В този урок ще научим основите на работа с векторни фигури (те се наричат още "форми" ) и слоеве с форми във Photoshop. Ще започнем, като научим как да използваме петте инструмента за геометрична форма - инструментът за правоъгълник, инструментът за заоблен правоъгълник, инструментът за елипса, инструментът за многоъгълник и инструментът за многоъгълник. Линия» (Инструмент за линии). За да научите повече за всяка от тези фигури, щракнете върху името им.

След това, в следващия урок, ще научим как да работим с по-сложни форми - инструмента за персонализирана форма.

Повечето потребители позиционират Photoshop като програма за редактиране на снимки и ако ги помолите да препоръчат добра програма за рисуване на скици, оформления и илюстрации, те обикновено ще препоръчат Adobe Illustrator.Наистина, възможностите на Illustrator за рисуване на илюстрации надхвърлят Photoshop, но Photoshop има достатъчно мощност, за да се справи с тези задачи, както бихте очаквали от базиран на пиксели редактор на изображения. Това се постига до голяма степен благодарение на векторните инструменти на Photoshop, които ще бъдат обсъдени в този урок.

Започвайки с Photoshop CS6, векторните инструменти получиха значителни актуализации. Това е добавяне на щрихи, тирета, типове запълване, промяна на радиуса на ъглите и т.н.

Инструменти за формуляри

Adobe Photoshop има шест инструмента за фигури, това са инструментът за правоъгълник, инструментът за заоблен правоъгълник, инструментът за елипса, инструментът за многоъгълник, инструментът за линии и инструментът за персонализирана форма. Всички те са вложени на едно място в лентата с инструменти. По подразбиране инструментът Rectangle се показва в лентата с инструменти, но ако щракнете с десния бутон върху него, ще се отвори падащ списък с останалите инструменти:

Инструменти за векторни форми, горен инструмент - "Правоъгълник" (Инструмент за правоъгълник)

Ще избера първия инструмент в списъка, това е инструментът за правоъгълник.

Форма, контур или пиксели

Преди да започнем да създаваме някакви форми, първо трябва да кажем на Photoshop какъв тип фигура искаме да нарисуваме. Това е необходимо, защото Photoshop всъщност ни позволява да създаваме три напълно различни вида форми. Това са Shape, Path и Pixel Shapes.

Задаване на опцията за режим на инструмента Shape

В по-голямата част от случаите ще рисувате векторни форми. За разлика от пикселните форми, векторните форми са гъвкави, мащабируеми и не зависят от разделителната способност на изображението, което означава, че можем да ги зададем на произволен размер, да ги редактираме и мащабираме колкото е необходимо, без да губим качество, и дори да ги отпечатаме във всякакъв вид размер също без загуба на качество!

Независимо дали са показани на екрана или отпечатани, краищата на векторните форми винаги остават ясни и остри.

За да сте сигурни, че рисувате векторни фигури, а не пътища или пиксели, изберете опцията Shape от изгледите на режима на инструмента в лентата с опции:

Избиране на опцията "Форма" от лентата с опции

Попълване на формата с цвят

Следващото нещо, което обикновено правим, след като изберем опцията "Shape" , е да изберем цвета, който запълва формата във Photoshop CS6 и по-нови версии, това става чрез щракване върху полето "Fill" в лентата с опции:

Щракнете върху бутона в лентата с опции, за да отворите диалоговия прозорец със свойствата на запълването на формата.

Това действие отваря прозорец, който ни позволява да избираме от четири различни начина за попълване на формуляра, всеки представен от една от четирите икони в горната част на прозореца. Присвояване на икони, започващи отляво:

  • Без цвят (Без цвят) - бял правоъгълник с червена диагонална линия, без запълване
  • Плътен цвят (Плътен цвят) - запълване с плътен цвят
  • Gradient (Gradient) - градиентно запълване
  • Шаблон (Шаблон) - запълване с шаблон (модел) на Photoshop

Различни методи за попълване на формуляр

Без цвят

Както подсказва името, избирането на тази опция ще остави формата без запълване, с празни пиксели вътре. За какво е? Е, в някои случаи може да е необходим само самият контур. Освен това често е необходим само щрих с прозрачни пиксели вътре.

Следното е прост пример за това как изглежда формуляр без цветно запълване. Всичко, което виждаме, е основният контур на формата, който се нарича „Контур“ (Път). Контурът се появява само в документа на Photoshop, така че ако запишете работата си като JPEG.webp или PNG или го отпечатате, контурът няма да се вижда.За да го направим видим, трябва да добавим черта към него, която ще видим как да добавим след това:

Правоъгълна форма без запълване и щрих.

Плътен цвят

За да попълните формуляра си с плътен цвят, изберете опцията Плътен цвят, втората икона отляво:

Опция за плътен цвят за запълване на формата с плътен плътен цвят

Когато тази опция е активирана, изберете цвят за формата, като щракнете върху един от цветните образци. Цветовете, които наскоро сте използвали, докато сте работили във Photoshop, ще се появят над основните мостри:

Изберете цвят, като щракнете върху мострата.

Ако желаният от вас цвят не е сред пробите, щракнете върху иконата за избор на цвят, намираща се в горния десен ъгъл на прозореца:

Щракнете върху иконата за избор на цвят, за да изберете свой собствен цвят.

Ще се отвори диалоговият прозорец за избор на цвят, изберете цвят в него и щракнете върху OK, за да затворите инструмента за избор на цвят, след като изберете желания цвят.

Както можете да видите на снимката по-долу, след тези стъпки имаме същата форма, само че сега формата има цвят:

Форма, изпълнена с цвят.

Градиентно запълване

За да запълните формата си с градиент, изберете опцията за градиент. След това щракнете върху една от миниатюрите, за да изберете предварително зададен градиент, или използвайте миниатюрата на лентата с градиенти по-долу, за да създадете свой собствен вариант на градиент.

Изберете готов или създайте свой собствен градиент, за да запълните формата.

Ето същата фигура, само сега изпълнена с градиент:

Фигура, изпълнена с един от предварително зададените градиенти на Photoshop.

Модели

Накрая, опцията за запълване на шаблон ни позволява да запълним формата с един от предварително зададените шаблони на Photoshop. Кликнете върху една от миниатюрите, за да изберете модел. Във Photoshop не са предварително инсталирани много опции за шаблони, изборът, зареждането и инсталирането на шаблон за запълване са описани подробно тук.

Същата форма е показана по-долу, този път изпълнена с шарка:

Същата форма, този път изпълнена със стандартния модел на Photoshop.

Ако все още не сте сигурни от какъв цвят, градиент или шарка се нуждае вашата форма, не се притеснявайте. Както ще видим по-късно, винаги можете да се върнете, за да редактирате формата по-късно и да промените запълването.

Добавяне на щрих към векторна фигура

Тази опция е във Photoshop от версия CS6. По подразбиране Photoshop няма да добави щрих към краищата на фигура, но добавянето е толкова лесно, колкото добавянето на цветно запълване.

За да добавите щрих, щракнете върху съответната опция в лентата с опции:

Опция за добавяне на черта.

Това отваря прозорец с опции, където можем да изберем цвета на щриха, както и да зададем много други опции.

В горната част на прозореца имаме същите четири икони за избор на типа запълване на линията на щриха, това са Без цвят, Плътен цвят, Градиент и Шаблон » (Шаблон). По подразбиране е избрано „Без цвят“. Ще избера тип Плътен цвят. Изберете и задайте цвят на щриха точно по същия начин като цвета на запълване, както е описано по-горе.

Промяна на теглото на удара

За да промените дебелината на щриха, използвайте съответното поле за въвеждане, намиращо се директно отдясно на правоъгълника за мостра на цвят в лентата с опции. По подразбиране теглото е зададено на 3 pt (точки). Но можете да зададете други мерни единици, ако щракнете върху това поле за въвеждане с десния бутон на мишката, ще се отвори падащ списък с мерни единици.Почти винаги избирам пиксели:

Промяна на ширината и мерните единици.

Опция за подравняване на ръбовете

Вдясно от всички останали, в лентата с опции е опцията Подравняване на ръбовете. Когато тази функция е активирана (включена е по подразбиране), Photoshop ще подравни краищата на щриха с пикселната решетка, правейки изображението по-ясно. Тази опция ще бъде активна само ако единицата за щрих е настроена на пиксели.

Допълнителни опции за удари

По подразбиране Photoshop рисува плътен щрих, но можем да променим това, като щракнете върху бутона Опции за щрих в лентата с опции:

Бутон на прозореца за избор на допълнителни свойства - избор на щрих - плътен, пунктиран, пунктиран и др.

Това отваря прозореца Stroke Options. В този прозорец можем да променим типа линия от плътна на пунктирана или пунктирана. Освен това има три допълнителни опции за удар:

Диалог с опции за допълнителни черти

Опцията" Align"(Подравняване) ни позволява да изберем дали щрихът да е разположен вътре в пътя, отвън или в средата.
Следващата опция е" Caps" (Caps) работи само ако сме избрали пунктирана черта. Можем да променим външния вид на краищата на сегментите.

  1. щрихът завършва на границата на определената му дължина и краят има правоъгълна форма
  2. краят има полукръгла форма и се простира на половината ширина отвъд границата на определената дължина на хода от всяка страна
  3. краят е правоъгълен и излиза наполовина на ширината на указаната дължина на хода от всяка страна

Corners (Ъгли) ви позволяват да промените външния вид на ъгъла, когато линиите на щриха се срещнат. Въглените могат да бъдат остри (по подразбиране), заоблени или скосени. Тази опция работи, ако ударът е извън или в средата на пътя.Ако щрихът е вътре в пътя, ъглите винаги са остри.

Щракването върху бутона в долната част на прозореца Още опции отваря друг прозорец, където можем да зададем дължината на ударите и паузите между ударите. Ето пример за правоъгълна форма със запълване и пунктиран щрих, с различна дължина на щриха:

Щрих вътре във формата, която използва два типа щрих - линия и точка.

Категория: