В тази статия ще ви кажа как да превърнете портретна снимка в рисунка с молив (скица) без много време и задълбочени познания и трикове.

И в следващата статия ще говорим също за създаване на рисунка от снимка, но този път тя ще бъде базирана не на портретна снимка, а на снимка на природен пейзаж.

В тази публикация ще използвам Photoshop CS6, но стъпките и командите в тази статия ще работят за всички версии на Photoshop до CS3.

По-долу съм предоставил изображение с оригинала и готовия резултат. На снимката вляво виждате оригиналната снимка, а вдясно е крайното изображение, което ще получим след прилагане на стъпките, описани в статията:

Първото нещо, с което ще започнем, е да направим копие на оригиналното изображение. Отворете снимката във Photoshop, след това отворете палитрата със слоеве (натиснете F7) и натиснете клавишната комбинация Ctrl + J, след което фоновият слой ще бъде дублиран:

Копието ще бъде поставено над фоновия слой и маркирано в синьо, което ни казва, че този слой е активен. Ще извършим всички по-нататъшни действия с това копие на изображението, като оставим оригинала недокоснат.

Сега трябва да обезцветим изображението.За да направите това, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекция ->Десатуриране (Изображение ->Корекции ->Десатуриране) или просто натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + U. Други начини за конвертиране на снимка в черно-бяла са описани в тази статия.

Вижте други материали за създаване на картина от снимка
Как да направите картина с текстура на платно от снимка
снимка
Рисуване с молив от пейзажна снимка Видео урок: създаване на действие - рисуване от снимка

Сега трябва да създадем дубликат на черно-белия слой, той в момента е активен (маркиран в синьо), така че натиснете отново Ctrl+J, за да го дублирате:

Инвертирайте цветовете на слоя. Отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекция ->Обръщане (Изображение ->Корекции ->Обръщане) или просто натиснете клавишната комбинация Ctrl + I. Това действие, в нашия случай, обръща стойностите на яркостта, което прави светлите зони тъмни, а тъмните светли, с други думи, получаваме негатива на снимката:

Променете режима на смесване на този слой на Color Dodge. Това ще запълни прозореца на работния документ с бял цвят. В зависимост от изображението на вашата снимка може да има черни зони на някои места, но по-голямата част от документа ще бъде запълнена с бяло:

Сега отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur)

Това отваря съответния диалогов прозорец за филтър. Започнете да плъзгате плъзгача Radius надясно и ще видите, че ефектът на скицата започва да се появява в документа. Колкото повече премествате плъзгача, толкова повече ще се приложи ефектът на размазване и ефектът на скица ще се увеличи съответно.Ако обаче преместите плъзгача твърде много, ще се появят полутонове и ефектът на рисуване с молив ще изчезне. В моя случай се спрях на стойност от 12,5 пиксела:

Щракнете с десния бутон върху активния (горния) слой, това ще отвори контекстното меню, в което преместете курсора на мишката върху елемента Merge Visible, задръжте клавиша Alt и щракнете с левия бутон върху този елемент. Благодарение на натиснатия Alt, ще имаме нов слой, състоящ се от два обединени горни (видими) слоя. С тази манипулация външният вид на снимката в прозореца на работния документ няма да се промени. Ето как ще изглежда палитрата със слоеве:

Променете режима на смесване на този нов слой на Multiply, това действие ще потъмни линиите в скицата. Ако установите, че линиите са станали твърде тъмни, намалете стойността на Opacity на слоя. На моя намалих непрозрачността до 50%:

На този етап черно-бялата рисунка е готова и ако ви трябва точно черно-бяла рисунка от цветна снимка можете да спрете. Ако искате да добавите цветове към скицата, следвайте стъпките по-долу.

И така, нека продължим. Нека направим копие на фоновия слой, разположен в долната част на палитрата със слоеве, за което щракнете с левия бутон върху този слой и натиснете комбинацията Ctrl + J, докато нов слой ще бъде създаден точно над оригинала. Но имаме нужда от този слой, за да придадем цветове на скицата, така че го плъзнете с мишката до самия връх в палитрата със слоеве.

Сега остава само да промените режима на смесване на „Цвят“ (Цвят) и да намалите непрозрачността (непрозрачност), в моя пример зададох стойността на непрозрачността на 65%:

Погледнете отново крайния резултат:

Категория: