Можете да правите невероятни неща в графичен редактор, например правенето на виртуален грим във Photoshop няма да е проблем, ако знаете някои малки тайни на тази програма. Те ще бъдат разкрити в този урок.

Има много опции, защото възможностите на програмата са почти безкрайни. Тук ще научите за най-лесните начини за гримиране на устни, очи, мигли и вежди. Ще направим всичко това със стандартен набор от инструменти, гримът ще се окаже естествен.

Подготовка за работа

 • Отворете изображението.
 • Ще ви трябва и прозорецът на слоевете, той обикновено е от дясната страна по подразбиране. Ако не е там, отворете го през менюто на прозореца.
 • Докато имате един слой, ако той е фиксиран - тоест защитен от редактиране (в този случай ще видите малко катинарче вдясно от името), копирайте го, като натиснете десния бутон на мишката и щракнете върху „Дублиране на слой“. Изтрийте предишния, като щракнете върху иконата на кошчето в долната част на прозореца. За удобство е по-добре да преименувате останалия слой, например на „Основен“

Как да гримираме устни във Photoshop

Първо направете още един дубликат на слоя, кръстете го "Устни" . Ако резултатът от работата не ви устройва, можете да изтриете вашите проби от писалка, без да навредите на източника, и опитайте отново. Увеличете снимката, така че контурът на устата да се вижда ясно. За да преместите изображението през работната зона, натиснете интервала и, като го задържите, преместете снимката с мишката.

Как да гримираме устни във Photoshop, така че да изглеждат естествено? За да направите това, е много важно внимателно да ги изберете. Най-добрият начин да направите това е с инструмента за писалка (нормален). Изберете го в панела вляво, в настройките отгоре щракнете върху иконата "Очертания" .

Изберете отделно горна и долна устна. Поставянето на точки "Pen" (Pen Tool), които автоматично ще бъдат свързани с линии, внимателно се движи по контура, опитвайки се да не излиза извън него. Първо очертаваме една устна с точки, когато първата точка срещне последната, ги свързваме. Правим същото и с втория. След това натиснете десния бутон на мишката и щракнете върху „Създаване на избрана област“, задайте радиуса на перото на 2-3, щракнете върху „OK“ - получаваме избрани гъби:

Сега най-интересното - започваме да ги рисуваме. Има няколко начина:

 • Можете да оставите същия тон, но да го направите по-ярък. Отидете в менюто "Изображение" , щракнете върху "Корекция" и изберете "Нива" . Преместете видеоклиповете в настройките, като по този начин промените тона.
 • Още една опция: отидете в менюто "Correction" , след това "Hue / Saturation" , премествайки плъзгачите, изберете опцията, която ви подхожда.
 • Ако искате радикално да промените цвета на "червилото" , в същото меню "Корекция" намерете "Цветов баланс" и коригирайте желания цвят. Ако се оказа твърде ярко, можете да намалите прозрачността на слоя. В прозореца на слоевете намерете настройката Opacity и си поиграйте с процентите.

По същия начин можете да промените цвета на очите, но това вече не важи за грима. Направихме сини очи за модела.

Можете да добавите „гланц за устни“ към „червило“. За да направите това, използвайте инструмента "Четка" , изберете бяло за него в палитрата. Настройките в горното меню са следните: кръгла форма с размазани ръбове, нормален режим, "Непрозрачност" и "Натискане" - около 40-50%, изберете размера въз основа на снимката.Начертайте няколко точки или линии там, където светлината пада върху устните, както е показано:

Как да гримираме очите си

Продължаваме да се гримираме във Photoshop, нека се погрижим за очите. Не забравяйте да направите нов слой за тях. Първо, нека работим с клепачите, ако те са изразени в модела. Тук ще бъде по-лесно, отколкото с устните, защото не се нуждаем от ясен контур. Вземете инструмента "Четка" , можете да зададете същите настройки като за гланца за устни, можете да увеличите прозрачността.

Изберете цвета на виртуалните сенки и внимателно нанесете върху клепачите. Ако докоснете миглите - не е страшно, ние ще се занимаваме с тях отделно. Ако клепачите са прекалено ярки, намалете непрозрачността на слоя (затова ни трябва нов, не искаме да съсипем "червилото" ).

Избрахме тъмно кафяво на пробата:

Ако желаете, можете да оцветите кожата над очите или дори да направите Smokey Eyes, докато е по-добре да намалите непрозрачността на четката.

Как да си направим мигли във Photoshop

Нека направим на момичето дълги пухкави мигли, сякаш ги е нарисувала със спирала. За целта ще използваме четката Sedge. Това не е най-лесната операция, но в резултат ще получим невероятен ефект.

 • Създайте друг нов слой специално за мигли.
 • Изберете черно или тъмно кафяво в цветовата палитра както за преден, така и за фонов цвят (в левия панел трябва да се появят два квадрата от един и същи цвят).
 • Изберете инструмента "Четка" и в горното меню в настройките намерете "Острица" . Задайте Mode на Normal и Opacity и Pressure на 100%.
 • Отворете фините настройки на инструмента, като щракнете върху иконата в горното меню вляво от режима. Ще имате отделен панел с настройки.
 • Експериментирайте с настройките на четката, като промените параметрите.Например „Ъгъл“ ще промени посоката на „растеж на миглите“, „Размер“ ще промени тяхната дължина, а „Интервал“ ще промени тяхната плътност. Опитайте също да поставите/премахнете отметката от опцията Shape Dynamics и други. Резултатът ще бъде показан на визуализацията по-долу. Можете също така да задържите курсора на мишката над снимката и да видите формата на четката, която сте получили.

С малко време можете да нарисувате мигли с различна форма и дебелина. Всичко зависи от вашето въображение и усърдие:

На снимката по-долу същото момиче, но от различен ъгъл, тук също направихме мигли:

Как да гримираме вежди във Photoshop

Създайте друг дублиран слой.

 • Изберете инструмента капкомер и пробвайте цвета на най-тъмната част на веждите. Можете просто да изберете черно или тъмно кафяво.
 • Изберете и настройте "Четка" в горното меню: форма с размазани ръбове, нормален режим, "Непрозрачност" - 10-15%, "Натискане" на четката - 100%, размерът зависи от снимката . Нагласете фино веждите си. Ако се окаже твърде ярък, можете да намалите прозрачността на слоя.

Вижте какво се случи накрая:

Сега знаете как да се гримирате във Photoshop и ако имате търпението да следвате всички стъпки, можете да развихрите въображението си, правейки жените на снимките по-красиви.

Категория: