Всеки, който си спомня да е гледал филми на VHS касети, ще разпознае характерния им статичен вид. Много от характеристиките, които карат старите VHS видеоклипове да изглеждат по начина, по който изглеждат, всъщност са резултат от несъвършенства и възможно влошаване на качеството на записа с течение на времето.

Същите тези недостатъци сега се пресъздават цифрово и се добавят към снимки и рамки, за да им придадете носталгично или ретро настроение. Когато се направи правилно, резултатите могат да бъдат невероятни. Как сами да направите VHS ефект във Photoshop? Нека да разгледаме някои опции за изкуствено създаване на смущения в снимка.

Защо се появяват шумове на картината на VHS касети

Всичко това се случи, защото данните бяха съхранени на магнитна лента, което означава, че с течение на времето магнитният заряд може да се загуби. Външни фактори като влажност, неправилно съхранение и прекомерна употреба често водят до цифрови артефакти или видими повреди на възпроизвеждането.

Малко за VHS формата от Олег Керман:

Това означаваше, че видеото пропуска кадри, трепти или прескача през екрана, като същевременно добавя други неща като филмова зърнистост, проблеми, ивици, светлинни ивици или дъги. Друго ограничение на формата беше разделителната способност, при която видеоклиповете бяха записани на VHS; той беше основно 333x480 пиксела, невероятно малък за днешните стандарти, което разбира се означаваше, че много детайли липсваха във VHS видеоклиповете.

Как бързо да създадете VHS ефект във Photoshop с помощта на шаблони

Сега, след като разбираме причината за артефактите и несъвършенствата във VHS кадрите, можем да намерим начин да пресъздадем този ефект във Photoshop със стил. Най-лесният начин да постигнете този ефект е да използвате готов шаблон, който ще свърши цялата работа вместо вас. В Creative Market можете да намерите много VHS шаблони в същия стил. За този урок използвах тази VHS касета - пакет с анимирани PSD ефекти от Creative Supplies Co., защото ни дава страхотен краен резултат за неподвижни снимки и също така има опция за анимиране.

Видео урок за това как лесно да създадете VHS ефект от Westovsky:

Редактирайте съдържание и публикувайте изображение

Този шаблон използва слой за заместител, така че теоретично всичко, което трябва да направите, е да отворите шаблона, да намерите изображението за заместител и да го замените с вашата снимка.За тези, които са използвали шаблони на Photoshop, това е прост и познат процес, но ако сте начинаещ, ето удобно ръководство, което ще ви покаже как приложих ефекта на VHS лента върху изображение само с няколко кликвания.

Как лесно да направите VHS шум с шаблон във Photoshop:

  1. Отворете шаблона
  2. Намерете панела със слоеве
  3. Щракнете с десния бутон върху слоя със запазени места
  4. Изберете "Редактиране на съдържание"
  5. Поставете вашето изображение
  6. Запазете .psb файла
  7. Картината с шум е готова

Тъй като конкретният шаблон, който използвах, е анимиран, можете също да използвате прозореца Timeline, за да превъртите различните рамки на ефекта, за да видите как се отразява на крайния резултат на снимката, или имате опцията да създадете анимирано видео със същия ефект в действие.

Мислете за този шаблон като за усъвършенстван „филтър“: всъщност цялата работа по създаването на ефекта вече е свършена вместо вас. Когато поставите изображението си върху слоя за заместител и го запазите, основният шаблон се актуализира и магически прилага зърнистост, замъгляване, изтичане на светлина и др. към вашето изображение.

След като ефектът е готов, винаги е добра идея да промените непрозрачността на слоевете, по-специално слоя с ефекта и слоевете за корекция на цвета, за да контролирате по-добре силата на ефекта. Повечето шаблони са страхотни, защото можете да се върнете и да направите промени в слоя със снимки по всяко време или дори да го замените с друга снимка, когато пожелаете.

Създаване на VHS ефект във Photoshop от нулата

VHS стилът може да бъде разделен на различни нива на изкривяване, подредени и правилно комбинирани. Ако искате да добавите ретро VSH шум към следващия си проект от нулата, просто трябва да проявите творчество, като комбинирате някои от следните

Индивидуални елементи

Почистване на линии

Хоризонталните линии за сканиране се свързват с вида на старите CRT телевизори. Можете да използвате прости модели на хоризонтални линии или можете да намерите уникални графични пакети с линии за сканиране, като този, наречен 30 Scan lines Glitch Background.

Зърнистост на филма, шум и телевизионни смущения

Когато имитирате материал от филм или фотоапарат в ретро стил във Photoshop, винаги е добра идея да добавите малко зърнист филм, шум или прах, за да завършите външния вид. Този прост текстурен пакет Subtle Noise Textures от Hogwash Studio е страхотен, ако искате намек за шум, но ако искате пълния ефект, може би е по-добре да използвате по-силните телевизионни статични текстури.

Изтичане на светлина и дъги

Друга често срещана форма на изкривяване, която понякога виждаме във VHS видеоклипове, е изтичане на светлина и цвят. Симулирането на този ефект може да бъде лесно, ако намерите няколко наслагвания за изтичане на светлина, които да добавите към работата си, или дори по-добре, няколко изтичания на дъга. Ето страхотен пример от пакета Prism & Rainbow Light Leaks.

Бег и изместване

Проблемите са вид цифрово изкривяване, което може да се види, когато нещо се обърка в изображение или видео, създавайки изкривяване или грешки в изображението по „нежелан“ начин. Обръщането на това с главата надолу и умишленото добавяне на някаква форма на бъгове или пикселизация към вашия проект е чудесен начин да създадете VHS стил. Очевидно бъговете могат да се проявят по много начини, така че това оставя място за творческа изява, но ефектите на отместване, хроматична аберация или отместване на RBG обикновено работят добре, но по принцип искате определени ивици от изображението да изглеждат изместени и обезцветени.Този набор от VHS Glitch Effects за Photoshop от Designdell е чудесен пример.

Винтидж цветова корекция

За да предадете „ретро шума“, който се получава при гледане на видеоклипове, можете да използвате някои техники за корекция на цветовете. Отново, има много различни начини да направите това, но имитирането на ретро филмовите стилове от ерата на VHS би било най-добрият начин; опитайте се да запазите остротата и контраста доста меки, потискайте сенките, за да изглеждат малко по-бледи или матови, и поддържайте тоновете топли. Този пакет фотоефекти в стил 90-те за Photoshop от PhotoSpirit е чудесен пример за това какви цветове искате да имитирате във вашата градация.

Цифрови и пикселни шрифтове

Използването на цифров или пикселен шрифт за текст може да бъде последният елемент, който да помогне за свързването на VHS вида с F заедно. Дизайнерът Франсиско Белтран има няколко от тези шрифтове и този специално наречен 1980 се откроява от останалите.

Сглобяване на всички елементи

Сега, след като знаем кои елементи работят добре за създаване на VHS ефект във Photoshop, нека се опитаме сами да пресъздадем шума, като просто наслоим различни слоеве шум върху оригиналното изображение. Ще започнем с това изображение и след това ще приложим всеки елемент поотделно, за да създадем VHS ефект.

Ето анимация, показваща как всеки елемент влияе на крайния резултат.

Анимация на процеса
"
Преди VHS
"
След VHS

Съвети за добавяне на шум и смущения

Повечето елементи, които използвах, бяха вече съществуващи графики, просто наслоени една върху друга, но Photoshop има някои удобни филтри и инструменти, които да ви помогнат да създадете тези слоеве сами.

За да добавите мек шум, можете просто да дублирате слоя и да отидете в менюто „Филтър>Шум>Добавяне на шум” на Photoshop или да увеличите изкривяването с помощта на функцията „Зърнисто” във „Филтър>Галерия с филтри>Текстура>Зърнисто "- веднага щом ще бъдете отведени до инструмента за зърно, можете да добавите по-екстремни шумови и зърнисти ефекти към слоя. Открих, че хоризонталната зърнистост е особено добра за създаване на статични или несъвършени изображения в телевизионен стил, но тук има няколко опции, които могат да произведат голям шум и изкривяване на зърнистостта. За най-добри резултати направете копие на оригиналното изображение и приложете ефектите на зърнистостта към новия слой, който сега е отгоре, след което просто коригирайте непрозрачността, за да смекчите ефекта на шума, както желаете.

Съвети за проблеми

За да добавим дигитален глич стил, можем да изместим някои от цветовите канали и да добавим изкривяване на вълни, което след това премахваме или маскираме определени области.За да направите това, дублирайте слоя, след това отидете в менюто "Filter>Distort>Wave" и променете опциите на инструмента, за да изкривите изображението както желаете.

След това искаме да играем с RGB каналите; Открих, че изключването на червения канал във Photoshop работи чудесно, така че отидете на новия вълнообразен слой в панела със слоеве, щракнете с десния бутон върху слоя и изберете „Стил на слоя“, след това намерете секцията „Разширено наслагване“ и изключете „ R" канал или "Червено."

За да го смесите по-добре с оригиналното изображение на слоя по-долу, отидете на "Overlay If" и задръжте Shift и преместете няколко плъзгача, за да видите как се отразява на крайния резултат, след което задайте желаните стойности, които подходящ точно за вас.

За по-нататъшно създаване на ефекта "бъги" , можете да добавите маска на слоя, след което с избрания и активен слой да зададете черен фон и да начертаете няколко хоризонтални бели правоъгълници в "произволен" ред.Това ще направи така, че ефектът за промяна на цвета ще бъде видим само в онези части от слоя с бялата граница на маската на слоя, така че някои части от ефекта ще бъдат активни, докато други са скрити; това работи, за да създаде ефект на цифров бъг. Тук можете да се забавлявате истински с маски, за да промените крайния вид на бъга ефекта.

Съвети за създаване на линии за сканиране

Сканираните линии или пикселизацията могат да се използват за пресъздаване на ефекта на цифров екран; и двата ефекта могат да бъдат постигнати по много различни начини, но един много прост трик, който използвах, за да създам външния вид на хоризонтални линии за сканиране, беше да използвам опцията Линии на полутонове във Филтър>Галерия с филтри>Скица>Полутон. След като се зареди, променете типа полутон на Линия.

За най-добро използване, дублирайте оригиналното изображение, след това приложете ефекта на полутоновата линия и си поиграйте със стойностите, докато намерите нещо, което смътно наподобява стари телевизионни линии, след това променете режима на смесване на Overlay и преместете плъзгачите в If Overlay" от менюто Layer Styles, докато намерите резултат от наслагване, който се слива добре с вашето изображение.

VHS готови фонове и текстури

И така, разгледахме триковете, които можете да опитате, ако искате да пресъздадете VHS стила във Photoshop. Надявам се да се насладите на този ефект толкова, колкото и аз, независимо дали решите да поемете по пътя на наслояване на различни слоеве един върху друг, пресъздаване на тези елементи от нулата или използване на готов шаблон, за да спестите време. .

В процеса на подготовка на тази статия попаднах на много фантастични ресурси, които са пряко свързани със стила VHS. Един от тях е колекция от VHS ефекти (можете да изтеглите текстури във формати jpg.webp, png, gif.webp). Ако имате съвети или ресурси, които са подходящи за създаване на безпорядък във Photoshop, моля, споделете ги с нас в коментарите по-долу.

Категория: