Начертаването на пунктирана линия във Photoshop е доста лесно, ако знаете как да го направите. Този урок ще ви научи как да създавате различни прекъснати линии за няколко секунди. Ще научите как да правите прави извити прекъснати линии, пунктирани кръгове и други форми с почти всякаква сложност.

Ако не сте запознати с основните техники за създаване на плътна линия във Photoshop, можете да разгледате моя урок за рисуване на линии и в тази статия ще разгледаме как да конвертирате плътна линия в пунктирана линия .

Вижте и други материали за рисуване на прекъснати линии във Photoshop:
Създаване на рамка от точки, тирета, пунктирани линии във Photoshop Прекъсната рамка и линия във Photoshop CS6

Рисуване на права пунктирана линия във Photoshop

Създайте нов или отворете документ във Photoshop.

Ще направим основата за правата линия с помощта на Pen Tool:

Но защото правим пунктирана линия, първо трябва да настроим инструмента "Четка" (Brush Tool). Можете да прочетете повече за настройките на "Четки" тук. Вземете този инструмент, изберете твърда кръгла четка, размер 3px, цвят черен, тогава ще разберете защо избрахме тези настройки. Но настройките на четката не свършват дотук. Отворете панела с четки и увеличете разстоянието до 150% или каквото искате разстояние между щрихите:

Сега превключете на Pen Tool, в горната част на прозореца на програмата изберете режим Paths и създайте права линия, като начертаете две точки в документа, след което нашата линия ще бъде добавена като работна пътека (Work Path ).

Създайте нов слой (Ctrl+Shift+N). Сега просто щракнете върху получения път с десния бутон на мишката и в контекстното меню щракнете върху елемента Път на щрих (Път на щрих). Ще се отвори нов прозорец, където изберете инструмента Четка и щракнете върху OK. И нашата проста пунктирана линия ще бъде създадена. Сега можете да изтриете работния път (Work Path) или да го използвате допълнително за създаване на нови линии. Можете да премествате, мащабирате контура, променяте неговата форма, завъртате, добавяте опорни точки, пунктираната линия ще повтори всички промени в контура. Само не забравяйте да очертаете пътя на нов слой.

Създаване на прекъсната извита линия във Photoshop

Този метод се използва при създаване на по-сложни извити траектории на инструменти. Той се различава от описания по-горе метод само във формата на очертанията. В първия случай начертахме права линия с инструмента Pen Tool и за да създадем пунктирана крива, трябва да начертаем контур под формата на желаната крива, да настроим четката, както е описано по-горе, и да очертаем контура:

Как да създадете пунктиран кръг във Photoshop

Както вероятно вече сте забелязали, във Photoshop можете да поставите точки върху контур с всякаква форма. Само за да създадете контур в този случай, трябва да използвате не Pen Tool, а контура инструменти. За да създадете кръг, използвайте инструмента Ellipse Tool (Ellipse Tool), за създаване на правоъгълници и квадрати - Rectangle Tool (Rectangle Tool), за създаване на контури на сложни и персонализирани форми - Custom Shape Tool и др. .:

Всичко, което трябва да направите, е да настроите четка, да създадете път с един от тези инструменти и след това да погладите пътя с четката:

Забележка. Photoshop CS6 и по-нова версия има опция за щрих за контурни форми. Научете повече за създаването на пунктирани форми във Photoshop CS6 тук.

Категория: