Използвайки стандартни операции със стил на слой, можете да създадете външна сянка върху изображение или текст, което придава лека изпъкналост на картината, но когато става въпрос за създаване на реалистична сянка на хора или обекти, падащи върху референтната им равнина , стандартните инструменти вече не записват. В тази статия ще разгледаме прост, но реалистичен начин за създаване на сянка на човек.

Ясно е, че за да направите сянка, имате нужда от резбована човешка фигура. Ако фигурата е на плътен фон, тогава можете да я изрежете с едно щракване на мишката, изберете инструмента Magic Wand Tool с настройки по подразбиране, щракнете върху фона и натиснете клавиша Delete. Ако фонът е сложен и се слива, тогава ще бъде по-трудно да изрежете фигурата, но отново нищо свръхестествено, един от методите е описан в статията „Изрязване на човешка фигура от снимка“

Вземете оригиналната рисунка:

пробихте "Вълшебната пръчка" на бял фон. Фонът е избран, но сега няма да премахваме фона, а ще направим нещо друго.

Инвертиране на избраната област (т.е. фигурата на момичето ще бъде избрана вместо фон)

И натиснете Ctrl+J. В резултат на това имаме нов слой с изрязана фигура на прозрачен фон. Няма да има промени в прозореца на документа, освен че селекцията ще изчезне. Но в палитрата със слоеве (отваря се с натискане на клавиша F7) ще видим нов втори слой, наречен "Layer 1" .

Сега използвам инструмента за изрязване

трябва да се увеличи пространството на платното за рисуване, така че да има място за сянката. За да направите това, настройте документа в режим на цял екран (като натиснете клавиша F един или повече пъти). Активирайте инструмента, начертайте рамка върху документа и го разтегнете, както е показано на фигурата. След това натиснете клавиша Enter.

Натиснете отново клавиша F един или повече пъти, докато се върнем към нормалния режим на показване на документи.

Сега създайте фон под фигурата на момичето.
Добавете нов слой, така че да е между двата предишни слоя. За да направите това, в палитрата със слоеве активирайте долния слой (трябва да бъде маркиран в синьо) и натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + N, въведете името (аз го нарекох „Фон“), натиснете Enter. Сега създайте градиентно запълване за фона. Натиснете клавиша D на клавиатурата, в цветовата палитра на лентата с инструменти, черното става основен цвят, а бялото - второстепенен.

Щракнете върху черния цвят, отваря се Primary Color Palette, в която въвеждаме стойността 70% за параметъраB (B означава яркост)

след това щракнете върху OK. Цветът на преден план в цветовата палитра ще се промени от черен на сив. Изберете инструмента Gradient Tool от лентата с инструменти.

В горния ляв ъгъл на прозореца на програмата щракнете с десния бутон върху мястото, посочено на снимката:

отваря градиентния редактор, където кликваме върху горния ляв градиент, като по този начин избираме градиент с основен и вторичен цвят от цветовата палитра:

тогава OK. След това прозорецът ще се затвори и курсорът на мишката ще се промени на кръст. Щракваме върху левия бутон в долната част на картината и без да пускаме този бутон, преместваме курсора вертикално нагоре. Освободете бутона в горната част на снимката.

Ако сте направили всичко както трябва, трябва да получите нещо подобно:

Създайте отново нов слой, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shift+N, Enter. Тъй като имахме активиран слой "Фон" , точно над него ще се появи нов слой, което всъщност е това, от което се нуждаем.

Сега трябва да създадем селекция на момичето на този слой. Задръжте натиснат клавиша Ctrl и го задръжте върху иконата на горния слой. Курсорът ще изглежда така:

Щракнете върху иконата и селекцията ще бъде генерирана, а слоят, който е бил активен преди, ще остане активен, в нашия случай това е последният създаден слой под слоя с изрязаното изображение.

Сега трябва да запълним селекцията с черно. За да направите това, направете черния основен цвят в цветовата палитра по същия начин, както го направихме по-рано, като натиснете клавиша D. След това натиснете клавишната комбинация Alt + Delete, това е запълване на селекцията с основния цвят и премахнете избор чрез натискане на Ctrl + D. Няма да видим никакви промени в прозореца на документа, защото черното запълване е покрито от горния слой. Но в палитрата със слоеве можете ясно да видите новото запълване, което се появи:

Това ще бъде нашата сянка. Сега нека му дадем правилната позиция. Отидете в раздела Редактиране ->Трансформация ->Изкривяване (Редактиране ->Трансформация ->Изкривяване) и като преместите квадратите в ъглите и средните точки на ръбовете на рамката, която се появява, дайте нещо подобно:

Може също да се наложи да коригирате долната част на сянката, като плъзнете долния ъгъл на рамката. В моя случай долният край на сянката не съвпадна напълно с обувките на момичето, така че преместих ъгъла на рамката нагоре и надясно, докато сянката се постави под левия крак:

След като придадете окончателната форма на сянката, натиснете Enter.

Придайте на сянката малко размазване. Да отидем Filters ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur), в диалоговия прозорец, който се отваря, задайте стойност на 1,5 пиксела.

Рисуваната сянка става по-реалистична, когато замъгляването на ръбовете се увеличава, докато сянката се отдалечава от обекта, от който е хвърлена. Ще направим този ефект също с помощта на замъгляване по Гаус, но за да направим замъгляването неравномерно, трябва да приложим режима Бърза маска с промяна на градиента.

Отидете в режим Бърза маска, като натиснете Q.

Сега имаме нужда от черно-бял градиент. Както миналия път, чрез натискане на клавиша D правим черния основен цвят и белия вторичен цвят в цветовата палитра, щракнете с десния бутон върху левия ъгъл на прозореца на програмата върху иконата на градиента, в диалоговия прозорец, който се отваря, също изберете горния ляв градиент.Преместете курсора в долната част на сянката, натиснете левия бутон на мишката и преместете курсора в горната част на сянката, както е показано на фигурата, отпуснете клавиша там.

След отпускане на бутона на мишката ще се появи бързата маска.

Натиснете клавиша Q на клавиатурата още веднъж, за да излезете от бързата маска обратно в нормален режим.

Photoshop ще ни покаже обикновена селекция с твърди ръбове, но факт е, че по този начин показва всяка селекция с размазани ръбове. Ще проверим това, като приложим замъгляване по Гаус.

Тъй като филтърът за замъгляване по Гаус беше последният филтър, който приложихме, можем да го извикаме чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl+Alt+F. Изберете радиус от 10 пиксела и щракнете върху OK. Ръбовете ми са размазани и някак неравномерни:

Така че отново приложих размазването по Гаус, без да променям настройките. За да направите това, просто натиснете комбинацията Ctrl + F (без Alt).

Понякак разбрахме ръбовете. Но интензивността на сянката се оказа равномерна, черна и това е неестествено. Наситеността на сянката трябва да намалява, когато се отдалечавате от обекта, който хвърля тази сянка. Сега ще се занимаваме с промяната на интензитета на сянката.

Този път приложете Layer mask. В соевата палитра щракнете върху иконата, показана на снимката

Сега имаме нужда от бяло-сив градиент. Натиснете отново бутона D, основният цвят в цветовата палитра е черен, допълнителният бял. Но този път трябва да разменим цветовете, за което натискаме клавиша X, цветовете се променят.

Внимателно щракнете върху черния цвят в долния десен ъгъл на иконата за цветове и в отворената палитра за промяна на цвета задайте цвета на черен. като е по избор, стойността на параметъра "B" 30%, OK.

След това, както преди, изберете инструмента Gradient, щракнете с десния бутон върху иконата на градиента в левия ъгъл на прозореца на програмата, в диалоговия прозорец, който се отваря, също изберете горния ляв градиент. Точно както току-що направихме в режим Бърза маска, плъзнете градиента по протежение на сянката от началото до края.

Но тук има малък нюанс. Ако прекратите градиента, преди да достигнете горния ръб на сянката, тогава горният ръб на сянката ще изчезне напълно и ние нямаме нужда от това. Ако завършите градиента вече зад ръба на платното за рисуване, тогава интензитетът на запълването на сенките ще намалее твърде малко. Следователно, трябва да експериментирате. Те плъзнаха градиента, не им хареса, натиснаха клавишите Ctrl + Z и го пуснаха отново.

И последният щрих. Сянката никога не е напълно черна, дори до обекта, който я хвърля. Следователно трябва да намалим общия интензитет на сянката. В палитрата със слоеве в горния десен ъгъл променете параметъра „Непрозрачност“ (Непрозрачност) на около 85-90 процента.

Това е всичко. Получи се доста добре за мен.

Категория: