В графичния редактор на Photoshop, като се започне от версия CS2, е възможно масово да се записват слоеве като отделни изображения в отделни файлове.

Това се реализира с помощта на готови скриптове на Photoshop чрез раздела на главното меню Файл (Файл) . Интерфейсът на самия диалогов прозорец за запазване на слоеве е почти еднакъв във всички версии, единственото нещо, което трябва да запомните е, че пътищата за стартиране на скрипта се променят в зависимост от версиите.

И така, стартиране на скрипта във версии на Photoshop от CS2 до CS6 и по-стари CC:
Файл ->Скриптове ->Експортиране на слоеве във файлове (Файл ->Скриптове ->Експортиране Слоеве към файлове)

Започвайки от Photoshop CC 2015.5 и по-нова версия:
Файл ->Експортиране ->Слоеве към файлове (Файл ->Експортиране ->Слоеве към файлове)

Забележка. За да стартирате скрипта, трябва да имате отворен документ с поне един слой с разрешена видимост, в противен случай редът „Слоеве към файлове“ ще бъде неактивен.

Ето как изглежда пътят за стартиране на скрипта в официалната руска версия на Adobe Photoshop 2017:

Отворете диалоговия прозорец за запазване на слоеве във файлове.

Отваря се диалогов прозорец, както казах, интерфейсът, започвайки от версия CS2 и до наши дни (текущ CC 2017) остава почти непроменен, променя се само цвета на фона:

Диалогов прозорец за запазване на слоеве като файлове.

В началото, в секцията "Изходна папка" (Destination), като щракнете върху бутона "Преглед" (Browse), изберете местоположението за запазване на файловете.

Ако искате файловете да имат префикс, въведете го в съответното поле за въвеждане. Ако не желаете, изчистете това поле, по подразбиране се попълва с името на документа, отворен във Photoshop. Имената на файловете се формират катопрефикс_пореден номер в стека от име на слоеве_слой.

Опцията „Активиране на ICC профил“ е уместна, ако използвате конкретен цветен профил във вашия Photoshop документ и искате файловете да го наследят.

След това изберете типа изображение за запазване. Може да бъде JPG.webp, PNG-8, PNG-24, PSD, BMP.webp и др.

След като направите всички настройки, натиснете бутона "Run" и процесът на запазване на слоевете във файлове ще започне.

Категория: