете ефекта на размазване

Photomaster има проста функционалност, позволява ви да коригирате проблема с шума с няколко кликвания, но не е подходящ за професионално ретуширане.

Photoshop

Adobe Photoshop е предназначен за корекция на професионално ниво.

Премахването на шум от снимка във Photoshop следва следния алгоритъм:

 1. Отворете рамката в редактора
 2. В папката "Филтри" намерете раздела "Намаляване на шума"
 3. Включете режима за преглед, за да коригирате визуално прилагането на ефекта
 4. Задайте желаните параметри

Пикселизацията може да бъде намалена чрез приставката Camera RAW. Филтърът се прилага автоматично след конвертиране и има много предимства: избраният ефект може да се приложи към поредица от снимки; почистването на пикселите се извършва точково, без да се засяга качеството на изображението; Adobe Camera Raw реагира бързо.

Adobe Photoshop Lightroom

" Lightroom" ви позволява да правите бързи предварителни настройки с настройка на параметрите за цяла поредица от снимки, което улеснява обработката на партида от шумни снимки.

За да създадете предварителна настройка, която намалява пикселизацията (шума), в Lightroom е:

 1. Отваряне на снимка
 2. Отидете до секцията "Подробности" от дясната страна на екрана
 3. Намерете раздела за намаляване на шума
 4. Промяна на стойност чрез плъзгачи

Програмата Lightroom има прост интерфейс, чудесен за начинаещи в ретуширането. Удобният преглед ви позволява да проследявате степента на промените.

Capture One

Програмата премахва шума от изображението автоматично при зареждане. Софтуерните алгоритми ви позволяват да регулирате интелигентно намаляването на шума в зависимост от интензивността му. Премахнати цветни и монохромни артефакти, добавена острота.

Интерфейс на програмата Capture One

Онлайн услуги за намаляване на шума

Коригирането на шума с помощта на специални интернет услуги е лесен начин за справяне с проблема. Повечето сайтове са безплатни за потребителите и ще ви помогнат да коригирате дефект с няколко кликвания.

IMGonline

Можете да подобрите снимка на уебсайта IMGonline по няколко начина. За намаляване на шума заредете рамката в падащия прозорец, изберете желания раздел, задайте оптималните стойности, запазете снимката.

Al Image Denoiser

Алгоритмите на сайта са проектирани специално за премахване на пикселизацията. За да премахнете шума в Al Image Denoiser, просто плъзнете рамката в специално поле, щракнете върху бутона „Подобряване“, изтеглете коригираното изображение.

Мобилни приложения за намаляване на шума

Мобилните приложения за ретуширане са чудесни за любителите на социалните медии. Елиминирайте шума и коригирайте рамката навсякъде с помощта на мобилен Photoshop.

Премахване на шум от изображение

Приложението премахва артефакти от всякакъв тип - монохромни и цветни. Интерфейсът е представен на английски, но процедурата е ясна за всеки потребител на смартфон.

За да премахнете зърнистостта и шума, в Image Noise Remover трябва да:

 1. Разрешаване на достъп до фото галерия
 2. Отворете снимка
 3. Задайте ниво на шум
 4. Запазване на резултата

Софтуерът реагира бързо, постоянно се актуализира, оптимизиран специално за решаване на проблеми със зърнистостта.

Snapseed

Обработката на снимки в приложението се извършва в различни посоки - има четки за селективна корекция, филтри, изрязване, корекция на цветовете. Софтуерът е оптимизиран за работа с рамки във формат RAW.

За намаляване на шума от Snapseed имате нужда от:

 1. Сподели галерия
 2. Изберете рамка
 3. Отидете в раздела "Инструменти"
 4. Натиснете секцията "Острота"
 5. Променете позицията на плъзгача "Структура" , докато се появи оптималното ниво на шума

Приложението ви позволява да ретуширате изображения с високо качество, има широк набор от инструменти и методи за премахване на артефакти.

Изводи

Премахването на шум от снимки чрез последваща обработка на кадри във Photoshop е чудесно за начинаещи, които не са натрупали достатъчно опит и знания в занаята. Опитните фотографи обръщат повече внимание на предварителната работа върху композицията и визуалния ефект на снимката, използват скъпо оборудване с мощна матрица. Струва си да запомните, че премахването на артефакти в редакторите засяга дълбочината на рязкост на снимката.Този параметър също трябва да се редактира по време на ретуширане.

Категория: