Най-простият документ за контакт е визитна картичка, чието оформление се създава в графични редактори. Според създаденото оформление в печатницата се отпечатват визитни картички. Следователно, когато създавате оформление, трябва да се вземат предвид технологичните характеристики на печата.

Най-модерният графичен редактор, подходящ за създаване на визитни картички, е Adobe Photoshop. Тази класическа професионална програма далеч не е достъпна за всеки, така че много начинаещи правят оформления на визитки чрез безплатни онлайн версии на Photoshop с функционалност, близка до стандартната.

Създаване на визитна картичка стъпка по стъпка във Photoshop онлайн

Създаването на визитка във Photoshop се състои от три стъпки:

 1. Подготовка на основния документ
 2. Попълване на документа с информация за контакт и елементи на дизайна
 3. Запазете оформлението в изходния файл

Видео урок за създаване на визитка в Adobe Photoshop от Олег Верес:

Подготовка на документи

 1. Отворете онлайн Photoshop и щракнете върху секцията Нов проект.
 2. В появилия се едноименен прозорец въведете в полетата "Име" , "Ширина" , "Височина" и DPI стойностите, подчертани в долната снимка на екрана с червена линия. Стандартният размер на визитката е 9 см широк и 5 см висок.

  Внимателният читател, разбира се, забеляза, че въведените стойности са с 4 mm по-големи. По-долу ще бъде дадено обяснение за несъответствието (вижте стъпка 6 от това ръководство). 300 DPI е приетата резолюция на изображението на инч за печат.

  Предполага се, че се създава визитна картичка за туристическа агенция, чието име може да бъде въведено по-късно. Нашата цел е да създадем оформление на руски език от нулата, така че засега игнорираме това предложение. След като създадем първото оформление, ще се върнем към тази опция.

 3. Щракнете върху "Създаване" .
 4. В нов прозорец отворете раздела Изображение, щракнете върху инструмента за режим и изберете цветен модел CMYK, специално проектиран да показва цветовете оптимално при печат.
 5. Отидете в раздела Изглед и щракнете върху инструмента Линийка.
 6. След това в горната и лявата част на работния прозорец на Photoshop се появяват маркирани линийки, които ви позволяват да разделите документа на точни части.
 7. "Хванете" линеалите с мишката и начертайте полета от 2 mm от всяка от четирите страни на бъдещата визитка. С други думи, линиите от горната линийка трябва да бъдат начертани на 2 и 92 mm, а от лявата линийка - 2 и 52 mm. Очевидно размерът на заготовката в рамката, с изключение на "отрязаните" ръбове, ще бъде 90 на 50 mm.

Печатниците обикновено поръчват най-малко хиляда визитни картички. Естествено, те ще бъдат отпечатани групово на купчини. Оформителят на печатницата дава за печат листове с оформлението на десетки визитни картички във формат А4 или повече. След отпечатването на такъв лист, печатащото оборудване с ненулева дебелина нарязва този лист на отделни документи.Оформлението на визитната картичка е направено малко по-голямо, така че разпространението на реколтата да не засяга основния обем на оформлението на визитната картичка.

Дизайн на документ

Дизайнът на визитна картичка обикновено включва ефектен фон или картина, която съдържа текст и друга информация за контакт. За да избегнете възможни проблеми при печат (вижте по-горе), фонът или картината трябва да покриват целия документ, включително краищата за изрязване.

Може да се получи красив фон чрез добавяне на запълване към празен слой документ. За да направите това, отидете в менюто "Слой" и в списъка "Нов слой за запълване" щракнете върху елемента "Запълване с градиент" .

В прозореца със свойства, който се появява вдясно, можете да получите ефектния фон, показан на екранната снимка, като използвате подчертаните инструменти.

Как да използвате всяка снимка от интернет за визитка:

 1. За да вмъкнете, "хванете" фоновото изображение с мишката и го прехвърлете върху подготвения бял документ. Както можете да видите, изображението заема преобладаващата му част.
 2. За да разпространите фона върху целия документ, поставете курсора върху квадрата в долния десен ъгъл, докато се появи двуглава наклонена черта, и плъзнете до долния десен край на работното пространство.

Ако е необходимо, снимката може да се редактира (преоразмерява, завърта, изрязва) с помощта на подчертаните инструменти в раздела "Редактиране" .

Сега трябва да добавим текстова информация към оформлението:

 1. В лявата лента с инструменти на Photoshop щракнете върху буквата T.
 2. От лентата с опции на инструмента изберете шрифт, стил, размер, цвят и други характеристики на текста.
 3. Щракнете върху инструмента за текст и въведете името на туристическата агенция, като Wind of Wanderings, предварителен адрес и телефонен номер. Ако е необходимо, можете да добавите лога или векторни рисунки към оформлението, които могат да бъдат изтеглени от Интернет.

Оформлението на най-простата едностранна визитка е готово. Ако визитката е двустранна, по същия начин се изработва и задната й страна. Сега резултатите от работата трябва да бъдат запазени в psd (за по-нататъшно редактиране) и в изходния файл за печатницата.

Запазване на визитка в изходния файл

Сега резултатите от работата трябва да бъдат запазени за печат в изходния файл. Обикновено PDF файл се изпраща на принтера.

Запазване на визитка за печат:

 1. Отворете менюто Файл
 2. В падащия списък "Експортиране като" щракнете върху PDF формат
 3. В прозореца за запис въведете описателно име за изходния файл (например „Туристическа агенция“) и щракнете върху „Запазване“

Възможно е печатницата да поиска от клиента да коригира нещо в оформлението, за да получи по-добър резултат. Затова не забравяйте да запазите изходния файл в собствения формат на Photoshop - PSD.

Качеството на цвета на визитна картичка (и други подобни документи) неизбежно ще бъде по-ниско от това на оформлението на изображението на монитора. Причините за това са съвсем обективни: визитните картички се отпечатват върху хартия с покритие с ограничен (не повече от 16) брой цветове. Те не са сравними с броя на пикселите на монитора. Ето защо, когато получавате визитни картички от печатница, очакванията за „цвет“ не трябва да са твърде високи.

Видео урок как да проектирате визитка в Illustrator:

Редактиране на оформлението на английската визитка

А сега да се върнем към възможността за използване на наличните в интернет оформления като основа за създаване на оригинални визитни картички на руски език, споменати в началото на статията. Да предположим, че потребителят е харесал един от тези шаблони.

Как да си направим визитка от готово оформление във Photoshop:

 1. Щракнете върху макета (рамкиран в червено).
 2. Изберете текста на английски, като щракнете върху инструмента Текст и напишете желания текст на руски.
 3. Останалите стъпки са същите като при създаване на визитна картичка от нулата.

Създаване на визитка по други начини (не във Photoshop)

Можете да направите красива визитка не само във Photoshop. В интернет има много онлайн услуги за бързо създаване на визитни картички и други прости документи. Някои от тях (например "Kalendarum" ) могат да се използват безплатно и без регистрация. Има и специализирани програми за създаване на визитни картички (например Business Card Wizard), които са много по-прости от Adobe Photoshop.

Как да си направим визитна картичка безплатно в Calendarum

 1. Отидете на сайта и щракнете върху секцията Визитка.
 2. В следващия прозорец изберете желания шаблон.
 3. За да замените, кликнете върху "Василий Пюпкин" и в долното дясно поле, което се появява, въведете желаното име и фамилия. Когато сте готови, щракнете извън правоъгълника около текста.
 4. Ако е необходимо, щракнете върху „Добавяне на клипарт“ и в изскачащия прозорец изберете векторно изображение, например със силует на град.
 5. Щракнете върху Вземи и след това Публикувай.
 6. След няколко секунди потребителят получава връзка към създаденото от него оформление на визитната картичка. Грубото ласкателство на службата определено не трябва да се приема на сериозно.
 7. След като щракнете върху връзката в контекстното меню, запазете бързо създаденото оформление в желания формат.

Мастер на визитка

Тази специализирана програма е достъпна за изтегляне от master-visitok.ru. Както често се случва, по време на инсталацията се предлага паралелна инсталация на услуги на Yandex, от която можете да се откажете.

10-дневна пробна версия на програмата ще ви позволи да оцените нейните възможности за оформление, след което потребителят може да я купи.

Създаване на визитни картички стъпка по стъпка чрез master-visitok.ru:

 1. За да започнете, щракнете върху "Нова визитка" в централната част на работния прозорец на програмата. (Можете също да опитате опцията Шаблони за визитки.
 2. Посочете вида на картата в новия прозорец и щракнете върху "Напред" .
 3. В следващия прозорец изберете стандартна руска карта, оставете полета за надпис и щракнете върху "Напред" .
 4. Заменете информацията по подразбиране с ваша (подчертана) и щракнете върху Напред.
 5. Щракнете върху „Готови шаблони“, след това върху „Напред“.
 6. Изберете шаблон и щракнете върху Приложи.
 7. Направете окончателната редакция (подчертано). Както можете да видите, добавени са часовете на работа и опцията "Вертикално отразено" на двата избрани фонови цвята.
 8. Това завършва пробната версия на Wizard за визитки. Запазването и отпечатването работят само в пълната версия, за която трябва да платите. Разгледаните възможности на програмата, може би, го заслужават.

Категория: