В този урок ще научим как да създадем реалистична текстура на смачкана хартия от нулата само за пет минути. За да създадем хартия, ще използваме стандартни филтри и ефекти на Photoshop.

Това трябва да получим:

Да започваме!

Първо, нека създадем нов файл с размери 1280 на 1024 пиксела. Използвайте инструмента Rectangular Marquee Tool, за да създадете правоъгълна селекция в центъра на изображението:

Натиснете клавиша Q, за да стартирате режима на бърза маска. Филтър ->Външен вид ->Кристализация (Филтър ->Пикселиране ->Кристализация), въведете размера на клетката (Размер на клетката) около 5 и щракнете върху OK:

Натиснете отново клавиша Q, за да се върнете към нормален режим. Създайте нов слой, като натиснете Ctrl+Shift+Alt+N. Натиснете D, след това Ctrl+Delete, за да запълните селекцията с бяло, след което премахнете отметката от нея, като натиснете Ctrl+D.

По този начин създадохме скъсани ръбове на нашия смачкан лист хартия.

Забележка. Към момента няма видими промени в документа, т.к. имаме само слой с бял елемент на бял фон.

Вземете Burn Tool и задайте експозицията на около 20%. Отидете на Filter ->Filter Gallery ->Textures ->Texturizer (Филтър ->Filter Gallery ->Texture ->Texturizer), изберете текстурата "Canvas" (Платно), задайте останалите параметри, както е на снимката:

Натиснете OK. С помощта на този филтър приложихме лека текстура на неравности върху хартията.

Сега нека създадем празна сянка за листа, за да придадем обем на композицията. В долната част на панела със слоеве, при активен най-горния слой, щракнете върху бутона за стил на слоя и изберете "стил "сянка" . Оставете настройките по подразбиране и щракнете върху OK:

Сянката е неестествена в момента, но ще поправим това по-късно. Междувременно трябва да отделите сянката от празния лист. В панела със слоеве щракнете с десния бутон върху стила на слоя и в контекстното меню, което се показва, щракнете върху реда „Формиране на слой“ (Създаване на слой). Панелът със слоеве сега трябва да изглежда така:

Изберете слоя със сенките и натиснете Ctrl+T, за да активирате инструмента Free Transform. Щракнете с десния бутон вътре в ограничителната кутия и изберете Warp. Преместете маркерите, както е показано на снимката, така че сянката да изглежда като истинска:

Създайте нов слой върху всички слоеве. Вземете инструмента „Градиент“ (Gradient Tool), в лентата с опции изберете типа градиент „Линеен“ и режим Разлика (Разлика). След това просто плъзнете градиента през платното няколко пъти произволно, така че да изглежда така, плъзнах градиента около петнадесет пъти:

Приложете към слоя Filter ->Stylization ->Stamping (Filter ->Stylize ->Emboss) с параметри:

Ъгъл (Ъгъл) - 135°
Височина (Височина) - 6 пиксела Ефект (Количество) - 100%

Отворете прозореца "Нива" , като натиснете Ctrl+L и преместите белия и черния плъзгач към средата. Ето какво трябва да получите:

Придайте на този слой изрязваща маска (Ctrl+Alt+G) и намалете непрозрачността до около 19%:

Всъщност това е всичко, ето какво трябва да получите в крайна сметка:

Фоновият слой, който първоначално имахме, беше бял, може да бъде променен. Промених го на цвета на фона на страниците на сайта F4F4F4.

Категория: