В този урок ще ви покажа как да промените цвета на косата на снимка с помощта на Photoshop. Материалът е подходящ за версии на Photoshop CS5 и по-нови.

И, разбира се, този метод може да се приложи не само към косата, но и към други обекти на снимката.

За преоцветяване на косата ще използваме Quick Selection Tool, след това ще коригираме избраната област с Refine Edge Tool и накрая, директно за преоцветяване, ще използваме коригиращия слой „Селективни цветове за корекция“ ( Селективен цвят).

Примери за готови резултати, които получих от черната коса на момичето:

Да започваме.

Отворете снимката във Photoshop, вземете инструмента за бърз избор:

Начертайте косата на човека, за да я подчертаете. Не се притеснявайте, ако изборът не е много точен, ще го поправим по-късно.

Ако случайно сте избрали допълнителна област, натиснете Ctrl+Alt+Z, за да отмените тази стъпка. Трябва да получите нещо подобно:

Сега трябва да коригираме краищата на селекцията, ще го направим с инструмента Refine Edge Tool на Photoshop.

Когато някой инструмент за избор е активен, вкл. и "Бърз избор" , както и избраната област от документа, бутонът "Прецизиране" е активен в лентата с опции на Photoshop. ръб "(Прецизиране на ръба):

Натиснете този бутон и ще се отвори диалоговият прозорец на Refine Edge Tool, с който ще коригираме селекцията. Повече подробности за селекцията на коса са описани тук, но в този случай не се нуждаем от висока точност, така че първо ще използваме инструмента Smart Radius, с който ще увеличим границата на селекцията за фини детайли, след това ще изберем четка, с който ще премахнем или, обратно, ще добавим области към селекцията:

След като приключите с коригирането на селекцията, натиснете бутона OK, за да приемете промените и затворете диалоговия прозорец на инструмента.

Ако след излизане не харесвате избраната от вас област, можете да активирате този инструмент отново и да коригирате дефекта.

И сега добавете коригиращ слой „Селективна корекция на цвета“ (селективен цвят). Именно този слой ще ни позволи да контролираме цвета на косата:

Всичко, което трябва да направим, е да променим позицията на плъзгачите в панела със свойства на коригиращия слой. Например, за да направите косата червено-червена, трябва да увеличите с колко циан, лилаво и жълто и да намалите черните тонове:

Исках да направя тюркоазена коса - не може да бъде по-лесно. Нека изсветлим средните тонове, като намалим черното и увеличим жълтото, което ще увеличи зеления нюанс. Ето какво се случи:

Така можем да боядисаме косата на момичето в абсолютно всеки цвят и дори да включим многоцветни кичури в косата й.

Категория: