В тази статия ще говорим за коригиране на преекспонирана, привидно напълно мъртва снимка. Тук ще използваме незаменимия и най-полезен инструмент на Photoshop "Нива" (Levels), както и някои техники за фотомонтаж.

Вижте оригиналната избледняла снимка и след това какво направих с нея за няколко минути работа във Photoshop. Без фалшива скромност ще кажа, добър резултат.

Това е последната снимка. За да видите оригинала, задръжте курсора на мишката върху снимката:

Е, да започваме.

Отворете документа във Photoshop. Първо приложете коригиращия слой Levels, за да направите това, натиснете съответния бутон и изберете желания елемент:

Палитрата на слоя за регулиране на нивата се отвори. Имам тази палитра, показана във версията на Adobe Photoshop CS5, в по-ранните версии изглежда малко по-различно, но принципът е същият.

Например вдясно съм показал прозореца на коригиращия слой "Нива" във версия на Photoshop CS3.

Хистограмата показва, че нямаме пиксели в областта на тъмните тонове, всички са концентрирани вдясно, т.е. в светли зони. Трябва да кажа, че това се забелязва дори без хистограма ))) За да потъмните снимката, преместете плъзгача за тъмни тонове (черно, вляво) надясно до началото на графиката и преместете средния плъзгач малко надясно, но няма ясни правила за този плъзгач, позицията му може да бъде избрана само емпирично, т.е. любимият ми метод за мушкане.

В резултат на това плъзгачите се преместиха на следната позиция и избледнелият вид на снимката беше значително подобрен:

Но сега цветовете станаха неестествено ярки, наситени. Няма нищо лошо в това, този недостатък лесно се коригира чрез прилагане на коригиращ слой „Нюанс / Наситеност“ (Нюанс / Наситеност). Създайте го по същия начин, както създадохме слоя "Нива" и намалете параметъра за насищане (Saturation), аз го намалих до стойност минус 22.

Всичко, което можеше да се направи с помощта на корекцията, ние го направихме. Небето остава. Но небето в оригиналната снимка е чисто бяло, без най-малките полутонове, така че няма начин да го поправите, можете само да нарисувате ново небе с облаци, но ние няма да рисуваме, но ще монтираме изображението на небето от някоя висококачествена снимка.

В Google, в секцията "Картини" , въведох заявката за търсене "Небесни облаци" и веднага намерих подходяща снимка:

Отворете го във Photoshop и използвайте Move Tool(Инструмент за преместване) го преместете на основното ни платно, така че да е поставено върху всички слоеве.

Това изображение блокира видимостта на нашия пейзаж, така че трябва временно да намаля непрозрачността му до 50%, а след това с помощта на инструмента за трансформиране (активиран чрез натискане на Ctrl + T), променям мащаба и давам желаната позиция на снимката:

След това променете режима на смесване на този слой на Darken (Darken). Изображението изглежда така, небето и облаците са се появили, но детайлите в долната половина на изображението пречат:

След това създайте маска на слоя, като натиснете съответния бутон, изберете черна кръгла четка и рисувайте с нея в долната част на изображението до нивото на дърветата, докато боядисаната област ще изчезне. Също така намалих непрозрачността на небесния слой до 40%.

Е, снимката е коригирана и имайте предвид, че за това са използвани най-простите методи, които не изискват абсолютно никаква специална подготовка. За по-добро разбиране на материала можете да изтеглите PSD файл на Photoshop който има всички обичайни, описани по-горе, и коригиращи слоеве и маски, както и първоначалното изображение от Turbobit или Depositfiles.

Категория: