Комбинирането (свързване, сливане) на слоеве във Photoshop е много, много често срещана задача и следователно всеки, особено начинаещ, трябва ясно да разбира методите и резултатите от тази операция. Слоевете могат да бъдат обединени с помощта на командите на главното и контекстното меню, но е много по-бързо да използвате комбинации от клавишни комбинации за изпълнение на тази задача.Никога не пречи да направите допълнително резервно копие на документа, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shift+S (Запази като).

И още нещо. Този урок е за сливане на слоеве сnormal режими на смесване.Ако режимите на смесване са различни от нормалните (например долният обединен слой има нормален режим, а горният има „Наслагване“, тогава резултатът може да се различава от желания. Тази ситуация е описана подробно в урока „ Обединете слоеве с различни режими на смесване във Photoshop”.

Бързо видео за сливане на слоеве в Adobe Photoshop за тези, които нямат време да четат:

1. Сливане на слой със слоя под него.

За да направите това, щракнете с десния бутон върху желания слой и изберете линията Merge Dovn от контекстното меню, което се отваря. Новият обединен слой ще приеме името на долния. Няма значение кои (какви) слоеве са избрани в панела със слоеве
Освен това можете да обедините слой с най-долния, като използвате комбинацията от клавишни комбинацииCtrl+EЕто го вече има значение кой слой в панела със слоеве е избран, защото Photoshop ще обедини избрания слой с долния.
Важно! Само един слой трябва да бъде избран в панела със слоеве, за да завършите тази задача!

В примера слоевете "Фоново копие 4" и "Фоново копие 3" бяха обединени. Полученият слой е "Background copy 3"

2. Обединете всички избрани слоеве

Тази задача също се изпълнява чрез натискане на клавишитеCtrl+E, но два или повече слоя трябва да бъдат избрани в панела. След натискане на комбинацията, слоевете ще се слеят, новият слой ще приеме името на горния избран слой от стека.

В примера слоевете "Фоново копие 2" , "Фоново копие 4" , "Фоново копие 6" и "Фоново копие 8" бяха обединени. Полученият слой е "Background copy 8"

3. Обединете всички видими слоеве

За да обедините всички видими слоеве, натиснетеCtrl+Shift+E или щракнете с десния бутон върху произволен слой ->Обединяване на видими. Полученият слой ще бъде позициониран на мястото на долния видим слой и ще приеме неговото име.Ако в панела със слоеве е имало фонов слой, тогава видимите слоеве ще бъдат обединени във фоновия слой. Слоевете с изключена видимост ще останат недокоснати.

Важно! Когато обединявате видими слоеве, един или повече от видимите слоеве трябва да бъдат избрани или нито един.

Видимите слоеве в панела със слоеве са „Фоново копие 3“, „Фоново копие 5“ и „Фоново копие 7“, нито един слой не е избран. Полученият слой е "Background copy 7"

4. Обединете всички слоеве на стека, за да образувате нов слой.

При този тип сливане на слоеве се създава един нов слой от всички слоеве на стека, разположен в самия връх на стека, докато всички останали слоеве (които са били в стека преди сливането) остават недокоснати. За такова сливане натиснете клавишитеCtrl+Shift+Alt+EМожете също така да задържите Alt, да щракнете с десния бутон върху който и да е слой и да щракнете върху Merge Visible timeline.
Внимание ! Фоновият слой също участва в сливането!

Всички слоеве, включително фона, са обединени в нов слой, автоматично наречен "Слой 1" . Оригиналните слоеве останаха непроменени.

5. Обединяване на слоеве в интелигентен обект

Задръжте Ctrl, за да изберете желаните слоеве. След това щракнете с десния бутон върху някой от избраните слоеве и в контекстното меню, което се отваря, щракнете върху елемента „Конвертиране в интелигентни обекти“.

В панела със слоеве, слоевете - "Фоново копие 3" , "Фоново копие 5" и "Фоново копие 7" бяха преобразувани в смарт обект (Photoshop автоматично го наименува "Фоново копие 7" ), в фигура на панела вдясно смарт обектът е маркиран с икона в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя.

Слейте слоеве, като ги групирате

Сливането на слоеве чрез групирането им не е някакъв независим начин за сливане на слоеве. Този метод се използва, когато работите със сложен документ с много слоеве и трябва да обедините голям брой определени слоеве.
Първо трябва да изберете слоевете, като задържите натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху желаните слоеве. След това натиснетеCtrl+G, за да ги групирате. В този случай е необходимо групиране, за да сте сигурни, че групата съдържа точно онези слоеве, от които се нуждаете, ако не, винаги можете да премахнете или добавите слоеве от/към групата. С други думи, просто трябва да проверите правилността на избраните слоеве, преди да ги обедините. След това трябва да щракнете с десния бутон върху групата и да щракнете върху реда „Обединяване на група“ (Merge Group).

Бих искал още веднъж да подчертая, че тези методи (с изключение на сливането в интелигентен обект) са подходящи за слоеве с нормален режим на смесване. Ако режимите на смесване се променят, тогава резултатът от сливането може да се различава от очакваните, т.е. изображението в документа може да се промени и промените могат да бъдат както незначителни, така и драматични. За да избегнете подобни проблеми и просто да увеличите познанията си за Photoshop, прочетете статията „Сливане на слоеве с различни режими на смесване във Photoshop“.

Категория: