В предишния урок научихме как да конвертираме снимка в рисунка с цветен молив, като използваме метод, който е особено подходящ за портрети, тъй като този метод има тенденция да намалява фините, ненужни детайли като бръчки и други петна кожа, като същевременно фокусира зрителя върху основните точки на портрета - очи, устни, коса

, всяко изображение, което не се фокусира върху хората и където малките детайли са важни), предишният метод ще игнорирайте детайлите на снимката.Така че в този урок ще проучим алтернативен начин за конвертиране на снимка в миниатюра, който е най-добър за непортретни изображения и запазва фини детайли.

Ако вече сте прочели предишната статия за конвертирането на портрет в скица с цветен молив, ще откриете, че много от стъпките тук се повтарят. Като допълнителен бонус за тези, които вече са запознати с предишния урок, тук ще научим как да създадем целия ефект на скица от началото до края само за 60 секунди или дори по-бързо!

Въпреки това, за да извлечете максимална полза и знания от този урок, препоръчвам ви да го изучите от началото, вместо да скачате направо в края на урока за бързия метод, тъй като бързият метод включва използването на много клавишни комбинации, което не дава представа за процеса на работа.

Тази версия на урока е направена във Photoshop CC, но също така е съвместима с всяка последна версия на програмата.

Това е изображението, което ще използвам като основа:

Оригинално изображение.

И ето как ще изглеждат вариантите на изображения след прилагане на различни методи за конвертиране на оригиналната снимка в рисунка с молив. Ще започнем, като превърнем снимка в черно-бяла скица и след това ще научим как да я оцветяваме, като използваме няколко различни режима на смесване на слоеве, всеки от които ще ни даде различни резултати:

По-долу са показани няколко различни версии на цветната скица:

Скица от снимка, оцветена с помощта на режим на смесване "Color" (Цвят).

Резултатът от промяната на режима на смесване на слоя от цвят на наслагване.
Променете режима на смесване на Мека светлина. „Ефектът е много подобен на Overlay, но резултатът е по-фин.
Прилага се режим на смесване Hard Light, но с намалена непрозрачност до 75%.

Да започваме!

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слой и преименувайте дубликата

Нека започнем, като направим копие на нашето оригинално изображение за по-нататъшна обработка, т.к. по-късно, когато оцветяваме скицата, ще ни трябва отново непипнатият оригинал.

Отворете изображението във Photoshop, има само един слой в панела със слоеве - фоновия. За да го дублирате, натиснете клавишната комбинация Ctrl+J.

Ще обезцветим напълно този слой, така че нека го преименуваме на "Desaturate" .

В момента имаме два слоя в панела със слоеве - "Background" и "Desaturate" .

Панел със слоеве с фонов слой и преименуван дубликат.

Стъпка 2: Обезцветете слоя

За да премахнете цвета от този слой, отидете в раздела на главното меню Image ->Correction ->Desaturate (Изображение ->Adjustments ->Desaturate) или натиснете Ctrl+Shift+U. Резултат:

Изображението след десатуриране на слоя "Desaturate" .

Стъпка 3: Дублирайте слоя "Desaturate"

След това трябва да направим копие на нашия обезцветен слой. Дублирайте го точно както направихме преди – като натиснете Ctrl+J. След това трябва да обърнем светлите и сенките на слоя, така че преименувайте новия слой на „Обръщане“.

Стъпка 4: Обърнете слоя

За да обърнете светлите тонове на слоя, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекция ->Обръщане (Изображение ->Корекции ->Обръщане). Ето как сега трябва да изглежда изображението в документа:

Панел със слоеве и изглед на изображение след използване на командата Invert.

Стъпка 5: Променете режима на смесване на слоя на Color Dodge

Следващото нещо, което трябва да направим е да променим режима на смесване на слоя "Invert" .
Това действие ще направи изображението напълно бяло (обаче може да видите няколко произволни черни петна, това зависи от оригиналното ви изображение, но във всеки случай по-голямата част от изображението ще стане бяло):

Промяната на режима на смесване на слоя на Color Dodge временно превръща изображението в бяло.

Стъпка 6: Прилагане на минималния филтър

Ако сте прочели предишния урок за конвертиране на снимка в скица с цветен молив, ще забележите, че до този момент сме следвали почти точно стъпките в този урок. Но по-нататъшните ни действия ще бъдат различни и ето защо.

Последния път създадохме ефекта, като замъглихме слоя с филтъра Gaussian Blur. Този метод е чудесен за портретни снимки, тъй като при преобразуване в скица се скриват малки, ненужни детайли на лицето, като бръчки, пъпки, петна и др. Но за да се трансформират снимки на пейзажи, трябва да се запазят именно малките детайли, което ще направим сега.

За запазване на малки детайли ще използваме друг филтър - "Минимум" (Minimum). Въпреки че този филтър на Photoshop е сравнително рядък, в някои случаи той и неговата противоположност, филтърът Maximum, могат да бъдат изключително полезни. И двамата получават името си от това, което правят. Филтърът "Минимум" (Минимум) сякаш се събира, компресира белите области на изображението чрез удебеляване и разширяване на тъмните области. Максималният филтър прави обратното - разширява и разширява белите области, като същевременно намалява черните области. С други думи, филтърът „Минимум“ минимизира бялото, докато филтърът „Максимум“ увеличава максимално бялото.

Въпреки че тези два филтъра се използват най-често при прецизиране на селекции и маски на слоеве, те имат много по-креативни приложения. За да изберете филтър, отидете в раздела на главното меню Филтър ->Други ->Минимум (Филтър ->Други ->Минимум), след което ще се отвори диалоговият прозорец на филтъра.Както казах, минималният филтър намалява размера на белите зони чрез разширяване на черните области.Можем да контролираме количеството разпръскване в черните области, като променим параметъра Radius, неговия плъзгач, разположен в долната част на диалоговия прозорец. Стойността на "Радиус" по подразбиране, радиусът е зададен на 1 пиксел. Обикновено това е достатъчно, но ако работите с голямо изображение, можете да увеличите "Радиуса" до два пиксела. Но като общо правило "Радиус" от 1 пиксел работи най-добре и създава тънки линии.

В най-долната част на диалоговия прозорец има друга опция - "Запазване" (Запазване), тази опция е налична само във Photoshop CC. По подразбиране е зададено на "Квадратност" . Но ако вашето изображение има много заоблени форми, има смисъл да го промените на „Закръгленост“ (Закръгленост), това може да помогне за предпазване на заоблените ръбове от сплескване. Но в моя случай ще оставя този параметър по подразбиране със стойността "Правоъгълник" :

Оставете стойността на "Радиус" на 1 пиксел, след това задайте опцията "Запазване" на "Правоъгълник" или "Кръг" в зависимост от вашето изображение.

Натиснете бутона OK, за да приемете филтърното действие и затворете диалоговия прозорец и веднага ще видим основата за ефекта на скицата в документа:

Signed.pic. Изглед на документ след прилагане на филтъра "Минимум" .

Стъпка 7: Добавяне на слой за коригиране на нивата

В момента нашата скица е твърде лека. За да намалим яркостта му, ще използваме коригиращ слой „Нива“ (Нива). Кликнете върху иконата за добавяне на коригиращи слоеве, намираща се в долната част на панела със слоеве и изберете реда "Нива" (Levels). Коригиращият слой трябва да се добави над слоя "Инвертиране" .

Стъпка 8: Променете режима на смесване на Умножение

Параметрите и настройките на коригиращия слой "Нива" ще бъдат показани в панела със свойства. Можем да ги променим, за да потъмним скицата, но има по-лесен и по-бърз начин - просто трябва да променим режима на смесване на слоя от нормален на "Умножение" (Умножение):

Променете режима на смесване на слоя "Levels" на "Multiplication" (Умножение).

Сега скицата изглежда по-тъмна:

Ефектът след промяна на режима на смесване на "Умножение" (Умножение).

Ако установите, че вашата скица вече е твърде тъмна, можете да възстановите част от яркостта, като намалите непрозрачността на коригиращия слой Levels. Регулирането на непрозрачността се намира в горния десен ъгъл на панела със слоеве. Стойността по подразбиране е 100%. Колкото по-ниско го зададете, толкова по-малко влияние ще има коригиращият слой Levels върху изображението. Намалявам моите до 75%:

Намаляването на непрозрачността на коригиращия слой Levels връща част от оригиналната яркост на миниатюрата.

Стъпка 9: Дублирайте фоновия слой отново

В този момент сме превърнали снимката в черно-бяла скица. Сега нека разгледаме начините да го оцветим с помощта на различни режими на смесване, всеки от които ще ни даде различен резултат от останалите.

Ще оцветим скицата с цветовете на оригиналната снимка и за това трябва да направим друго копие на фоновия слой (в нашия случай фоновият слой е оригиналната снимка).
Щракнете върху фоновия слой и натиснете клавишната комбинация Ctrl+J.
Photoshop ще създаде копие на фоновия слой и ще го постави директно над оригинала.
Преименувайте слоя на "Color" . Ето как изглежда панелът със слоеве сега:

Панел със слоеве с копие на фоновия слой, преименуван на "Цвят" .

Стъпка 10: Преместете слоя "Color" в самия връх на слоя със стека

Трябва да поставим слоя "Color" над всички останали слоеве. Един от начините да направите това е да плъзнете нагоре с мишката, но има по-бърз и "правилен" начин да плъзнете слой в стек - с помощта на клавишни комбинации. За да преместите слой точно в горната част на стека, уверете се, че е избран в панела със слоеве, след което натиснете Shift+Ctrl+] (дясна скоба).Това незабавно ще премести слоя "Color" на самия връх, точно над коригиращия слой "Levels" :

Панелът на слоевете със слоя "Цвят" е преместен в горната част на стека.

Стъпка 11: Променете режима на смесване на слоя "Color"

В момента слоят "Color" напълно визуално припокрива скицата. За да промените тази ситуация и да видите само цветовете от слоя "Color" , променете неговия режим на смесване от нормален на "Color" .
Това ще ни даде първия от нашите ефекти за оцветяване:

Скица след промяна на режима на смесване на „Цвят“ (Цвят).

Ако наситеността на цвета изглежда твърде интензивна, можете да я намалите, като намалите непрозрачността на слоя "Color" . Намалявам моите на 70%:

Намаляване на непрозрачността на слоя "Color" . След намаляване на непрозрачността, цветовете на скицата изглеждат по-фини.

Стъпка 12: Прилагане на режими на смесване Overlay, Soft Light и Hard Light

Нека разгледаме други начини за оцветяване на скицата. Този път ще опитаме други режими на смесване - „Наслагване“ (Overlay), „Мека светлина“ (Soft Light) и „Твърда светлина“ (Hard Light). И трите режима са включени в групата режими, които увеличават контраста на изображението, но могат да се използват и за смесване и подобряване на цветовете. Както при режима на смесване на цветовете, опитайте да приложите тези режими и след това коригирайте резултата, като промените непрозрачността на слоя.

Внимание! Преди да промените режимите, не забравяйте да зададете непрозрачността на слоя на 100%.

Ето какво се случи при промяна на режима от "Chroma" на "Overlay" (Overlay):

Резултатът, получен чрез промяна на режима на смесване на слоя от Color на Overlay.

Както казах, режимът на смесване Overlay увеличава контраста на изображението и тук можем да видим какъв ефект има върху скицата. Контрастът определено е по-силен от преди и докато "Chroma" ни даде почти пастелни цветове, "Overlay" даде на скицата по-тъмни, по-приглушени цветове:.

След това ще опитам да приложа мека светлина:

Променете режима на смесване на „Мека светлина“ (Мека светлина). Полученият ефект е много подобен на Overlay, но резултатът е по-фин. Контрастът е по-малко интензивен и цветовете са по-приглушени.

И накрая, ще променя режима на смесване на Hard Light.
Докато Soft Light е по-малко интензивна версия на Overlay, Hard Light е пълната му противоположност и създава най-силния контраст и цвят от всички три от тези режими на смесване. Всъщност, с непрозрачност на слоя от 100%, ефектът на оцветяване с Hard Light може да бъде твърде екстремен:

"

Изглед на скица в режим Hard Light, непрозрачността на слоя е зададена на 100%.

Въпреки това, ако намалим непрозрачността, можем да смекчим ефекта на твърдата светлина. С намалената непрозрачност детайлите изглеждат много по-естествени за цветната рисунка:

Прилага се режим на смесване Hard Light, но с намалена непрозрачност до 75%.

Как да създадете същия ефект за по-малко от минута. използване на клавишни комбинации, прочетете тук.

Категория: