В този урок ще научим как бързо да избелваме и изсветляваме зъбите във Photoshop, като използваме обикновения коригиращ слой Hue/Saturation.

В предишния урок за промяна на цвета на очите във Photoshop използвахме коригиращ слой Hue/Saturation, за да променим бързо ирисите на очите. Тук ще използваме този слой за избелване и озаряване на зъбите.Този урок е още един пример за това как един и същ инструмент може да се използва за различни задачи, така че да научите как работи Photoshop е много по-важно от това просто да запомните куп последователни стъпки.

Тук ще използвам Photoshop CC, но този урок е напълно приложим за CS6 тук и с незначителни промени в интерфейса, също и за версиите по-долу.

Ето намалената снимка, която ще използвам в този урок:

Оригинално изображение.

Ако увеличите, ясно ще видите жълтеникавостта на зъбите, особено при мъжете. Сега ще му изсветлим зъбите:

Зъбите и на двамата на снимката могат да бъдат малко по-бели и по-ярки.

Стъпка 1: Изберете инструмента за ласо

Първото нещо, което трябва да направим, е да изберем областта за редактиране, в нашия случай зъбите.Така ще можем да ги избелим, без да засягаме останалата част от изображението. За да изберете зъбите, вземете инструмента „Ласо“ (Lasso Tool) от лентата с инструменти. Подробности за работата с този инструмент са описани тук.

Стъпка 2: Направете селекция около зъбите

Ако работите върху снимка с двама или повече души, както правя аз сега, може да искате да изберете всички зъби наведнъж, което ще спести време за редактиране, но това не е правилно, т.к. Цветовете на зъбите са различни за всеки и изискват индивидуален подход.

Ще получите по-добри резултати, ако работите с всеки човек поотделно, като прилагате отделен коригиращ слой Hue/Saturation за всеки човек. Ще започна със зъбите на мъжа, докато разглеждам подробно всяка стъпка на редактиране, след което бързо ще приложа същите стъпки, за да коригирам зъбите на жената, като използвам отделен коригиращ слой Hue/Saturation.

Използвайте Lasso Tool, за да нарисувате селекция около зъбите. Не се притеснявайте, ако това не е най-точният избор, тъй като по-късно ще го премахнем без проблеми. Просто начертайте линия около зъбите възможно най-близо до краищата:

Чертане на контур на селекцията около зъбите с инструмента Lasso.

Стъпка 3: Добавяне на коригиращ слой Hue/Saturation

След като приключим с избирането на зъбите, нека добавим коригиращ слой Hue/Saturation, като щракнете върху съответния бутон в долната част на панела със слоеве и изберете подходящия ред в падащия списък.

Визуално нищо няма да се случи в документа с изображението, но в панела със слоеве, над фоновия слой, нашият коригиращ слой ще бъде добавен:

Коригиращият слой ще се появи над изображението.

Стъпка 4: Променете опцията за редактиране от Master на Yellows

Контролите и опциите за коригиращия слой Hue/Saturation ще се появят в панела Properties на Photoshop. По подразбиране Hue/Saturation ще засегне еднакво всички цветове в изображението. Това е така, защото опцията за редактиране в горната част на панела със свойства на слоя е зададена на Master по подразбиране:

При включена по подразбиране опция "Всички" (Master), коригиращият слой засяга всички цветове в изображението.

Ако щяхме да дадем на зъбите някакъв цветен нюанс (а това не е точно това, което бихме искали да направим), тогава опцията „Всички“ (Master) би паснала идеално. Но причината зъбите да не изглеждат бели (съжалявам за хитростта) е, че имат жълт оттенък, така че ни трябва начин да променим само жълтите цветове, без да засягаме другите цветове.

За целта щракнете върху полето с опцията и изберете реда "Жълти" от падащото меню:

Промяна на "Всички" (Master) на "Yellows" (Жълти)

Стъпка 5: Десатуриране

Сега, когато нашата редакция ще засегне само жълтото, можем да намалим количеството жълто в зъбите, като намалим наситеността. За да направите това, щракнете върху плъзгача Saturation и започнете да го плъзгате наляво. Колкото повече плъзнете плъзгача наляво, толкова повече жълтото ще избледнее и толкова по-бял ще стане зъбът.

Въпреки това имайте предвид, че зъбите имат естествена жълтеникавост. Ако плъзнете плъзгача за насищане докрай наляво (до стойност -100), тогава зъбите ще станат неестествено бели, изкуствени и безжизнени:

Премахнах напълно жълтото, оставяйки зъбите да изглеждат фалшиви и безжизнени. Сиво-бял е цветът на някои неправилни зъби))).

Вместо да премахнете напълно жълтото, направете го по различен начин.Плъзнете плъзгача за насищане и гледайте как изображението ви се променя, за да остави лек, но естествен жълт оттенък. Крайната стойност зависи от оригиналното изображение, за мен е около -80.

За да прецените по-добре резултатите, можете да сравните ненаситената версия с оригиналната версия на зъбите, като щракнете върху иконата за видимост (очи) на коригиращия слой в панела със слоеве. Кликнете върху него веднъж, за да скриете временно ефектите от коригиращия слой и да видите оригиналното изображение. Щракнете отново, за да включите отново коригиращия слой и да видите редактираната версия:

Включете и изключете действието на коригиращия слой, като щракнете върху иконата за видимост.

Стъпка 6: Променете режима на редактиране обратно на All (Master)

И така избелихме зъбите си. Сега нека им дадем блясък и естественост. За да направите това, превключете опцията за редактиране в панела със свойства на коригиращия слой от „Жълто“ (Жълто) обратно на „Всички“ (Мастер), така че да можем да повлияем на всички цветове едновременно, а не само на жълтото.

След това щракнете върху плъзгача "Лекота" и започнете да го плъзгате надясно. Колкото повече го премествате надясно, толкова по-светли стават зъбите. Гледайте как изображението ви се променя, докато местите плъзгача, за да не го направите твърде бяло. За моето изображение +20 работи добре. В зависимост от това колко точен е вашият избор с инструмента Lasso, може да забележите, че зоните около зъбите също са изсветлени (което, разбира се, не искаме), както можем да видим на увеличеното изображение по-долу, но ние ще коригираме това следва:

Зъбите изсветляха, но около тях се появиха ненужни светли участъци.

Категория: