В предишния урок за това как да коригираме проблеми с изображението с корекциите на тона и цвета, научихме как работят трите инструмента за автоматично регулиране на изображението на Photoshop, това са Auto Tone (Автоматичен тон), Auto Contrast (Auto Contrast) и Auto Color и как те могат бързо да подобрят външния вид на нашите изображения, като подобрят контраста и премахнат нежеланите цветови отливки. Въпреки че тези команди в никакъв случай не са най-добрият начин за отстраняване на подобни проблеми, те имат значителното предимство, че са много лесни за използване и бързи за прилагане, което ги прави много популярен избор за коригиране и ретуширане на снимки.

Имат обаче един голям недостатък - факт е, че правятнеобратими корекции, тоест правят трайни промени в пикселите в изображението, без възможност за промяна на последствията им. Този метод понякога се нарича разрушително редактиране и както можете да си представите, това не е най-добрият начин за работа.

Оптималният работен процес за редактиране на изображения, когато е възможно, е да се използватнедеструктивни корекции на слоя (недеструктивни). И така, в този урок ще научим как лесно да прилагаме същите автоматични команди, но под формата на коригиращи слоеве!

Както ще видим по-късно, има и други предимства при използването на тези команди като коригиращи слоеве. Това не само прави много по-лесно превключването между команди за сравняване на резултатите, но също така ви позволява да прилагате команди едновременно, което подобрява вашите резултати още повече!

Този урок се основава на предишните два, така че бих препоръчал да проверите Автоматичен тон, Автоматичен контраст, Автоматична корекция на цветовете и Ефективно използване на инструменти за автоматично регулиране на изображението, преди да продължите

За по-лесно разбиране тук ще използвам същата снимка като в предишните уроци - с лош контраст и неприятен зеленикав оттенък:

Оригинално изображение.

И така ще изглежда същата снимка, но след прилагане на автоматични команди като коригиращи слоеве:

Изображението е коригирано с коригиращи слоеве.

И така, нека да разгледаме всичко това по-отблизо.

Стъпка 1: Добавяне на слой за коригиране на нива или слой за коригиране на криви

Photoshop няма отделни коригиращи слоеве за автоматично регулиране, но тези настройки присъстват като опции в настройките на два коригиращи слоя - това са" Нива" (Нива)и" Криви" (Криви)Когато изображението ми е отворено във Photoshop, ще добавя коригиращ слой„Нива“ (Нива), като щракна върху съответната икона в долната част на панела със слоеве:

Добавяне на коригиращ слой за нива.

Веднага след добавяне на слоя с изображението в документа нищо няма да се случи, но ако погледнем панела със слоеве, ще видим нов коригиращ слой „Нива“ над изображението:

Коригиращият слой Levels над фоновия слой.

Стъпка 2: Отворете опциите за автоматично оцветяване

Параметрите и контролите за настройка на слоя "Нива" са в панела със свойства, където можете също да получите достъп до автоматичните настройки. Първият начин за достъп е да щракнете върху малката икона на менюто в горния десен ъгъл на панела със свойства:

Избиране на автоматични опции в менюто на панела със свойства.

Друг начин за достъп до интерфейса за автоматични настройки е да задържите клавиша Alt на клавиатурата и да натиснете бутона Auto:

Бутон Auto в панела със свойства на слоя "Нива" .

И в двата случая отваря диалоговия прозорец Опции за автоматична корекция на цвета. По темата на този урок се интересуваме от раздела „Модели“ (в английския интерфейс на Алгоритмите официалният руски превод в този случай е особено крив), разположен в горната част на диалоговия прозорец. Обърнете внимание, че има четири различни опции за градиране на цветовете. В този урок ще разгледаме първите три („Подобряване на монохроматичен контраст“, „Подобряване на контраста по канали“, „Намиране на тъмни и светли цветове“, в английския интерфейс - „Подобряване на монохроматичния контраст" , "Подобряване на контраста на канал" и "Намиране на тъмни и светли цветове"съответно), тъй като съответстват на трите команди за автоматична корекция на цветовете.Четвъртата команда,„Подобряване на яркостта и контраста“, ще разгледаме по-късно, след като изучим подробно използването на Яркост / Контраст във Photoshop:

Диалогов прозорец с опции за автоматична корекция на цветовете.

Стъпка 3: Опитайте различни алгоритми

Както казах, всеки от тези три алгоритъма съответства на една от трите команди за автоматична корекция на цвета. Но те имат различни имена от Auto Tone, Auto Contrast и Auto Color Correction. Обяснението обаче е просто. Имената на алгоритмите съдържат кратко описание на принципа на командата, принципите на тяхната работа съм описал подробно тук.

Първият алгоритъм отгоре," Подобряване на монохроматичния контраст" , описва как работи командата "Автоматичен контраст" и прилагането й дава абсолютно същия резултат.Накратко, този алгоритъм разглежда и трите цветови канала (червен, зелен и син) като едно съставно изображение и увеличава общия контраст, като прави най-тъмните пиксели в изображението напълно черни, най-светлите пиксели напълно бели, след което алгоритъмът преразпределя всички други тонални стойности останалите пиксели между тях. Това променя само контраста, цветовете на изображението остават същите.

За да улесни потребителя да разбере коя команда на кой алгоритъм отговаря, Photoshop има подсказки. Задръжте курсора на мишката над реда" Подобряване на монохроматичния контраст"и след две секунди ще се появи подсказка с кратко описание на алгоритъма, а в края в скоби ще бъде посочена командата, в нашия случай" Автоконтраст »:

Подсказката ни показва, че алгоритъмът" Подобряване на монохроматичен контраст"съответства на командата" Автоматичен контраст" .

За да стартирате алгоритъма, просто щракнете в кръга вляво от заглавието и погледнете документа с изображение, за да видите резултата. в този случай общият контраст се подобри, но зеленикавият оттенък остана. Ако го сравните с резултата от инструмента Auto Contrast от предишния урок, ще видите, че и двете версии изглеждат абсолютно еднакви. Единствената разлика е, че сега сме приложили Auto Contrast като неразрушителна, а не като статична корекция:

Изглед на изображение с приложен алгоритъм" Подобряване на монохроматичния контраст"

Следващите два алгоритъма също съответстват на двете останали команди за автоматична корекция на цветовете.

Алгоритъмът за подобряване на контраста на канал съответства на командата Auto Tone:

Задръжте мишката върху името на алгоритъма "Подобряване на контраста по канали" .

И „Намиране на тъмни и светли цветове“ съответства на командата „Автоматичен цвят“, в руския интерфейс в скоби командата е съкратена (Автокорекция), в английския интерфейс в подсказката в скобите е посочено точноАвтоматичен цвят:

Задържане на курсора на мишката върху името на алгоритъма "Намиране на тъмни и светли цветове"

Освен тази, има още една интересна допълнителна опция в диалоговия прозорец - Snap Neutral Midtones, тази опция става активна, когато е избран един от първите три алгоритъма:

Опция за щракване на неутрални средни тонове

Подсказката показва, че тази опция също съответства на командата "Автоматичен цвят" , но това не е съвсем вярно. Факт е, че тази опция може да се използва заедно с три алгоритъма и да се получи комплексен резултат.

Стъпка 4: Комбиниране на прилепване към неутрални средни тонове с други алгоритми можем да комбинираме опцията прилепване към неутрални средни тонове с която и да е от автоматичните команди, не само с автоматичен цвят!.

Например, сега ще избера Подобряване на контраста на канал и ще поставя отметка в квадратчето за Прилепване към неутрални средни тонове:

Комбиниране на алгоритъма за подобряване на контраста на канала с опцията за прилепване към неутрални средни тонове.

За бързо сравнение на резултатите, създайте няколко коригиращи слоя "Нива" , във всеки от тях задайте различни комбинации за автоматична корекция, след което използвайте мишката, за да включите / изключите бързо видимостта на слоевете (така че само един коригиращ слой остава видим) изберете най-добрия.Научете повече за бързото активиране/деактивиране на видимостта на слоевете тук.

Категория: