В тази поредица от уроци ще говоря за добавяне на пастелни ефекти към снимки. Нека започнем с може би най-простата опция, с която може да се справи дори и най-начинаещият потребител на Adobe Photoshop. Пастелите не трябва да са твърде интензивни или груби. Те не нарушават останалата част от изображението или дизайна. Те просто придават изчистен и изискан вид на снимките.

Това вероятно обяснява защо пастелните стилове са толкова популярни при редактирането на снимки.

За начало ще ви дам примери за пастелни цветове:

Комплект пастел

Прилагането на правилните нюанси ще добави дълбочина към вашата снимка, като същевременно ще я запазите естествена.

В този урок можете да създадете свой собствен пастелен фотоефект във Photoshop.

Стъпка 1. Отворете снимката

Да започваме. Отворете снимката си във Photoshop, ще използвам тази:

Оригинална снимка

Най-добре е да използвате изображение с много естествена светлина и експозиция. Пастелите работят върху всяко изображение, но работят най-добре, когато са съчетани с ярки, ефирни цветове

Стъпка 2. Създайте плътен коригиращ слой.

В долната част на панела със слоеве върху съответната икона, за да създадете коригиращ слой "Цвят" (Плътен цвят). Този слой ще ни позволи да добавим цветно наслагване към цялото изображение.

Стъпка 3. Изберете своя пастелен цвят.

След като се отвори прозорецът на палитрата на коригиращия слой, сменете цвета на хубав пастелен нюанс. За този урок реших да използвам мек розов цвятf2c1de. Въведете вашия цвят или този цвят и щракнете върху OK.

Избор на пастелен цвят

Стъпка 4. Променете режима на смесване на коригиращия слой.

С активния коригиращ слой променете неговия режим на смесване на Hue. Този режим на смесване ще смеси по подходящ начин плътния цвят на коригиращия слой с другите нюанси в изображението. След това намалете неговата непрозрачност до 20%. Получих тази стойност емпирично, мисля, че в този случай е оптимална.

Промяна на режима на смесване и непрозрачността

Стъпка 5. Създайте втори коригиращ слой.

Създайте нов слой за коригиране на цвета, подобно на стъпка 3, но този път изберете малко по-тъмен нюанс на цвета на наслагването, за да създадете контраст с предишната корекция. Избрах розовоf3acdd.

Стъпка 6. Променете режима на смесване.

За новия коригиращ слой променете режима на смесване на „Разлика“ (Разлика) и задайте непрозрачността някъде между 8% -12%. Това са най-добрите настройки, за да изглежда наслагването естествено.

Настройки за втория коригиращ слой

Сега имаме хубав пастелен ефект на изображението. За да добавите допълнителна дълбочина, предлагам да си поиграете с инструментите за криви и нива.

По-долу давам две изображения: "преди" и "след" :


И това е последната снимка след прилагане на стандартната S-крива на инструмента Curves.

Категория: