Модерните цифрови фотоапарати ви позволяват да правите колкото искате снимки и няма нужда да се притеснявате за цената на филма, броят на снимките е ограничен само от свободното място на картата с памет на фотоапарата и модерните карти с памет са големи и евтини. Така че можем да правим снимки само за чисто удоволствие, като постоянно натискаме спусъка на фотоапарата.

Разбира се, при този „режим“ на фотография много кадри са с недостатъчно качество, например твърде тъмни и скучни (недоекспонирани, недоекспонирани) или обратното, твърде светли, докато цветовете и детайлите на изображението са просто измити (преекспонирана снимка).

Опитният потребител на Photoshop ще каже, че тези дефекти лесно се отстраняват с помощта на тонална настройка на изображението с инструментите Levels или Curves. Но има много по-лесен начин, който не изисква използването на толкова сложни инструменти.

В този и следващия урок ще научим как Photoshop улеснява коригирането на незначителни проблеми с експозицията за секунди с коригиращи слоеве и режими на смесване на слоеве! В този първи урок ще научим как бързо да изсветляваме недостатъчно експонирани изображения с помощта на режима на смесване на екрана. И в следващия урок ще изучаваме подобен начин за потъмняване на преекспонирани (преекспонирани) снимки с помощта на режима на смесване „Умножение“ (Умножение).

Препоръчителни статии за четене:Общо ръководство за режимите на смесване на Photoshop

Сега нека да разгледаме как бързо да коригираме недостатъчно експонирано изображение.Например, направете снимка на Ниагарския водопад. Това е тъмно, явно недоекспонирано изображение, където всички детайли изглеждат по-тъмни, отколкото са в действителност, дърветата например се оказаха почти черни:

Оригинално недоекспонирано изображение.

Забележка. Можете да сравните оригиналното и коригираното изображение подробно в последната снимка на урока. Просто задръжте над най-долното изображение.

Повтарям, ако тази снимка означаваше повече за мен, щях да положа усилия да получа правилната тонална корекция с „Нива“ или „Криви“, но в този случай просто искам да коригирам (осветя) изображението с минимални усилия и възможно най-бързо. Да започваме!

Отворете снимката във Photoshop и добавете нов коригиращ слой към фоновия слой "Нива" (Levels).

Photoshop добави коригиращ слой Levels над фоновия слой.

Стъпка 2: Променете режима на смесване на коригиращия слой на Екран

За да озарим изображението засега, всичко, което трябва да направим, е да променим режима на смесване на коригиращия слой от Normal на Screen. Ще намерите опцията за промяна на режима на смесване в горния ляв ъгъл на панела със слоеве:

Променете режима на смесване на коригиращия слой на Screen.

Режимът на смесване на екрана е един от няколко режима за осветяване на изображението, така че добавянето на коригиращ слой с нива и промяната на неговия режим на смесване на екран ще направи снимката по-ярка. Вече можем да видим повече детайли в тъмните области, особено в дърветата, които първоначално бяха почти черни:

Недоекспонираната снимка е осветлена с помощта на режим на смесване на слоя за коригиране на екрана. Този режим на смесване значително съживи недостатъчно експонираното изображение.

Стъпка 3: Дублирайте коригиращия слой Levels (по избор)
Ако установите, че снимката ви все още не е достатъчно ярка, просто дублирайте слоя за коригиране Levels, като щракнете с левия бутон върху него в панела със слоеве и след това натиснете клавишната комбинация Ctrl+J. Копие на коригиращия слой ще се появи над оригинала:

Дублиране на коригиращ слой

Сега, с добавянето на два коригиращи слоя в режима на смесване на екрана, изображението изглежда още по-ярко, с много повече видими детайли в тъмните области:

Преглед на изображението след добавяне на втория коригиращ слой в режим на екрана

Стъпка 4: Намалете непрозрачността на втория коригиращ слой, ако е необходимо

След като добавите втория коригиращ слой Levels, може да откриете, че изображението е твърде ярко.За да намалите леко яркостта, просто намалете стойността на непрозрачността на горния коригиращ слой. Опцията Opacity се намира точно срещу опцията Blend Modes в горната част на панела Layers. Непрозрачността по подразбиране е зададена на 100%. За моя ще намаля непрозрачността до около 70%, но тази стойност варира от изображение до изображение:

Намаляване на непрозрачността на коригиращия слой за фина настройка на яркостта.

Всъщност всичко е готово, нека да обобщим. Като добавихме само няколко слоя за коригиране на нивата в режима на смесване на екрана, успяхме бързо и лесно да изсветлим тъмно изображение. Все пак имайте предвид, че този метод ще извади детайли само в тъмните области на снимката, ако има такива детайли. Но ако изображението е толкова силно недоекспонирано, че тъмните зони не съдържат нищо освен плътно черно, можете да използвате тази техника, за да осветлите цялостното изображение, но детайлите в тъмните зони няма да излязат., защото те липсват първоначално.

Сравнете оригиналната и коригираната снимка, като задържите/задържите курсора върху изображението:

Сравнение на оригинална и коригирана снимка

Категория: