Преоразмеряването на изображения е едно от най-често използваните приложения на Photoshop.

Това е толкова обичайно действие, че дори хора, които не знаят почти нищо за Photoshop, успяват да го използват за преоразмеряване на изображения.

С помощта на този урок ще научим как да преоразмеряваме изображения с минимална загуба на качество. Ясно е, че е невъзможно да промените размера без загуба на качество, можете да се опитате да запазите остротата колкото е възможно повече, да избегнете така нареченото "размазване" на контрастни елементи и други подобни.

Тук ще използвам Photoshop CS6, но стъпките, описани в материала, ще работят за всяка CS версия на програмата.

Ще използвам това изображение като пример:

Това е снимка, направена с цифров фотоапарат. Разбира се, линейният размер на оригиналната снимка е много по-голям от това, което виждаме тук, но размерът е намален, за да се побере на уеб страницата.

Наистина преоразмеряването на изображение във Photoshop не е никак трудно. За преоразмеряване на изображения във Photoshop се използва едноименната команда за размер на изображението, чийто диалогов прозорец може да се отвори, ако отидете в раздела на главното меню Изображение ->Размер на изображението (Изображение ->Размер на изображението) или можете да натиснете клавишната комбинация Alt +Ctrl+I:

Тази екранна снимка на диалоговия прозорец на командата е направена веднага след като отворих оригиналната снимка във Photoshop, преди всяко преоразмеряване.

Диалоговият прозорец е разделен на две основни части -Размер(Размери на пиксели) иРазмер за печат (Размер на документа).

Вижте още материали за намаляване/увеличаване на линейните размери на изображения във Photoshop
Как правилно да запазите изображение за мрежата във Photoshop
Автоматично намаляване на размера и теглото на много снимки
Новият диалогов прозорец за размер на изображението на Photoshop CC Как да преоразмерите изображение във Photoshop CC за уеб

По темата на тази статия ние се интересуваме само от горната част на диалоговия прозорец, където се показва размерът в пиксели, тъй като този параметър контролира действителния и физическия размер на снимката в пиксели.

Нека разгледаме по-отблизо този раздел.

Директно вдясно от думата "Размери на пиксела" има числа, показващи текущия размер на файла на изображението. В моя случай това ми казва, че изходният файл на моята снимка е с размер 14,5M (" M" означава мегабайт или "милион байта" ):

Познаването на размера на файл с изображение може да бъде полезно, ако искате да сравните размера на оригиналната версия с размера, получен след промяната, но това няма да ни помогне да променим линейния размер на изображението. За да направим това, имаме нужда от друга информация - текущата ширина и височина на нашето изображение в пиксели:

Тук можем да видим, че моята оригинална снимка е 2608 пиксела широка (ширина) и 1945 пиксела висока (височина). Сега трябва да получа по-малка версия на снимката, която може да бъде поставена на уеб страница. За да направите това, просто трябва да промените стойностите на числата в полетата "Ширина" и "Височина" на тази, от която се нуждая. Например, ще въведа нова ширина за моето изображение от 550 пиксела, а височината автоматично ще се промени на 410 пиксела. За да приложите командата, натиснете бутона OK:

Можете също да промените размера впроцентот оригиналното изображение, вместо да въвеждате конкретна стойност впикселиВдясно от полетата за въвеждане "Ширина" и "Височина" има индикатор за вида на мерните единици, по подразбиране те са зададени в пиксели (пиксели), но ако щракнете върху думата "пиксели" или стрелката за вдясно от думата ще се отвори падащо меню, което ви позволява да промените типа измерване в проценти. Въведете процент, щракнете върху OK и Photoshop ще преоразмери изображението до желания от вас процент:

Също така можете да промените единиците за ширина и височина поотделно. За да направите това, задръжте клавиша Shift и щракнете върху мерната единица. След това, например, можете да зададете ширината на изображението в проценти и височината в пиксели или обратно:

Ще забележите (освен ако не сте променили настройките по подразбиране), че когато въведете стойността си за ширина или височина, втората стойност се променя автоматично.С други думи, ако се опитате да промените стойността на ширината на изображението, височината ще се промени заедно с нея. Това е така, защото по подразбиране Photoshop запазва оригиналното съотношение на изображението непроменено, защото ако промените ширината на снимката, без да променяте височината, или обратното, изображението ще бъде изкривено. Photoshop ни показва, че стойностите на ширината и височината на изображението в момента са свързани една с друга чрез показване на икона за връзка вдясно от стойностите:

Връзката между ширина и височина деактивира опцията за ограничаване на пропорциите, по подразбиране опцията е активирана, но ако трябва да промените ширината и височината отделно, просто премахнете отметката от квадратчето:

Промяна на размера и качеството на изображението

Преоразмеряването на изображение във Photoshop не е трудна задача, но има важен момент, който трябва да имате предвид, ако искате да запазите качеството на изображението.

Нека разгледаме това с пример. Да кажем, че искам да намаля ширината и височината на моята снимка с 50 процента. За да направя това, в диалоговия прозорец Размер на изображението просто ще променя стойностите на ширината и височината на 50 процента:

Щраквам върху бутона OK в горния десен ъгъл на диалоговия прозорец Размер на изображението и Photoshop затваря диалоговия прозорец и преоразмерява снимката. Тъй като зададох ширината и височината на 50 процента, снимката вече е една четвърт от оригиналния си размер. Както виждаме, снимката е много по-малка сега, но общото качество на изображението е доста добро:

Да видим какво ще се случи, ако взема тази миниатюрна версия и се опитам да я увелича до първоначалния й размер. За да направя това, ще отворя отново диалоговия прозорец Размер на изображението и ще въведа стойност за ширина и височина от 200 процента:

Като увеличих снимката, успях да я върна към оригиналния й размер, но качеството вече е много по-лошо от оригинала. Загубих много детайли в изображението, сега изглежда размито и замъглено. Ако го увелича още повече, качеството на изображението ще става все по-лошо:

И затова се случи. Когато използвате командата за размер на изображението, за да го намалите, Photoshop го прави по-малък, като по същество изхвърля пикселите. Той просто избира някои от пикселите в изображението и ги премахва от виртуалния прозорец. защото Photoshop знае добре кои пиксели да премахне, без да жертва качеството на изображението, намаляването на изображение обикновено не е проблем.

Проблем възниква при увеличаване. Ако Photoshop намалява изображенията, като изхвърля допълнителни пиксели, тогава откъде ги взема, когато се увеличава? Откъде Photoshop взема тези нови пиксели, които добавя към изображението? Той сам ги генерира.

И това е основната трудност. Когато Photoshop увеличи изображението, той трябва да добави пиксели, които не са съществували преди, и няма представа как всъщност трябва да изглежда увеличената снимка, просто трябва да познае. Разбира се, Photoshop е много мощна програма и нейните предположения се основават на най-сложните усъвършенствани математически алгоритми, но в крайна сметка това са само предположения и не може да бъде напълно перфектно.

Въз основа на това можем да заключим, че намаляването на изображенията е нормално и не води до специални загуби, но трябва да избягвате увеличаването им на всяка цена, ако, разбира се, се интересувате от крайното качество.

Категория: