В този урок ще научим как бързо да променяме цвета на очите във Photoshop с помощта на коригиращ слой Hue/Saturation. Независимо дали вече знаете какъв цвят искате да пребоядисате очите си, или просто искате да експериментирате и да съчетаете цвета на очите си с практика, коригиращият слой Hue/Saturation прави промяната на цвета на очите лесна, бърза и забавна! И тъй като ще работим с коригиращ слой, няма да правим постоянни промени в изображението.Все още ще имате своята оригинална, нередактирана версия (с оригиналния цвят на очите) дори след като направим промените.

Ще използвам Photoshop CC тук, но стъпките са напълно съвместими с Photoshop CS6 и по-бели по-стари версии, във Photoshop CS5 и по-стари, има само леки разлики в интерфейса

Ето снимката, която ще използвам за този урок:

Оригинално изображение.

Стъпка 1: Увеличаване на окотоПреди да започнем редактирането, нека направим очите центрирани в документа на Photohop и мащабирането на показването им е удобно за редактиране. Аз, по старомодния начин, въпреки най-новите разширени модификации на инструмента „Лупа“, за да мащабирам изображението, използвам въртенето на колелото на мишката, докато задържам клавиша Alt, преди това трябва да поставите курсора на мишката върху планиран център на увеличение, в нашия случай, преди да започнете да мащабирате, преместете курсора в горната част на носа на жените (за да покажете и двете очи) или върху зеницата, за да покажете едното око.

Стъпка 2: Изберете Lasso ToolИскаме да променим само цвета на очите, без да засягаме останалата част от изображението, което означава, че трябва да подчертаем очите . За целта ще използваме Lasso Tool. Изберете го от лентата с инструменти или натиснете клавиша L на клавиатурата.

Стъпка 3: Създайте селекция около всяко око
Използвайте инструмента Lasso, за да създадете селекция около ириса на едно от очите. Не се притеснявайте, ако изборът ви не е много точен, ние ще го коригираме по-късно:

Избиране на първото око.

След като изберете първото око, задръжте натиснат клавиша Shift и ще видите малък знак плюс ( + ) да се появява в долния десен ъгъл на курсора на инструмента Lasso. Натискането на клавиша Shift казва на Photoshop да добави нова селекция към вече изтеглената. Задръжте натиснат клавиша Shift и начертайте контур на селекцията около второто око.Сега и двете очи трябва да са избрани:

Задръжте Shift и нарисувайте селекция около другото око.

Стъпка 4: Добавяне на коригиращ слой Hue/SaturationСлед като очите са избрани, можете лесно да промените цвета им. За да направите това, ще използваме коригиращ слой Hue / Saturation (Hue / Saturation). За да го приложите, щракнете върху съответната икона в долната част на панела със слоеве и изберете съответния ред:

Стъпка 5: Избиране на опцията Colorize
Контролите и опциите за коригиращия слой Hue/Saturation са в панела Properties. Изберете опцията "Тонизиране" , като щракнете върху квадратчето за отметка:

Избиране на засенчване в долната част на панела със свойства.

След като изберете тази опция, цветът на очите веднага ще се промени. Може да бъде червеникав или синкав в зависимост от цвета на ириса на оригиналната снимка. Със сигурност този цвят няма да ви отива, така че сега ще разберем как да го променим.

Очите незабавно промениха цвета си на червено, което не е най-добрият вариант, въпреки че

Стъпка 6: Плъзнете плъзгача HueЗа да промените цвета на очите, първо плъзнете плъзгача Hue. Името на плъзгача съответства на неговото действие и плъзгането на плъзгача отляво надясно ще промени цвета на ириса последователно през всички цветове на дъгата, преминавайки от червено най-вляво, след това оранжево, жълто, зелено, синьо , магента и така нататък отново до червено най-вдясно. Гледайте как цветът на очите в изображението се променя, докато плъзгате плъзгача. Ще настроя моя Hue на около 200 за хубав син цвят, но разбира се, можете да изберете какъвто искате цвят.

Ето как изглежда новият цвят, но според мен е твърде интензивен:

Резултат след преместване на плъзгача "Hue" (Hue)

Стъпка 7: Настройте плъзгача за наситеност
След като сте избрали основния си цвят с плъзгача Hue, плъзнете плъзгача „Saturation“ малко към наляво, за да намалите интензивността на цвета, докато цветът изглежда по-естествен. Стойност между 10 и 15 обикновено е оптимална. Ето моят резултат след де-насищане:

Новият цвят на очите изглежда по-малко интензивен след де-насищане.

Стъпка 8: Променете режима на смесване на коригиращия слой на Цвят на фоновия слой. В момента режимът на смесване на коригиращия слой е зададен на „Нормално“ (Нормално) по подразбиране, което означава, че режимът на смесване засяга не само цвета на очите, но и яркостта. Искаме да променим само цвета, но не и яркостта, така че сменете режима на смесване от „Нормален“ на „Цвят“ (Цвят).Ще намерите опцията „Режим на смесване“ в горния ляв ъгъл на панела със слоеве:

Променете режима на смесване на коригиращия слой на Цвят. Изображение © 2016 Photoshop Essentials.com
Промяна на режима на смесване на коригиращия слой на Цвят.
Разликата може да е фина, но трябва да видите повече от оригиналните детайли в очите, след като превключите към смесването на цветовете режим. В моя случай тук окото сега изглежда малко по-ярко, отколкото при режима на смесване, зададен на Normal:

Резултатът след промяна на режима на смесване на "Color" (Цвят).

Стъпка 9: Изберете маската на слояЕдно от хубавите неща на коригиращите слоеве във Photoshop е, че слоят включва вградена маска на слоя и ние, знаейки дали е или не, ние използваме маска на слоя, откакто добавихме коригиращия слой Hue/Saturation. Photoshop използва нашия избор на ирис, за да създаде маската и можем да видим нейна миниатюра в панела със слоеве.

Обърнете внимание, че миниизображението има бяла осветена рамка. Границата ни казва, че маската на слоя в момента е избрана. Ако не виждате рамка около миниатюрата, щракнете върху нея, за да изберете маска:

Уверете се, че миниатюрата на маската на слоя е избрана.

Обърнете внимание също, че скицата е изпълнена предимно с черно, но има две малки бели зони освен черното. Черното представлява области, където коригиращият слой Hue/Saturation няма ефект върху изображението. С други думи, тези области имат оригиналния си цвят. Двете малки бели зони са селекцията, която направихме около ирисите с Lasso Tool. Това са единствените области в изображението, които в момента са засегнати от коригиращия слой, т.е. области, където променихме цвета

Стъпка 10: Изберете инструмента за четка
T.и т.н.), това лесно се коригира с инструмента за четка. Ако се вгледаме внимателно в дясното (вляво на снимката) око на момичето от моята снимка, можем да видим синьото в краищата на ириса, което се изкачва по белтъка и малко по клепача.

Близък план на окото, можете да видите, че синият цвят излиза отвъд ириса.

Трябва да премахнем това допълнително синьо и ще го направим, като рисуваме с "четката" върху маската на слоя.

Просто ще нарисуваме допълнителните области с черно върху маската. черно върху маската, за да скрием цвета в области, където не ни трябва, или с бяло, за да покажем цвета. Изберете "Четка" от лентата с инструменти.

Стъпка 11: Задайте цвета на предния план на черен
За да премахнем нежелания цвят около ириса, трябва да рисуваме върху тази област на маска на слоя в черно. Photoshop използва текущия ни цвят на преден план като цвят на четката. Така че преди да започнем да рисуваме, трябва да се уверим, че цветът на предния план е черен. Ако сте избрали друг цвят, просто натиснете клавиша D.

Можем да видим нашите текущи цветове на преден план и фон в цветните мостри в долната част на лентата с инструменти. Натиснете буквата D на клавиатурата, за да възстановите стандартните цветове на текста и фона. Това ще зададе цвета на предния план на бяло и цвета на фона на черно:

Стъпка 12: Оцветете маската в черно около ирисите на всяко окоС избрания Brush Tool, черен като цвят на преден план, просто рисувайте около ириса всяко око, за да изчистите всяка възможна проблемна зона. В този случай трябва да използвате четка с малък диаметър и твърдост 75-80%.

Размерът на четката може да се променя от клавиатурата. Няколко кликвания върху лявата квадратна скоба ( [ ) намаляват диаметъра, върху дясната ( ] ) - увеличават го. Натискането на същите скоби, докато държите натиснат клавиша Shift, променя твърдостта на четката. Научете повече за работата с четката тук.

Тъй като рисуваме върху маската на слоя, а не директно върху самото изображение, не виждаме следи от четка върху изображението. Вместо това нежеланият син цвят изчезва от проблемните зони, които боядисваме:

Мазка с четка около краищата на ириса

Също така не искаме синият цвят да се показва вътре в зеницата, така че ако е необходимо, преоразмерете четката, за да бъде малко по-малка от диаметъра на зеницата и рисувайте вътре:

Премахване на цвета вътре в зеницата.

Ако направите грешка и случайно изтриете зоните вътре в ириса с черно, просто натиснете клавиша X на клавиатурата си, за да размените цветовете на преден и фонов план (черното ще бъде заменено с бяло). След това боядисайте с бяло тези места, където излишъкът е премахнат.

За да видите как е изглеждало оригиналното изображение преди промяната на цвета, изключете видимостта на коригиращия слой.

Категория: