В този урок ще ви покажа как да създадете проста и забавна рамка на снежинка. Тази рамка е перфектна като завършващ щрих за снимки на семейство и приятели по време на празниците или просто всяка зимна сцена. Вградени форми на Photoshop, след което прецизирайте четката с мощния панел с четки.

За да завършим рамката, ще създадем селекция на границата на снимката и ще поставим снежинките там.

Ето какво получавам в резултат:

А ето и оригиналната снимка:

Част 1. Създаване на четка за оформяне на рамка

Нека започнем, като създадем четка за снежинки.

Отворете Photoshop и създайте нов документ с размери 300px x 300px с бял фон. Вземете инструмента за персонализирана форма. В горната част, в лентата с опции, щракнете върху полето за избор на форма, след това върху зъбното колело и след това върху елемента „Природа“ (Природа):

Ще се появи прозорец с предложение за замяна на формите (на английски. Replace current shapes with the shapes from Nature?), където щракнете върху OK или "Add" :

Сега изберете формата на снежинка. В рускоезичния интерфейс на Photoshop тази форма се нарича "Snowflake 1" , на английски - "Snowflake 1" :

Щракнете два пъти върху определената икона, прозорецът за избор ще се затвори.

Сега задайте желания режим на инструмента Freeform. Тъй като ще създадем четка за снежинки и четката ще бъде направена от пиксели, ще създадем форма от пиксели въз основа на формата. В горния ляв ъгъл на прозореца на програмата превключете режима на „Пиксели“ (Pixels):

Сега трябва да зададете черен цвят на преден план (000000), за да направите това, натиснете клавиша D.

Задръжте клавиша Shift и плъзнете курсора от единия ъгъл на документа в противоположния. Освободете левия бутон на мишката и след това отпуснете Shift. Когато отпуснете бутона на мишката, контурът ще се изпълни с черно:

Ако не харесвате резултата, натиснете Ctrl+Z и повторете действието.

Остава да запазите рисунката като четка за Photoshop.

Забележка. Можете да прочетете повече за създаването на ваша собствена четка тук и тук.

Отидете в раздела Редактиране ->Дефиниране на четка (Редактиране ->Дефиниране на предварително зададени четки), ще се отвори прозорец, където въведете вашето име и щракнете върху OK:

Четката е създадена, документът със снежинка вече не е необходим, можете да го затворите, без да запазвате.

Част 2. Рамкирайте снимката

Нека преминем директно към създаването на рамката. Отворете снимката във Photoshop и веднага добавете нов празен слой, кръстих го "border" .

Запълнете този слой с бяло, като натиснете D, Ctrl+Delete:

Вземете Rectangular Marquee Tool и създайте селекция за основата на бъдещата рамка. Опитайте се да запазите разстоянието между краищата на снимката и селекцията приблизително еднакво:

Натиснете клавиша Backspace или Delete, за да изтриете пиксели в селекцията:

Отидете в раздела на главното меню Избор ->Трансформиране на селекция (Избор ->Трансформиране на селекция).
Трябва да разширим границите на селекцията, без да засягаме пикселите на изображението. Задръжте натиснат клавиша Alt, щракнете върху маркера (малък квадрат) в горния център на контура на селекцията и го плъзнете нагоре, докато стане около средата между горната част на снимката и границата на бялата рамка. Докато плъзгате горния ръб на рамката за избор, ще видите, че долният ръб се движи с него, но в обратна посока. Повторете същото действие за страничните граници на селекцията:

Когато сте готови, натиснете клавиша Enter, за да приемете резултатите от трансформацията.

След това трябва да смекчим границите на рамката, за това ще приложим филтъра Blur ->Gaussian Blur (Blur ->Gaussian Blur), в диалоговия прозорец на филтъра задайте стойностите на радиуса така че замъгляването да достигне границата за избор, стойността зависи от размера на снимката:

Щракнете върху OK, за да приемете филтърното действие.

Вземете инструмента Brush Tool. В горния ляв ъгъл на прозореца на програмата щракнете върху иконата за избор на четка, в изскачащия прозорец намерете вашата персонализирана четка, обикновено последната в списъка:

Отворете панела Brush и въведете следните опции:

В раздела Shape Dynamics:

В раздела Разпръскване:

В раздела Прехвърляне

Изборът все още е активен. Сега трябва да го преобразуваме в път. За да направите това, отидете на панела Paths (обикновено е в същата група като панела Layers) и в долната част на панела щракнете върху бутона „Make Work Path From Selection“

„Маршируващите мравки“, представляващи избраната област, ще бъдат заменени с плътен контур.

След това задайте цвета на предния план на бяло (клавиш D, след това X), задайте желания размер на четката, зависи от размера на снимката, за моята снимка с ширина 848 пиксела избрах четка диаметър от 50 пиксела и в панела с пътеки щракнете върху бутона Строк път с четка

След това в палитрата с четки можете да увеличите параметъра "Разпръскване" и да повторите мазка, като променяте или не променяте диаметъра на четката. Ако бутонът за щрих не е активен, щракнете върху контура в панела, така че да се маркира в синьо. Всъщност това е, вижте крайния резултат:

За различни резултати задайте свои собствени опции в панела с четки.

Категория: