Понякога възникват трудности при работа с Photoshop и други графични редактори: начинаещ потребител не знае как да отключи слой. Той се опитва да извърши пермутации или промени, но забраната не се отменя. За да премахнете заключването във Photoshop, има специални инструменти.

Работа със слоеве в Adobe Photoshop

Изборът на метод за отключване зависи от типа заключване на компонента на изображението:

 • автоматично (със забрана, зададена от FS алгоритми);
 • ръчно (може да се персонализира от потребителя с помощта на отделни инструменти на графичния редактор).

Инструкциите ще бъдат обсъдени като се използва CS6 версията на Photoshop като пример.

Отключване на автоматично заключен слой

В повечето случаи програмата забранява качването на нов файл. Тази настройка включва запазване на фонов слой, наречен Background. Например, ако качите изображение през менюто Файл, неговият слой в работния прозорец ще бъде маркиран с икона на катинар, наподобяваща катинар.

Забраната за редактиране се премахва по следните начини:

 1. Щракнете два пъти върху името на слоя, след това върху бутона OK. Етикетът за фон ще се превърне в слой. Фоновият слой се преобразува в редактируем. Функцията Move Tool ще ви помогне да се уверите, че елементът е активен. След като изберете желаната част от картината, задръжте левия бутон на мишката. Опит за преместване на отключен компонент. Ако това успее, забраната е отменена.
 2. Преместете иконата за заключване в кошчето с мишката, докато държите левия клавиш. Иконата за изтриване е в панела със слоеве.
 3. Влезте в менюто с настройки на Photoshop. Изберете секцията Слой, раздела Нов, елемента Фон към слой. След като натиснете бутона OK, фонът ще стане редактиран.
 4. Щракнете върху изображението или името на слоя с десния бутон на мишката. Изберете опцията Слой от фона от падащия списък, потвърдете действието. За да върнете заключването, операциите се извършват в обратен ред.
Заключен слой е маркиран със знак, наподобяващ катинар.

Отключване на ръчно заключен слой в зависимост от типа на заключване

Има 4 начина за коригиране на фона в разглеждания графичен редактор:

 • блокиране на определени части от изображението, които включват прозрачни пиксели;
 • забрана за редактиране на която и да е част от картината;
 • фиксиране на зададената позиция на картината на екрана;
 • пълно блокиране на картината.

Дейността на всяка функция е лесна за откриване: иконите се променят, когато задържите курсора. Когато функциите са активирани, иконите за заключване се появяват до съответните имена. Потребителят може да прибегне до няколко метода за блокиране наведнъж.

За да отворите заключен картинен елемент, натиснете маркирания бутон.

Можете да започнете да редактирате, след като иконата изчезне.

Активиране на слоя при промяна на режима на редактиране

Photoshop има интересна функция - индексиране на изображения. Използва се за промяна на режима на редактиране. След активиране на функцията за индексиране естеството на показване на параметрите на компонента в лентата с инструменти се променя. Появява се например надписът Индекс. Вдясно от този надпис светва познатата икона за заключване. Това показва блокиране на графичния компонент. Включеният режим на индексиране не позволява използването на горните методи за премахване на забраната.Иконите на лентата или двойното щракване не работят.

За да отключите фоновия слой, променете индексирания цвят в елемента Mode.

За да отключите фоновия слой, трябва да деактивирате функцията за индексиране, като използвате следните действия:

 1. Отидете в секцията Изображение.
 2. Изберете режим на елемент.
 3. Премахнете отметката от квадратчето до Индексиран цвят в новия прозорец (щракнете върху елемента RGB, квадратчето за отметка ще бъде преместено в него).

След това се активира стандартният режим на редактиране и могат да се приложат методите за отключване, обсъдени по-рано.

Откачване и фиксиране на слой в графичния редактор

Тези действия могат да бъдат извършени върху един или повече компоненти. За да фиксирате напълно елемента на картината, трябва да кликнете върху бутона под формата на ключалка. Функцията се нарича Save All.Веднъж заключен, графичният компонент не може да бъде изтрит, модифициран или преместен. До заглавието ще се появи икона за забрана.

Следните инструменти се използват за частично фиксиране:

 1. " Запазване на прозрачни пиксели" . Забранява редактирането на съответните части.
 2. " Запазване на цветните пиксели" . Предотвратява модификация на съществуващи елементи. Инструментите за редактиране на пиксели не могат да се използват. Инструментът е свързан с предишния. Когато всички пиксели са заключени, прозрачните точки също ще бъдат защитени.
 3. " Сигурна позиция" . Тази опция деактивира промяната на позициите на пикселите. След включване функциите на движение и въртене са блокирани. Когато графичен компонент се състои от форми или текст, този бутон автоматично активира предишните 2 опции.

За да закачите група, задръжте натиснат клавиша Ctrl и изберете всички елементи. След това се използват инструменти за частично или пълно блокиране.

Откачете и закачете слой върху същия компонент.

Групите трябва да се третират по следния начин:

 1. Изберете графични компоненти.
 2. В главното меню на Photoshop изберете секцията "Слоеве" .
 3. Активирайте функцията "Pin" .
 4. В новия прозорец маркирайте фиксираните елементи.
 5. Натиснете бутона OK, след което фонът ще бъде фиксиран.
 6. Ако графичните елементи са обединени, използвайте опцията Запиши в група.

Как да откачите слой във Photoshop:

 1. Преместване на иконата за заключване в кошчето.
 2. Натиснете частично или пълно заключване отново.
 3. В секцията „Слоеве“ на главното меню премахнете отметката от квадратчетата до „Заключване на компонент или група“.

Защо не мога да отключа слоя в графичния редактор

Затрудненията най-често възникват поради активирането на редактирането на индекса. След превключване на програмата в стандартен режим проблемът изчезва. Освен това понякога потребителят не намира лентата с инструменти "Слоеве" в работния прозорец. За да върнете този елемент, изберете елемента Window от менюто.

Активирайте панела, натиснете бутона "Запиши" , за да не изчезне списъкът с инструменти след затваряне на програмата.

Заключване и отключване на слоеве в други програми

Работният процес зависи от типа приложение. Елементите от менюто се наричат по различен начин в Corel Draw, ArchiCAD, AutoCAD.

AutoCAD

За да заключите през "Мениджър на слоеве" използвайте иконата под формата на електрическа крушка. След това изображението се променя. Заключването се освобождава с повторно натискане. Лампата свети светло зелено. За да изключите групата, използвайте функцията "SLAY-OFF" .За да изберете елементи, натиснете Ctrl+A.

В "AutoCAD" е по-удобно да извършите това действие чрез "Диспечер" . В лявата част на прозореца се отваря меню, в което се избира филтър "Всички" . След това натиснете десния бутон на мишката, активирайте опцията "Изключване на видимостта" .

Corel Draw

Когато използвате Corel Draw, графичният компонент на изображението може да бъде откачен по следния начин:

 1. В менюто изберете секцията "Форматиране" , елемента "Инструменти за слоеве" .
 2. Въведете командата UnlockLayer или активирайте функцията "Unlock" .
 3. Изберете обекта, който да бъде откачен в работното пространство.

Архикад

Командата "Заключване" в секцията "Редактор" помага да се зададе или премахне забраната за работа с елемент на изображението. Забраната се премахва чрез секцията "Редактор" . Съответните инструменти се дублират в панела Подреждане на елементи.

Защитените компоненти в Archikade се използват като свързващи елементи. Можете също да приложите функцията за възприемане на параметри към тях.

Категория: