От този материал ще научим как да добавяме текст към пътя в Adobe Photoshop. Ще използвам Photoshop CS6 за тази статия, но този метод работи за всяка версия на CS. За да добавите текст към път, първо трябва да създадете пътя. За да направим това, можем да използваме стандартни инструменти за контур, като инструмента Rectangle Tool или Ellipse Tool, или можем да начертаем контур в свободна форма с Pen Tool, или дори да го преобразуваме в контур.Методът, който използвате за създаване на очертанията, няма значение, тъй като пътят си е път, без значение как е създаден, и стъпките за добавяне на текст към него винаги са едни и същи.

Ето снимката, с която ще работя:

Да започваме!

Стъпка 1: Изберете Ellipse Toolbuild. В този пример ще използвам Ellipse Tool. За да го активирате, щракнете с десния бутон върху инструмента Rectangle Tool в лентата с инструменти и изберете Ellipse от падащия списък:

Стъпка 2: Изберете опция за пътеки

Сега, когато е избран "Ellipse" , лентата с опции в горната част на прозореца на програмата под главното меню се промени, сега ни показва различни опции за работа с инструмента.От лявата страна на панела ще бъдем подканени да изберем вида на контура. Тя може да бъде векторна форма (векторно-базирани фигури), „Контур“ (пътеки) или „пиксел-базирани форми“ (пиксел-базирани форми). Ще изберем опцията Paths:

Във версии на CS5 и по-ниски тези опции в панела с опции изглеждат малко по-различно, но принципът е абсолютно същият:

Стъпка 3: Създайте своя пътСлед като е избран инструментът Ellipse, създайте контур във вашия документ. Преди да започнете, задръжте клавиша Shift, за да получите гладък кръг, а не елипса. За да начертаете кръг от центъра му вместо от ъгъл, допълнително задръжте клавиша Alt. Ако по време на процеса на рисуване на контура трябва да промените позицията му спрямо документа, задръжте клавиша "Интервал" и преместете контура на желаното място, след това отпуснете интервала и продължете да рисувате.

В моя случай ще направя кръгова пътека около топката за голф. Ето как ще изглежда:

Стъпка 4: Активирайте Type Tool и изберете шрифтаСлед като пътят е готов, изберете Type Tool ) от лентата с инструменти:

За този пример избрах шрифта Terminator, можете да го изтеглите тук. След това задаваме размера и цвета на шрифта:

Стъпка 5: Задръжте курсора на мишката върху пътяЗадръжте курсора на мишката директно над линията на пътя, иконата на I-образния курсор ще се промени, за да добави вълнообразна линия, пресичайки го. Това ни казва, че текстът ще бъде добавен директно към пътя:

Стъпка 6: Поставете текст върху пътяЩракнете навсякъде по пътя и започнете да пишете. Точката, в която щракнете, ще бъде началото на текста, но не се притеснявайте, ако сте щракнете на грешното място, т.к. по-късно можем лесно да преместим текста по (около) пътя. Докато пишете, текстът приема посоката на пътя:

Продължавайте да добавяте текст. Когато сте готови, щракнете върху отметката в лентата с опции, за да я приемете и да излезете от режима за редактиране на текст:

Добавен текст, но не под правилния ъгъл:

Стъпка 7: Изберете инструмента за избор на пътИзберете този инструмент от лентата с инструменти:

Поставете курсора на инструмента за избор на път навсякъде над текста. Ще видите как иконата на курсора се променя от черна стрелка на I-образен курсор с малка стрелка отстрани, сочеща наляво или надясно. Просто щракнете върху текста и го плъзнете по контура с мишката. Тук плъзгам текста по посока на часовниковата стрелка:

Сега вижте какво се случва, ако плъзна текста твърде далеч. Буквите в края ще бъдат отрязани. Загубих цяла дума:

Това се случи, защото се преместих извън видимата област на текста по пътя. Тази област е ограничена от малък кръг по контура:

За да го преместите, просто щракнете върху него с активен инструмент за избор на път и го плъзнете по-нататък по пътя, докато се появи целият текст. Тук плъзнах кръга по посока на часовниковата стрелка и текстът, който беше отрязан, се появи:

Огледален текст

Внимавайте, когато плъзгате текстпопътя, за да не преместите случайно курсорапрез пътя. Ако това се случи, текстът ще се обърне на другата страна и ще се отрази в обратната посока

Забележка. За да направя текста по-видим на фона на бялата топка, временно промених цвета му на червен:

Ако не сте го направили умишлено, просто плъзнете курсора обратно върху пътя и текстът ще се върне назад.

Скриване на контура

Когато приключите с позиционирането на вашия текст и сте доволни от резултатите, можете да скриете контура в документа, така че да не ви пречи.

За да направите това, щракнете върху който и да е слой в палитрата със слоеве, с изключение на текстовия слой. В моя случай документът има само два слоя, текст и фон, така че ще щракна върху фоновия слой и контурът ще се скрие. Ето моят краен резултат:

Имайте предвид, че въпреки че сме добавили текст към пътя, Photoshop не е направил нищо със самия текст. Това все още е само текст, така че можете да го промените по всяко време, ако е необходимо. Можете да изберете различен тип шрифт, да промените размера или цвета на шрифта, да коригирате кернинга и проследяването, да изместите основната линия и да направите всички други налични промени.

Категория: