По-рано разгледахме работата с новия диалогов прозорец за размер на изображението във Photoshop CC (Creative Cloud), където научихме за новите функции и подобрения в този диалогов прозорец.

След това ние научихте как да преоразмерявате изображение за отпечатване на снимки с помощта на новите опции на диалоговия прозорец.

В този трети урок ще разгледаме най-често срещаната опция на Photoshop в момента - как да преоразмерите изображение, така че да е подходящо за изпращане по имейл или качване в уебсайт.

За да извлечете максимума от този урок, препоръчвам да прочетете предишните два урока от тази серия (връзки по-горе), както и статията Резолюция и размер на изображението в Photoshop.

Както в предишния урок, ще работя с тази снимка:

Когато подготвяме изображение за изпращане по имейл или качване на уебсайт, има две неща, които трябва да вземем предвид. Първо се уверете, че размерите на пикселите на снимката (т.е. действителният брой пиксели в изображението отгоре надолу и отляво надясно) са достатъчно малки, за да може снимката да се побере на типичен компютърен дисплей. С други думи, не искаме потребителите да намаляват мащаба, за да видят цялото изображение на екрана. Второ, искаме размерът на файла (в мегабайти) да е достатъчно малък, за да може изображението да бъде изпратено по пощата и отваря се бързо в уеб браузър. С други думи, искаме страниците на сайта да се отварят достатъчно бързо.

За щастие, както ще видим по-късно, решаването на първия проблем (намаляване на размера на пиксела) обикновено решава и втория проблем.

Да започваме.

И така, отворете изображението във Photoshop и на първо място би било хубаво да създадете дубликат на документа, така че в случай на нещо винаги да имаме под ръка недокоснат оригинал. За да направите това, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Създаване на дубликат (Изображение ->Дублиране), след което получаваме копие на документа и ще работим с него.

Сега отворете диалоговия прозорец Размер на изображението чрез раздела Изображение или като натиснете Ctrl+Alt+I.

Работа в новия диалогов прозорец за размер на изображението на Photoshop CC, неговият нов интерфейс и опции са подробно описани тук.

Както казах в началото на урока, преоразмеряването на изображения за имейл или уебсайт обикновено означава намаляването им в пиксели, тъй като повечето цифрови фотоапарати в наши дни правят снимки, които са твърде големи (трябва да кажа, огромни), за да бъдат изпратени по имейл или изтеглени от уебсайта.

Това също означава, че трябва да променим броя на пикселите в изображението, процес, известен като повторна семплиране или повторно семплиране.

Първоначална информация за файла

В горната част на диалоговия прозорец Размер на изображението, вдясно от прозореца за визуализация, е началният размер на файла в мегабайти (M) и пиксели (px или PX на английски)

Тук можем да видим, че снимката ми в момента заема 5,88 мегабайта в паметта на компютъра ми и има размер на пиксела 1282 на 1603:

Опция за повторно семплиране

Когато променим размера на самото цифрово изображение чрез добавяне или премахване на пиксели (или, с други думи, промяна на размерите му в пикселите), този метод е известен като повторно семплиране, повторно семплиране илиповторно семплиране.

Ще намалим броя на пикселите в изображението, за да намалим линейния размер на файла (с по-малко пиксели ще означава и по-малък размер на файла в мегабайти). Както казах, промяната на броя на пикселите се нарича повторна семплиране на изображението, така че първото нещо, което трябва да направим, е да се уверим, че опцията „Повторна семплиране ( Resample) е активирана (квадратчето е отметнато). Трябва да е активирано по подразбиране, но ако не е, щракнете върху квадратчето, за да се появи квадратчето:

Избор на метод за повторно семплиране

Отдясно на опцията „Resampling“ има падащо меню за избор на метод за повторно семплиране (или технически известен като „метод на интерполация“), този метод казва на Photoshop как да анализира и преначертава пиксели:

Различните методи за преобразуване ще дадат различни резултати, някои по-добри, други по-лоши - в зависимост от това дали увеличавате или намалявате броя на пикселите в изображението.

Добрата новина е, че всъщност не е нужно да знаете за различните тънкости на интерполацията на пиксели на изображението, тъй като оставяйки тази опция в автоматичен режим, Photoshop ще избере най-оптималния метод за повторно вземане на проби. Но все пак да видим. какво предлагаме освен автоматичния метод.

За да намалим семплирането на изображение, което най-вероятно ще направим, когато подготвяме изображение за имейл или уеб, най-добрият начин е Bicubic Sharper reduction. Можете да го изберете сами, ако желаете, но ако просто го оставите зададено на „Автоматично“, Photoshop автоматично ще избере „Bicubic Downscaling“, когато установи, че намалявате мащаба на изображението, така че наистина няма нужда да го променяте :

Избор на документни единици

След това, тъй като имаме работа с пиксели на изображението, трябва да зададем тези единици в диалоговия прозорец, ако не са били зададени по-рано:

Запазване на съотношението на изображението

За да намалите броя на пикселите в едно изображение, всичко, което трябва да направите, е да въведете нови стойности на пикселите в полетата Ширина и Височина. Но преди да направите това, ако погледнете вляво от полетата за въвеждане „Ширина“ и „Височина“, ще видите икона за връзка, разположена там. Това е константата на аспектното съотношение на документа и когато е избрано (избрано е по подразбиране), ширината и височината на изображението са свързани една с друга, което означава, че ако въведем нова стойност на ширината, Photoshop автоматично ще промени височината стойност за съвпадение и обратно, така че да се запазят пропорциите на оригиналното изображение. Ако щракнете върху тази икона, за да премахнете отметката от тази опция, можете да въведете нови ширини и височини независимо, но има риск от изкривяване на формата и външния вид на изображението. В повечето случаи тази опция трябва да е активна:

Въведете своя собствена ширина и височина

Единственото, което остава да направите, е да зададете новите размери в пиксели.

За предаване на имейл трябва да знаем, че размерът на типичния компютърен монитор е 1920 x 1080 пиксела или по-малко, така че за да може нашето изображение да се побере на типичен дисплей, трябва да въведем нова ширина от не повече от 1920 пиксела и нова височина не повече от 1080 пиксела.

Въпреки че някои сайтове за снимки като Flickr ви позволяват да показвате изображения, по-големи от 1920 x 1080, така че ширината и височината зависят от това къде изпращате снимката.

За уебсайт снимките обикновено се правят още по-малки, така че да се поберат на страницата. Например, ширината на изображение, публикувано на този сайт, не може да бъде повече от 720 пиксела.

Да предположим, че искам да задам ширината на изображението на 700 пиксела, за да направя това, просто въвеждам тази стойност в полето "Width" и Photoshop автоматично коригира новата стойност на височината, за да запази оригиналните пропорции на снимка. В моя случай той посочи 875 пиксела:

Ако сега погледнете размера на изображението в мегабайти и пиксели в горната част на прозореца, можете да видите, че размерът в пиксели е намалял от първоначалните 1282 на 1603 до 700 на 850 пиксела и размерът в мегабайти е намалял от 5,88 на 1,75. Важно е да се отбележи, че 1,75 мегабайта е пространството, заето от некомпресиран файл във Photoshop на вашия компютър, и когато по-късно запазите миниатюрата като JPEG.webp или PNG, размерът на файла ще бъде допълнително намален:

Същото ще се случи, ако въведете стойност за височина вместо ширина, Photoshop също ще намали ширината на изображението и теглото на файла.

Стойности на разделителната способност

Ако погледнете реда "Resolution" на снимката, ще забележите, че независимо от новите стойности на ширината и височината, разделителната способност остава същата, моята е 72 ppi:

Когато преоразмерявате изображения за предаване по имейл или публикуване на уеб страница или друг изход към компютърен монитор, няма смисъл да променяте разделителната способност, т.к. стойността на разделителната способност се използва само в света на печата. Той казва на принтера колко пиксела в изображението да отпечата във всеки инч хартия, но не влияе на това как изображението изглежда на екрана. Когато гледате изображения на какъвто и да е монитор, единственото нещо, което има значение, е размерът на изображението в пикселите и тъй като това е, за което преоразмеряваме тук, можем да пренебрегнем стойността на разделителната способност.

Сега остава само да запазите изображението като популярни PNG или JPG.webp формати, но това е тема за друга статия.

Категория: