Photoshop има много инструменти за изрязване на обекти от изображение, от Pen Tool до разширени инструменти за избор като Refine Edge.

Пример за използване на инструмента Refine Edge е тук.

Но когато става въпрос за извличане на прозрачни елементи върху плътен цветен фон, няма нищо по-добро от работата с канали. В днешния урок ще изрежем водни пръски на бял фон, като използваме избор на канал.

Изображението, което ще взема за работа, е показано по-долу, можете да изтеглите архива със снимки на капки и пръски вода от тук.

Създаване на селекция чрез RGB канал

Отворете файла във Photoshop, отворете панела с канали (той се намира в същия раздел с панела със слоеве, ако не е, тогава нулирайте основната работна среда, както е описано тук). Задръжте натиснат клавиша Ctrl и в панела с канали щракнете върху миниатюрата на RGB канала. В документа ще се появи акцент:

Но в момента е избрано околното пространство, а не самите капки, така че трябва да обърнете селекцията, като натиснете Ctrl+Shift+I. Сега изрежете селекцията в нов слой, като натиснете Ctrl+J.

Нов слой с водни капки се появи в панела със слоеве. Но най-вероятно плътността на изрязаното изображение на водата е недостатъчна. За да проверите това, щракнете върху фоновия слой и добавете коригиращ слой „Цвят“ (Soilid Color) върху него, задайте цвета на слоя на бяло.След това, докато държите Ctrl, щракнете върху коригиращия слой и слоя за копиране (автоматично го наименувах „Слой 1“) и ги групирайте:

Сега слоят за копиране е отделен от източника с плътен бял слой и е очевидно, че плътността на цвета върху слоя за копиране е недостатъчна:

Нека поправим това. Кликнете върху слоя за копиране и натиснете Ctrl + J няколко пъти, за да копирате няколко пъти:

Цветът се усилва. За да сравните с оригинала, изключете видимостта на групата (Затова създадохме групата - за сравнение с оригинала с едно щракване).

Ако плътността на цвета е по-силна, изтрийте копия, ако е по-слаба, добавете още.

Премахване на ресни от краищата

След като зададете желаната наситеност на цвета, изберете всички копирани слоеве, като щракнете върху долния и след това щракнете върху горния, докато държите Shift и натиснете Ctrl+E, за да обедините всички копия в един слой.

Нежелан страничен ефект от този метод са ресните по краищата. Може да не се вижда на бял фон, щракнете върху миниатюрата на коригиращия слой в панела със слоеве, в прозореца, който се отваря, променете цвета от бял на черен.

Ако все още има ресни, отидете в раздела Layers ->Edge Processing ->Remove Border (Layer ->Matting ->Defringe), в диалоговия прозорец изберете стойността, съответстваща на размера на снимката , за моята снимка размер 5237 на 3661 достигна до 4 пиксела.

Готово, можете да премахнете коригиращите и фоновите слоеве и да запазите документа като PSD, PNG и т.н.

Категория: