Прогресът не може да бъде спрян, затова станах негова жертва - все пак замених добрата стара, излъскана сглобка на "седмицата" от години с мистериозния Windows 10. И, както се очакваше, проблеми с новоинсталираните приложения започна на новата ОС. Трябва да кажа, че поради естеството на работата ми използвам много сложни CAM и CAD програми, няколко тежки видео редактора и др.

Тук искам да говоря за проблем, който срещнах след инсталирането на Adobe Photoshop 2015. Трябва да се отбележи, че тази сборка работи добре на Windows 7.

Защото в този момент беше пусната нова версия на Adobe Photoshop 2017, деинсталирах версията 2015, почистих системния регистър и останалите файлове и след това инсталирах версията на Photoshop 2017. Проблемът остана!

По-долу говоря за методите за решаване на проблема. Резюме на статията:

  • Откриване на грешка при стартиране на GPU
  • Откриване на липса на поддръжка на OpenGL и свързани проблеми
  • Методи за отстраняване на неизправности
  • Проверка на поддръжката на OpenGL, 3D инструментите и филтрите работят правилно
  • Важна бележка за отстраняване на проблема на слаби компютри

И така, след стандартната инсталация на Photoshop на нов Windows 10 (преди това инсталирах Kompas-3D V16 и SolidWorks 2016, въпреки че сега смятам, че инсталирането на тези приложения няма значение за проблема с Photoshop) , програмата беше стартирана и първо се отвори този прозорец:

Съобщение за грешка на GPU Sniffer.exe веднага след стартиране на Photoshop.

Photoshop продължи да стартира, първият прозорец се затвори и това се отвори:

Съобщение за спиране на Sniffer.exe при зареждане на Photoshop.

След това Photoshop стартира, работният прозорец се отвори. Вече беше ясно, че има проблеми с графичния процесор. И следното съобщение потвърди това:

Photoshop откри проблем с драйвера на дисплея и временно деактивира допълнителните елементи, които използват графичен хардуер.

Следването на връзката, посочена в съобщението, не даде нищо особено - на тази помощна страница се препоръчва да инсталирате най-новите драйвери за дисплея за вашата видеокарта.

Трябва да кажа, че преди три години компютърът ми смело отговаряше на определението "графична станция" по отношение на възможностите си и бях много изненадан от тези проблеми. Но все пак изтеглих и инсталирах драйвера на дисплея. Като графични процесори използвам изключително NVIDIA, ето официалната им страница на руски, където можете да изтеглите най-новите драйвери.

Както се очакваше, актуализирането на драйвера не направи нищо. Отворих раздела Редактиране ->Настройки ->Производителност (Редактиране ->Предпочитания ->Производителност) и се уверих, че разделът с настройки на GPU не е активен, следователно няма поддръжка за спецификацията на OpenGL и други полезни неща:

Разделът с настройки на GPU не е активен.

Ако някой не знае, много инструменти и функции на Photoshop няма да работят без GPU и OpenGL, например всички 3D инструменти, някои филтри (маслена боя), филтри за галерия за замъгляване, много инструменти на Camera Raw и т.н. На. Екранната снимка по-долу е направена с документ на Photoshop, отворен в режим RGB:

Всички 3D инструменти не са активни, единственият активен ред „Вземете допълнително съдържание“ е връзка към ресурсите на сайта www.photoshop.com.

Трябваше да отида по-далеч и да разбера какво представлява този мистериозен Sniffer.exe и каквото му трябва. Между другото, английската думаSnifferсе превежда като" прихващач", но има и други опции, например" лекарство "и нещо като" туп"," вземете сандъка" Такива имена се използват за вирусни скриптове.

Кратко сърфиране из просторите на нашия и не нашия интернет даде отговор на този въпрос. Ето какво пишат производителите за него:

GPU Sniffer Adobe използва програма, която извиква GPU Sniffer (всъщност името на програмата е sniffer_gpu.exe), за да тества GPU и драйверите, а Photoshop CS6 използва информация, за да активира или деактивира Използване на графика Хардуерна функция.

Ако GPU Sniffer се провали при първото стартиране, Photoshop ще покаже съобщение за грешка, че е открил проблем с GPU.

След това съобщението за грешка няма да се появи, освен ако не нулирате предпочитанията на Photoshop CS6.

Ако коригирате проблема, или чрез подмяна на видеокартата, или чрез актуализиране на драйвера на видеокартата, следващия път, когато стартирате Photoshop CS6, GPU снифърът трябва да премине тестовете и полето Използване на графичен хардуер ще бъде активирано.

За тези, които не разбират английски, краткото значение на това е - Sniffer.exe открива графичния процесор и драйверите в компютъра и ако нещо не му харесва, дезактивира графичния процесор (GPU) подкрепа.

Е, благодаря на Пинокио, сега всичко е ясно. Аз лично изобщо не трябва да стартирам програмата Sniffer.exe и има два изхода от този проблем:

  • Увеличете приоритета на Photoshop.exe
  • Отменете стартирането на Sniffer.exe

За да увеличите приоритета на Photoshop.exe, накарайте го да работи като администратор по подразбиране. Отидете в папкатаC:Program FilesAdobeAdobe Photoshop CC 2015, щракнете с десния бутон върху файла Photoshop.exe, в контекстното меню, което се отваря, щракнете върху реда „Свойства“, изберете „ Съвместимост" , поставете отметка в квадратчето" Стартирайте тази програма като администратор", OK:

Стартирайте Photoshop по подразбиране като администратор

Това е, проблемът е решен. Но поради редица причини изобщо не харесвам този метод.

Така че предпочитам метод номер две - просто деактивирайтеSniffer.exeнамиращ се вC:Program FilesAdobeAdobe Photoshop CC 2015Можете да го използвате просто го изтрийте, но е по-добре да добавите символ "~" в началото на името, името на файла сега е~Sniffer.exe и Photoshop просто няма да го види, когато започва.

След това стартирайте (или рестартирайте) Photoshop, отидете на Редактиране ->Предпочитания ->Производителност (Редактиране ->Предпочитания ->Производителност) и активирайте

Сега проверявам функционалността на програмата. Отворете произволно изображение във Photoshop, проверете режима на документа - трябва да е RGB, щракнете върху раздела 3D и вижте:

Проверка на отстраняване на проблема: GPU и OpenGL активирани.

Ако е необходимо, поставете отметка в квадратчето „Използване на Open GL“.

Важно!

Важна забележка! Написах този материал на компютър с ниска мощност с 8.00 GB RAM и средна видеокарта Quadro 600. От опит разбрах, че метод № 2 не работи напълно на такива компютри - няма Open GL. Затова за тях трябва да се използва метод №1.

P.S. Проверка на работата на 3D и филтри:

Филтърът за маслена боя е активен.

Категория: