Инструментът Smart Sharpen е в списъка с филтри на Photoshop от дълго време, но наскоро Adobe актуализира както математиката, така и интерфейса, за да бъде най-мощният от всички инструменти за изостряне. Интерфейсът придоби интелигентен прозорец, който може да бъде преоразмерен чрез плъзгане на ъгъл, а изгледът на прозореца стана по-прост. Но "зад кулисите" има неща, които правят инструмента специален и които му позволяват да позволи значително изостряне без образуване на ореол (този ефект се нарича "размазване" ). Нов плъзгач ви позволява да изостряте без изострящ шум, който вече присъства в изображението.

Стъпка 1:

Инструментът за интелигентно заточване се намира заедно с други подобни филтри: отидете в раздела на главното меню Филтър ->Изостряне (Филтър ->Изостряне) и изберете реда "Интелигентно" заточване "(Smart Sharpen), както е показано в снимка:

Това действие ще отвори подобрения диалогов прозорец на филтъра Smart Sharpen, който, както споменах по-горе, може да се променя. Контролите са на приблизително същите места като в стария диалогов прозорец, с една разлика: добавен е плъзгач за намаляване на шума. Интересното е, че този плъзгач не е предназначен да намалява шума - той ви позволява да изострите много, без да увеличавате шума.

След изостряне плъзнете този плъзгач надясно, докато шумът в прозореца за визуализация стане приблизително същият като преди изостряне на изображението.

" Интелигентното" заточване ви позволява значително да изострите, преди ореолите да започнат да се появяват.Но как да разберете до каква степен можете да изострите? Adobe препоръчва да започнете, като преместите плъзгача за количество до поне 300%, след което започнете да плъзгате плъзгача за радиус надясно, докато около краищата се появи ореол:

"

Когато се появят, преместете плъзгача малко назад, докато ореолите изчезнат:

Стъпка 3:След като зададете правилно стойността на радиуса, върнете се към плъзгача за количество и започнете да го плъзгате надясно до стойност от 300%, докато остротата се увеличи до вида, който ви подхожда (или се появят ореоли, въпреки че трябва да увеличите количеството (ефекта) доста значително, за да ги предизвикате). Мисля, че новият алгоритъм за заточване е значително по-добър от предишния ефект на Smart Sharpen, но ако искате да приложите стария метод (или да го използвате само за целите на сравнението), натиснете клавишната комбинация L и незабавно новото изостряне на алгоритъма за Smart Sharpen “ ще бъде отменен и ще се приложи старият.

Натиснете отново L, за да се върнете към новия алгоритъм за заточване. Можете също да изберете опцията Use Legacy, която дава същия ефект от изскачащото меню с опции, което се извиква чрез щракване върху икона на зъбно колело в горния десен ъгъл на диалоговия прозорец на филтъра.

Стъпка 4:
Предишната версия на филтъра имаше радио бутон "Разширен" и след щракване върху него се появяваха два раздела - единият за рязкост в светлите точки (никога не съм го използвал) и един за премахване на рязкостта в сенките (използвах този от време на време, но само на изображения, които всъщност съдържат шум - това ви позволи да намалите или деактивирате изострянето в сенките, където шумът обикновено е най-забележимо - но сега, сплъзгача за намаляване на шума, не съм сигурен дали някога отново ще използвам функцията "намаляване на рязкостта в сенките" .

В нов прозорец можете да получите достъп и до двете функции, като щракнете върху малкия триъгълник вляво от Shadows/Highlights - щракнете върху триъгълника и ще се появят два комплекта плъзгачи, както е показано на изображението по-долу:

Ето фрагмент от снимката, към която приложих филтъра по описания по-горе метод:

Резултатът от прилагането на интелигентен филтър. Задръжте мишката върху снимката и вижте оригиналното изображение

Категория: