В този кратък и прост урок ще ви кажа как да създадете стъклена текстура за няколко минути, като използвате обикновени филтри на Photoshop. и резултатът ще бъде много интересен.

Използвам версията на Photoshop CC тук, но по-долу версиите CS2 също ще работят.

Вижте крайния резултат:

Да започваме.

Създайте нов документ във Photoshop 640 на 480 пиксела, но можете също да изберете свой собствен размер на документа, по-малък или по-голям.

В лентата с инструменти, в цветовата палитра, задайте цвета на предния план на мръсно синьо (6EDBFF) и цвета на фона на черно (000000).

Отидете в раздела на главното меню Filter ->Rendering ->Clouds (Филтър ->Render ->Clouds). Получаваме нещо подобно:

Сега ще приложим филтри от галерията с филтри.

Отидете в раздела на главното меню Filter ->Filter Gallery ->Imitation ->Cellophane packaging (Filter ->Filter Gallery ->Artistic ->Plastic Wrap) и задайте следните настройки:

Сила на осветяването=10
Детайл=5
Гладкост=3

Щракнете върху OK

Използвайте втория филтър. Да отидем Филтър ->Галерия с филтри ->Изкривяване ->Стъкло (Филтър ->Галерия с филтри ->Изкривяване ->Стъкло)

Изкривяване=10
Гладкост=3
Текстура=Малка леща
Мащаб (Мащабиране)=125%

Това е. Крайният резултат е показан в горната част на статията.

Малко допълнение. Във филтъра "Стъкло" , в опцията "Текстура" , вместо настройката "Малки лещи" , можете да изберете друга, например "Блокове" (Блок). В този случай получаваме различен, не по-малко интересен резултат:

И не забравяйте, че настройките "Distort" и "Scale" се избират по ваш вкус и в зависимост от размера на документа.

Също така, за да направи текстурата на стъклото по-лека и блестяща. дублирайте слоя, като натиснете Ctrl + J, променете режима на смесване на „Екран“ (Екран) и намалете непрозрачността според вкуса.

Категория: