Всички се сблъскваме със ситуации, в които едно изображение е малко по-малко от пространството, което трябва да запълни. Например, ако преоразмерите изображение, направено с цифров фотоапарат, за да запълните често използвания формат 8x10″, ще има празно пространство над и/или под изображението. Новият инструмент на Photoshop, Content-Aware Scaling, ви позволява да преоразмерявате всяка част на изображение, като запазва важните области непокътнати. Инструментът анализира изображението и увеличава или компресира части от изображението, които Photoshop не счита за важни.В този урок ще ви покажа как да използвате този метод.

Комбиниране на хоризонтални размери

Създайте нов документ с размери 8 x 10 инча при 240 ppi. Отворете цифрово изображение, направено с камера. Размерът на линейния пиксел на това изображение е по-малък от документа с размери 8" x 10" .

Активирайте инструмента „Преместване“ (Move Tool), плъзнете изображението, направено от камерата, в нов документ, след което натиснете комбинацията Ctrl + T, за да активирате командата „Свободна трансформация“ (Free Transform) (ако всички маркерите, контролиращи размера на рамката, не се виждат, натиснете Ctrl+0 (нула)).
Натиснете и задръжте клавиша Shift (за да запазите съотношението), след това хванете който и да е ъглов манипулатор и плъзнете навън, за да увеличите изображението да се побере в зона 8x10 ″ хоризонтално:

Първо, нека комбинираме размерите на изображенията хоризонтално

Натиснете клавиша Enter, за да приложите резултатите от трансформацията.

Виждаме, че при същата ширина височината на изображението е по-малка от документа, така че имаме бяло пространство над и под изображението. Ако искате да запълните това пространство, можете отново да използвате командата Free Transform, разтягайки изображението, но ще получите вертикално разтегнати кола и самолет.

Точно сега е моментът да използвате новия инструмент Content-Aware Scale на Photoshop.

Използване на инструмента

Върнете документа в състоянието, показано на горното изображение в Стъпка 1. Отидете в раздела на главното меню Edit ->Content-Aware Scale или натиснете комбинацията от клавишни комбинации Ctrl+Alt+Shift+ C, след което се появява рамка с размери ще се появи около изображението, същото като при Free Transform.

Хванете горния маркер на ограничителната кутия и го плъзнете вертикално нагоре, като се уверите, че разтяга небето нагоре, но оставя колата и самолета почти недокоснати. Хванете долната дръжка на ограничителната кутия, плъзнете я надолу, тя трябва само да разтегне бетонната лента, без да засяга обектите в центъра. Чрез плъзгане на манипулаторите в горната и долната част на документа:

Натиснете клавиша Enter.

Забележка: Лентата с опции на инструмента Content-Aware Scale има бутон, който прилича на човешка фигура. Той казва на инструментите, че има хора на снимката и инструментът се опитва да избегне разтягане на предмети, които имат тонове на човешка кожа.

Между другото, мащабирането в зависимост от съдържанието засяга не само уголемяването, но и намаляването на изображението. Можете да компресирате изображението по същия начин, без да изкривявате основните обекти:

Помощна програма за работа с инструмента

1. Защита на определена област от изображение от мащабиранеИма още няколко трика за работа с този инструмент, които трябва да знаете. Първо, ако използвате командата Content Aware Scale и тя все още разтяга основния обект повече, отколкото искате, има трик, който да предприемете. Отменете инструмента, като натиснете Esc. Активирайте най-подходящия инструмент за избор във вашия случай, например Rectilinear lasso (Polygonal Lasso Tool) и създайте контур за избор около обекта(ите):

След това отидете в раздела на главното меню Избор ->Запазване на селекцията (Избор ->Запазване на селекцията). Когато се появи диалоговият прозорец за запазване, въведете произволно име (аз нарекох моето „избор на самолет“ и натиснете OK. След това натиснете Ctrl+D, за да премахнете избора.Активирайте отново командата Content Aware Scale, но този път отидете в лентата с опции и изберете вашия избор от падащия списък на бутона Protect:

Това ще каже на Photoshop къде е основният обект. Вече можете да плъзнете нагоре или надолу манипулаторите на рамката и да запълните празното пространство с възможно най-малко разтягане.

Степен на защита от мащабиранеИма и контрол на количеството в лентата с опции на инструмента, който определя колко защита се предоставя срещу разтягане. По подразбиране това е 100% - максималната възможна степен на защита. При 50% това е компромис между защитата при преоразмеряване и нормалната свободна трансформация и работи най-добре за някои снимки.

Предимството на опцията "Сума" е нейната интерактивност: докато контролите за размера са все още на място, можете да намалите стойността на опцията и да видите на екрана в реално време показване на това как променяте "Сумата" "преоразмерява главния обект.

Категория: