В предишната статия ви казах как можете да отворите няколко изображения във Photoshop едновременно като слоеве в един документ. Но този метод включва допълнително използване на програмата Adobe Bridge и не всеки я има, защото. в съвременните версии на Photoshop не е в стартовия пакет и не всеки обича да изпълнява няколко програми едновременно.

За щастие, в допълнение към този метод, Photoshop има друга опция за отваряне на изображения като слоеве на един PSD файл без използване на допълнителни приложения

Този метод включва използването на скриптове и не се е променил до ден днешен (към писането на тази статия версията на Photoshop CC, Creative Cloud е актуална) от CS2 насам.

Има две опции за избиране на файлове за отваряне като слоеве в един документ - това е избиране на изображения едно по едно и избиране на папка с изображения, в този случай всички изображения в папката се зареждат в стека на документа.

Нека разгледаме това по-подробно.
И така, стартирайте Photoshop, отидете в раздела на главното меню File ->Scripts ->Load Files into Stack (Файл ->Scripts ->Load Files into Stack ), след което се отваря следният прозорец:

Прозорец за пакетно качване на файлове.

Сега трябва да изберем как да качваме изображения. Кликнете върху този бутон под формата на стрелка, разположен вдясно от думата "Използване" (Използване):

Задаване на метода за избор на изображение.

След това щракнете върху бутона "Преглед" (Browse), след което се отваря стандартният Windows прозорец "Open" за избор на файлове.

Ако сте избрали опцията "Файлове" , тогава, както посочих по-горе, трябва да изберете снимки една по една, за да изберете няколко, задръжте натиснат клавиша Ctrl, след което щракнете върху бутона "Отвори" , намиращ се в долния десен ъгъл на прозореца на Windows.
Прозорецът на Windows се затваря и се връщаме в „Зареждане на слоеве“. Сега имаме списък с файлове. Моля, обърнете внимание, че RAW файлътStraighten.DNGе включен в списъка за изтегляне. Той също така ще се отвори като нормално изображение в документа като слой (точно като JPG.webp, PNG и други общи изображения формати).
Ако желаете, можем да премахнем ненужните файлове от списъка, като ги изберете и щракнете върху бутона "Изтриване" :

Редактиране на списъка с файлове.

След като редактирате списъка, остава само да натиснете бутона OK. Photoshop ще създаде нов документ и ще започне да зарежда избраните файлове в него. Ако избраните изображения са с различни размери, тогава линейният размер на документа ще бъде равен на размера на най-голямото изображение. Слоевете ще бъдат именувани според името на изображението:

Автоматично отваряне на изображения в стека на слоевете.

Ако искате да изтеглите всички изображения от папка, първо изберете опцията "Папки" (Folder), щракнете върху бутона "Преглед" (Browse), изберете желаната папка, след това списък с всички файлове от тази папка ще се появи в прозореца. Можете също така да премахнете ненужните, като използвате едноименния бутон.

Освен това има бутон Добавяне на отворени файлове в прозореца Зареждане на слоеве. Това означава, че можете да изберете едно, няколко или всички отворени в момента изображения във Photoshop и да ги заредите като слоеве в нов документ. Отворените изображения трябва да бъдат запазени!

Можете също да качвате снимки от папки на вашия компютър към изображения, отворени във Photoshop.

И още две опции, Опит за автоматично подравняване на изходни изображения и Създаване на интелигентен обект след зареждане на слоеве.

Първата опция работи дори без отметка в квадратчето - Photoshop автоматично подравнява изображенията в горния ляв ъгъл.

Вторият вариант е по-интересен - след като зареди слоевете в стек, Photoshop автоматично ще конвертира всички тези слоеве в един интелигентен обект. Можете да го отворите, като щракнете двукратно върху миниатюрата на интелигентния обект в панела със слоеве.

Категория: