Предишна страница

Стъпка 6: Изтрийте слоя за корекция на прага

Сега имаме два целеви маркера, поставени върху нашето изображение. Първата, означена с "1" , маркира най-светлата зона (или поне една от тях) в изображението, а втората, "2" , маркира най-тъмната област (или отново една от тях). Сега вече не се нуждаем от нашия слой за коригиране на прага, така че щракнете върху иконата на кошчето в долната част на прозореца на слоя (във версии на Photoshop под CS5 щракнете върху бутона Отказ в горния десен ъгъл на диалоговия прозорец), за да изтриете :

Докато правите това, ще видите и двата ни целеви маркера да изчезват, ??но не се притеснявайте, те не са отишли никъде, просто са се скрили. Ще ги видим отново, веднага щом добавим нов коригиращ слой. Нива (Нива), които ще създадем следващия.

Внимание! Във Photoshop CS5 етикетите на маркерите няма да изчезнат, но във всички случаи те се показват само когато инструментът Eyedropper е активен. Освен това маркерите могат да бъдат скрити и направени видими чрез клавишната комбинация Ctrl+H.

Стъпка 7: Добавяне на нов слой за коригиране на нивата и маркери за вземане на проби

Щракнете върху иконата за нов коригиращ слой
(Нов коригиращ слой), разположен в долната част на палитрата със слоеве. От списъка изберете реда "Нива" (Нива). Това ще изведе диалоговия прозорец Нива, подобен на този, който видяхме в началото на урока. Във версии на Photoshop под CS5 изглежда точно по същия начин; в CS5 този прозорец ще се отвори в отделен раздел в панела вдясно. Кликнете върху белия капкомер в този прозорец:

След това поставете курсора с форма на капкомер върху белия маркер за цел с надпис "1" и щракнете върху него с левия бутон на мишката.

Внимание! Тук трябва точно да ударите маркера, така че увеличете документа, като задържите клавиша Alt и завъртите колелцето на мишката.

Сега изберете черния капкомер в панела с нива и щракнете върху маркера "2" :

Така, с няколко щраквания на мишката, сме коригирали значително изображението. Задръжте курсора на мишката върху снимката по-долу, за да сравните резултатите. В покой картината показва оригиналното изображение, а когато курсорът се задържи върху него, се показва коригираното.

Стъпка 8: Регулиране на позицията на централния плъзгач за фиксиране на средните тонове

Може би след като поправите светлите и сенките, ще откриете, че изображението ви изглежда твърде тъмно. За да коригирате това, в диалоговия прозорец Нива щракнете върху плъзгача за средни тонове (той е в средата и е сив) и го плъзнете малко наляво. Преместването на плъзгача надясно потъмнява средните тонове. Обикновено плъзгачът трябва да се премести доста, за да получите добри резултати. За да видите разликата между оригиналното и коригираното изображение, щракнете върху иконата за видимост на слоя („икона на око“) в палитрата на слоевете, за да включете и изключете слоя :

Стъпка 11: Премахнете целевите маркери След употреба можем да премахнем целевите маркери. За да направите това, изберете инструмента Color Sample

(Color Sampler) в палитрата с инструменти. Намира се в групата Eyedropper ToolКогато изберете този инструмент, бутонът Clear ще се появи в горния панел в работния прозорец на Photoshop. Кликнете върху него, за да премахнете маркерите от този документ.

Това действие обаче не е много важно, т.к маркерите не се показват при запазване на снимка в графичен формат и при печат.

Бележки по статията

Единственото нещо, което не сме покрили тук, е корекцията на цвета на средния тон. Осветлихме ги с помощта на плъзгача за средните тонове, но можехме също да опитаме да коригираме цвета им, като използвахме сивия капкомер в диалоговия прозорец Нива (той е между белия и черния капкомер). Но има няколко причини, поради които не го направихме.
Първата причина е, че често корекцията на светлите и тъмните цветове коригира проблемите с цветовете в средните тонове. Втората причина е, че не просто като фиксиране на светлини и сенки. Всъщност работата със средни тонове обикновено включва просто отгатване къде трябва да бъде неутралната сива точка в изображението и нейното избиране след малко опити и грешки.

Освен това не всички изображения имат подчертана средна зона.

12Предишна страница

Категория: