Много е важно да знаете как да създадете реалистична сянка във Photoshop и това е от съществено значение не само за обработка на снимки, но и за всякакъв вид създаване на цифрови изображения, колажи и т.н. Вярвам, че сенките в едно изображение са едно от най-важните неща, които трябва да научите, т.к Именно сенките придават на изображението обем и дълбочина. В този урок ще ви покажа как да добавите сянка към текст във Photoshop с помощта на градиенти и инструменти за трансформация. Всъщност създаването на сянка е доста лесно, основното е да знаете основните принципи.

За да създадете правилно реалистична сянка, трябва да знаете и следвате няколко прости правила.

Най-важното е да определите източника на светлина. Може да има един, два или повече източника и всеки източник създава своя собствена сянка от околните обекти.

Друг важен момент е местоположението на източника на светлина. Може да бъде пред обекта, зад обекта и отстрани на обекта.

Третият фактор, който трябва да имате предвид, е разстоянието от източника до обекта.

И четвъртата точка е интензивността на светлината.

Но нека да разгледаме това с практически пример.

Забележка За по-добро разбиране на материала, следвайте връзките в долната част на статията, за да изтеглите PSD файловете, направени за този урок.

Започнете, като създадете нов документ с цвят на фона a59d87 и обикновен текстов слой с цвят на текста e4ddc6. Както можете да видите, фонът и текстът нямат цветови вариации, което означава, че нямаме източник на светлина:

Създаване на сянка, когато свети пред обекта

Да предположим, че искам да поставя източник на светлина пред обекта (предно осветление). Разстоянието от източника и интензивността на светлината определят съответно дължината на сянката и нейната непрозрачност.

Първото нещо, което трябва да направим, за да симулираме предно осветление, е да направим текста малко по-ярък (отблясък в долната част) и да добавим градиентно подчертаване към фона. Ще направим това със стила на слоя Gradient Overlay. Вляво е стилът на слоя за теста, вдясно е за фона:

Резултат:

След това дублирайте текстовия слой, като натиснете Ctrl+J и веднага го преименувайте на "text shadow" . В панела със слоеве плъзнете слоя „текстова сянка“ под първия тестов слой, изтрийте стила, растеризирайте слоя и приложете командата „Свободна трансформация“ (Ctrl + T). Плъзнете средния маркер от горната страна на ограничителната кутия надолу, така че височината да е 60%:

В момента имаме активна команда Free Transform. Щракнете с десния бутон вътре в ограничителното поле и изберете „Перспектива“ от контекстното меню. Разтегнете буквите хоризонтално, както е показано:

В панела със слоеве намалете "Fill" на слоя "text shadow" до нула и приложете стила на слоя "Gradient Overlay" към него със следните настройки:

Задайте непрозрачността на слоя "text shadow" на около 90%.

Ето как трябва да изглежда:

Последната стъпка е да добавите малко Gaussian Blur към сянката. Ако сянката е по-тъмна от желаното, коригирайте прозрачността на градиента в стила на слоя.

Крайният ви резултат трябва да изглежда така:

Забележка. Когато създавате истинска сянка от обекти, има още един малък нюанс по отношение на размазването. Факт е, че размазването на сянката на разстояние от обекта е много по-голямо, отколкото близо до обекта.Следователно, преди да приложите филтъра "Gaussian Blur" , слоят "text shadow" трябва да бъде преобразуван в интелигентен обект и едва след това да приложите "Gaussian Blur" . След това, в панела със слоеве, щракнете двукратно върху филтърната маска вземете инструмента Gradient, изберете стандартното черно и бяло и плъзнете отгоре надолу върху буквите на слоя "text shadow" , както е показано на фигурата. Градиентната маска ще скрие филтърното действие в долната част:

Как да направите сянка със светлинен източник зад обект

И помислете за обратната ситуация, когато източникът на светлина е зад текста. В този случай ще трябва да добавим същия градиент като този на фоновия слой, но този път трябва да поставим отметка в квадратчето „Инверсия“ (Обратно):

Освен това, защото източникът на светлина е разположен зад текста, сянката ще бъде не само на фона, но и върху самия текст отдолу. Приложете сянка към тестовия слой, като използвате стила на слоя Gradient Overlay:

Опции за стил:

Резултат:

След това копирайте текстовия слой, изтрийте стиловете, растеризирайте го, включете командата „Свободна трансформация“, закответе долната страна на централния показалец на трансформацията от лявата страна на лентата с опции, щракнете с десния бутон вътре в ограничителната кутия и изберете елемента от контекстното меню Flip Vertical:

След това, както в първия случай, намалете височината на текста до 60% и създайте изкривяване на перспективата:

И добавете градиент от черно към прозрачно (този път потъмняването ще бъде в горната част на буквите), преобразувайте слоя в интелигентен обект, добавете замъгляване по Гаус и след това градиент от черно към бяло към интелигентния филтър маска:

Завършете резултата със сянка на текст със светлинен източник отзад:

За по-добро разбиране на материала, изтеглете PSD файловете, направени за този урок:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: