Работата с няколко различни изображения, разположени на слоеве в един документ, е много обичайна работа във Photoshop, например по този начин можем да наслагваме една снимка върху друга, да създаваме плавни преходи между тях, да вмъкваме една в друга (напр. например, снимка в рамка) и т.н. програма с мишката, освен това няколко снимки едновременно се отварят лесно с помощта на Adobe Bridge.

Проблемът е, че Photoshop отваря тези файлове със снимки в отделни раздели или прозорци, но какво ще стане, ако искате изображенията да се отварят в един документ, така че всяко да е поставено на отделен слой?

От версия CS4 (тук използвам версия CS6), Photoshop ни дава тази опция с помощта на приложението Adobe Bridge.

Първо, трябва да стартираме Adobe Bridge, можете да го направите от менюто Старт ->Програми. В самия Adobe Bridge отворих папката си с картинки и снимки, ето как изглежда програмният интерфейс след това:

Сега трябва да избера няколко изображения (в момента е избрана една снимка с пингвини). Например, ще избера всички. За да направите това, щракнете с левия бутон на мишката върху горния ляв (т.е. първият в списъка) файл и след това, като задържите клавиша Shift, върху долния десен (т.е. последния в списъка) файл.В резултат на това всички снимки се откроиха.

Сега отидете в горния хоризонтален раздел на менюто Инструменти ->Photoshop ->Зареждане на файлове във Photoshop слоеве (Инструменти ->Photoshop ->Зареждане на файлове в Photoshop слоеве):

Всъщност това е всичко.

Photoshop ще се отвори автоматично, ако не работи и всичките девет избрани изображения ще се отворят в един нов документ, всяко на свой собствен слой:

Изображенията по-горе в панела със слоеве се припокриват с тези по-долу. За да видите в прозореца на работния документ например слоя Tulips.jpg.webp, който се намира в най-долната част на панела, аз трябва да задържите клавиша Alt и да щракнете върху иконата за видимост на слоя. Това ще изключи видимостта на всички други слоеве:

За връщане на предишното състояние на документа, т.е. включете видимостта на всички слоеве, трябва да повторя тези стъпки (Alt + щракнете върху иконата за видимост)

Категория: