В този урок ще научим как да създаваме и добавяме множество водни знаци върху цялата област на изображение, за да защитим авторските права във Photoshop.

Добавянето на шаблон с авторски права към вашите снимки ви позволява да ги изпращате по пощата или да ги качвате на уебсайт, без да се притеснявате, че ще бъдат откраднати и разпространени под друго име. Разбира се, този метод за защита на авторските права не може напълно да гарантира, че изображенията няма да бъдат откраднати, но поне добавянето на множество водни знаци ще го направи много по-трудно. В този урок ще разгледаме как да създадете шаблон за воден знак и как да го наслагвате върху изображение.

Ето снимката, която ще използвам:

Резултат:

Част 1: Създаване на шаблон за воден знак

Нека започнем, като създадем нов документ с размери 800px x 600px. Тъй като създаваме този шаблон, за да защитим изображенията, които ще се показват на екрана на компютъра, не е нужно да се притесняваме за висока разделителна способност, така че 72 пиксела на инч са достатъчни, ще направим фоновото съдържание прозрачно.

Вземете Type Tool. Сега трябва да изберете желания шрифт и неговите параметри - размер, цвят, подравняване и др.

За целите на авторското право ще използвам прост шрифт Arial Black, но разбира се можете да изберете вой в зависимост от вашия вкус. Ще задам размер 36 pt, подравняване - към центъра, цвят - черен. Напишете авторския текст:

Забележка. За да добавите символа за авторско право ©, задръжте натиснат Alt и въведете последователно цифрите 0, 1, 6, 9 на цифровата клавиатура, отпуснете Alt.

Когато приключите с въвеждането, натиснете клавиша Enter на цифровата клавиатура, за да приемете текста.

Сега нека завъртим текста. Натиснете Ctrl+T, за да активирате инструмента за свободна трансформация.

Сега трябва да преместим курсора извън рамката на трансформация, да го преместим в ъгъла на рамката, така че курсорът да изглежда като извита стрелка, и да завъртим текста. Завъртях текста на 15°:

Натиснете Enter, за да приемете резултата. Премахнете допълнителното пространство на слоя. Отиваме в раздела на главното меню Изображение ->Изрязване (Изображение ->Изрязване). Отваря се диалоговият прозорец Изрязване. Изберете „Прозрачни пиксели“ в горната част на диалоговия прозорец и се уверете, че и четирите опции за отрязване са отметнати в квадратчетата:

Резултат:

След това, нека създадем модел на Photoshop от нашия текст. Отидете в раздела Редактиране ->Дефиниране на шаблон (Редактиране ->Дефиниране на шаблон), ще се отвори прозорец, където задаваме името на шаблона. Научете повече за създаването на персонализирани модели тук.

Щракнете върху OK. Прозорецът ще се затвори и няма да има визуални промени, но след като щракнете върху OK, Photoshop добави нашия текст като модел, който можем да приложим към всяко изображение.

Сега отворете изображението, което се нуждае от защита на авторските права. Ще използвам тази снимка:

ОРИЗ заготовки

В панела със слоеве създайте нов слой, върху който ще направим воден знак. Отидете в менюто Редактиране ->Изпълнение на попълване (Редактиране ->Попълване). Ще се отвори диалоговият прозорец за попълване. Променете опцията най-отгоре на „Обикновено“ (Шаблон) и след това изберете нашия модел:

Щракнете върху OK, за да затворите диалоговия прозорец и Photoshop ще запълни изображението с нашия шаблон. Разбира се, в момента шаблонът е твърде тъмен, но следващия път ще го поправим:

Променете режима на смесване на слоя от нормален на Overlay (Overlay) и намалете непрозрачността до някъде около 25-30%. Резултат:

Това е, водният знак за изображението е готов.

Категория: