Водата е сложна структура за рисуване. Чистата вода е прозрачна и въпреки това ние все още я виждаме и това се случва поради пречупването на светлинните лъчи. Дори най-чистата вода има много форми, които се различават една от друга (капки, водна повърхност, струя и др.). Ще ви кажа една тайна - всъщност, когато рисуваме вода, ние не рисуваме вода, а показваме оптичните ефекти, които тя има върху околната среда.

В този урок ще ви покажа как да създавате форми на замръзнала вода: висулки, падащ и лежащ сняг, скреж, лед, градушка и др. За да направите това, имате нужда от пълната гама от инструменти на Photoshop - стилове на слоеве, персонализирани четки, режими на смесване, филтри, шаблони, както и Mixer Brush Tool.Дори ако в момента не се интересувате от рисуване на замръзнала вода, ще бъде много полезно да прочетете урока, за да видите креативни и нестандартни методи за използване на тези инструменти за получаване на ефекти на пречупване върху прозрачни тела.

Резултат от урока:

И така, да започваме.

1. Създаване на основата на висулката

Прозрачните обекти не могат да се виждат без фон. За фон направих това изображение. Създайте нов слой, вземете обикновено или право ласо и нарисувайте очертанията на ледената висулка:

Запълнете селекцията с бяло с помощта на Paint Bucket Tool. Преименувайте слоя на "база" . Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D. Отидете на фоновия слой и го дублирайте, като натиснете Ctrl + J, преместете го в горната част и го приложете като изрязваща маска към "основния" слой (Ctrl + Alt + G).

Визуално документът ще има оригиналния си вид, т.к Слоят "база" има изрязваща маска като фонов слой, но панелът със слоевете трябва да изглежда точно така:

Филтри и корекции за създаване на първоначалния леден ефект

Отидете до фоновия слой и го дублирайте. Приложете към дубликата Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur) със стойност на радиус 5.3, стойността зависи от размера на снимката:

Както виждате, ледената висулка е започнала да се "появява" .

Щракнете върху слоя с изрязващата маска (имам го "Background copy" ) и включете командата "Free Transform" (Ctrl + T) и намалете документа до размера на ледена висулка. Това ще имитира ефекта на пречупване на светлината от ледена леща. В някои случаи може да се наложи да завъртите изображението или да го намалите в по-малка степен:

Натиснете Ctrl+M, за да отворите диалоговия прозорец за редактор на криви. Преместете центъра на кривата малко надолу, за да направите висулката по-тъмна:

Ефект на прозрачност със стилове на слоеве

Дублирайте основния слой и го плъзнете до самия връх. Задайте запълване на слоя на 0%:

Забележка. След дублиране на слоя "Основа" , слоят "Фоново копие" може да изключи изрязващата маска. След като преместите "базовото" копие в горната част на стека, щракнете върху слоя "Фоново копие" и натиснете Ctrl+Alt+G, за да включите изрязващата маска, след което отидете на горния слой "базово копие" , за да продължите да работите.

След това ще добавим стилове към този слой. Ще ви кажа накратко защо да промените този или онзи параметър, също така ще добавя изображение на висулка към екранните снимки със стила, така че да е ясно как всеки стил променя изображението.

Inner Glow - този стил ще създаде ръбовете на висулката

 1. Променете режима на смесване на „Припокриване“ (Наслагване), за да направите краищата по-ярки
 2. Коригирайте "Непрозрачност" (Непрозрачност), за да подобрите или отслабите ефекта
 3. Добавете малко шум (Шум), за да симулирате въздушни мехурчета вътре в ледените висулки
 4. Задайте цвят на плътно бяло
 5. Задайте размера, за да поставите сиянието точно по краищата

Inner Shadow - ще добави повече обем към висулката

 1. Задайте режима на смесване на “Overlay” (Наслагване), променете цвета от черен на сив, приблизително 474747
 2. Променете непрозрачността, за да смекчите ефекта
 3. Задайте "Ъгъл" на 120°
 4. Задайте "Distance" , "Choke" и "Size" , за да поставите сянката добре в центъра
 5. Промяна на "Очертание" на "Обърнат конус"
 6. Добавете малко шум

Наслагване с градиент - добавя ефект на глазура

 1. Изберете екран като режим на смесване
 2. Намалете непрозрачността, за да смекчите ефекта
 3. Щракнете върху миниатюрата на градиента, щракнете върху бялата дръжка и плъзнете диаманта надясно, за да разтегнете черното повече

Наслагване на шарка - добавяне на текстура към ледената висулка

 1. Задайте режима на смесване на Мека светлина (мека светлина)
 2. Намалете непрозрачността, за да намалите ефекта
 3. Използвайте шаблона Satin. Този модел се доставя с комплекта за начинаещи и се намира в раздела Шаблони. Щракнететук, за да видите диаграмата как да изберете този модел. Научете повече за избора на модели тук.
 4. Премащабирайте текстурата, за да избегнете повтарящи се модели

Добавете "Текстура" от "Релеф" (Bevel & Emboss) - за създаване на блясък и текстура на ледената повърхност

 1. Изберете същия модел като преди
 2. Увеличаване
 3. Коригирайте дълбочината в зависимост от линейния размер на изображението

Основни настройки за щамповане

 1. Изберете стойността "Размер" , за да получите най-подходящата форма
 2. Омекотяване (Омекотяване) зададено на нула
 3. Използвайте пръстена като контур
 4. Задайте непрозрачност на осветяването на 67%, сенките на нула

Ако желаете, можете да добавите блясък, като използвате стила Outer Glow с настройки по подразбиране и да добавите акценти с мека бяла четка върху нов слой над всички останали.

Това е моят завършен резултат:

Можете да запазите стила на слоя, който създадохме (подробностите за запазване и прилагане на вашите собствени стилове на слой са описани тук) и да го приложите към друга форма на висулка или лед. Ето пример за това, което можете да получите:

Категория: