С нарастването на достъпните цифрови фотоапарати броят на фотографите в света рязко нарасна. Добавете към това броя на хората, които имат телефон с камера, и този брой нараства до милиони, може би дори милиарди. Приложенията за социални медии като Instagram също направиха доста лесно поставянето на филтър върху изображение. Всички тези фактори карат мнозина да наричат себе си „фотографи“ и дори начинаещите се заемат с предизвикателни задачи като корпоративна фотография.

Но има ли разлики между любители и професионални фотографи? Или всеки може да стане професионален фотограф, ако наистина иска? Нека да видим какво прави професионалните фотографи "професионалисти" .

Професионалните фотографи използват визьора

Професионалните фотографи са склонни да използват визьора, когато правят снимки. Причината за това е тройна. Първо, използването на визьора им помага да стабилизират камерата с ръцете, тялото и лицето си. Използвайки правилната техника за захващане и задържане, професионалните фотографи могат да правят много стабилни снимки без стабилизиране на изображението. Това е полезно при условия на слаба светлина и когато няма светкавица под ръка. И това не е нещо, което любителите фотографи могат да постигнат постоянно. Втората причина, поради която професионалните фотографи предпочитат да използват визьор, е, че изображението, което виждате, е по-надеждно. Това е същият, който ще удари сензора, защото гледате право през обектива.

Не на последно място, гледането през визьора е по-бързо от гледането на снимка с помощта на LCD. Тъй като LCD екранът изисква обработка на изображението, преди да бъде показан, има забавяне.Това се нарича забавяне на затвора. Забавянето на затвора може да изглежда просто като неудобство, но в бързи сценарии забавянето на затвора може да означава разликата между улавянето на незабравим момент и пропускането му.

Професионалните фотографи винаги идват подготвени

Когато става въпрос за снимане за клиент, например, ако трябва да направите мъжки бизнес портрет, трябва да се обърнете към професионални фотографи. Любителите фотографи може да имат необходимите умения, но нямат опит. Въпреки че професионалните фотографи са по-скъпи, те се наемат в сравнение с любителите фотографи. Опитът, който имат, е безценен, защото им помага в подготовката. Подготовката включва не само оборудване, но и психологическа готовност за всичко, което се случва, и подходяща адаптация. Професионалистите са се сблъсквали с много различни предизвикателства, злощастни ситуации и непредвидени обстоятелства. Тези събития им помагат да предвидят и разрешат потенциални проблеми, преди те да се появят.От друга страна, аматьорите нямат представа какво може да се обърка и затова най-често биват хванати неподготвени. За любителите фотографи също е трудно да се адаптират към променящите се обстоятелства, като например какво да правят, ако внезапно завали по време на фотосесия.

Професионалните фотографи си знаят екипировката

Фактът, че професионален фотограф и любител фотограф притежават едно и също оборудване, не означава, че то има еднаква стойност в ръцете на всеки от тях. Някои любители фотографи може да кажат, че са прочели ръководството за потребителя достатъчно пъти, за да знаят за какво служи всеки бутон и настройка на фотоапарата им. Въпреки това един любител фотограф вероятно ще има приблизително същия опит със своите фотоапарати като професионалист. Когато сте на фотосесия, времето е от съществено значение. Дори няколко допълнителни секунди, прекарани в настройване на вашия фотоапарат, могат да добавят часове, когато правите стотици снимки в сесия.Освен това никой клиент не обича да седи и да чака фотографът да коригира настройките му. Те очакват фотографът да познава тяхното оборудване и това идва само с опит.

Професионалните фотографи са посветени на всеки детайл

За любителите фотографи фотографията е просто хоби. За професионалистите обаче фотографията е и средство за генериране на доходи. Тъй като работата във фотографския бизнес е пряко свързана с размера на банковата им сметка, професионалните фотографи са склонни да се посвещават на работата си. Каквато и да е цената, професионалните фотографи ще свършат работата. Трябва да прегледате и редактирате 3000 сватбени снимки този уикенд? Свършен. Фотосесия с професионалист и остават само 30 минути, но все още имате ли три тоалета, които искате да облечете? Не се притеснявайте за това. Професионален фотограф ще ви даде допълнително време за фотосесия, ако това означава още един доволен клиент.

Категория: