Това е продължение на материала за специалния инструмент на Photoshop за смяна на цвят в снимка. Първата част е тук.

В този урок ще разгледаме режимите на смесване наColor Replacement Tool, методите за вземане на проби и пиксели за замяна на цветовете във Photoshop, както и слабостите на инструмент и тези видове изображения, където този инструмент не трябва да се използва.

Режимите на смесване

Инструментът за замяна на цвят е в състояние да промени цвета на обект или област в снимка с нов цвят, без да губи детайлите на текстурата поради факта, че използва режими на смесване, когато смесва нов цвят с оригиналния. Инструментът използва четири режима на смесване:

  • Hue
  • Наситеност
  • Цвят
  • Сияние

Режимът на смесване е избран в панела с опции, режимът по подразбиране еЦвят:

Цветът на даден обект се определя от три неща:нюанс,наситеностияркост . Когато избирате който и да е от четирите режима на смесване за замяна на цвета, един или два от тези аспекти няма да бъдат засегнати:

  • Hue: Когато е избран този режим на смесване, само нюансът на цвета се променя. Наситеността и яркостта на оригиналния цвят няма да бъдат засегнати. Този режим е полезен за изображения, където цветовете не са особено интензивни и обикновено се използва за малки промени.
  • Наситеност: Режимът на смесване на наситеността променя само наситеността на оригиналния цвят, оставяйки нюанса и светлотата незасегнати. Това е полезно за намаляване на интензивността на цвят или дори за пълно премахване на цвят.
  • Цвят: Този режим на смесване е зададен по подразбиране и променя както нюанса, така и наситеността. Яркостта остава непроменена. Това е най-често използваният режим на смесване.
  • Яркост: Както подсказва името, този режим променя яркостта на оригиналния цвят към яркостта на новия цвят. Нюансът и наситеността не се променят.

Нека да разгледаме как работят режимите на смесване, използвайки снимката по-долу:

На тази снимка оранжевата топка изглежда сякаш е готова да се отдели от групата и да полети в небето. Искам да се съсредоточа върху тази топка.

Един от начините да фокусирате вниманието на зрителя върху този конкретен балон е да намалите наситеността на другите балони под него. Не искам да променя действителния цвят на топките, а само интензитета. За да направя това с инструмента за замяна на цвят, ще променя Blend Mode в лентата с опции на Saturation:

Ако исках напълно да обезцветя балоните, като напълно премахна цвета им, бих задал цвета на предния план на черно, бяло или някой от нюансите на сивото, но тъй като искам по-фин ефект, ще просто вземете за ориентир един от слабо наситените цветове от изображението. За да направя това, ще задържа клавиша, за да превключа временно в режим Eyedropper Tool и ще щракна върху желания цвят. Ще избера ниско наситен жълт цвят. Самият цвят няма значение, тъй като режимът на смесване Saturation не променя нито един от оригиналните цветове. Това ще повлияе само на интензивността:

И така, зададох цвета на предния план на ниско наситено жълто, режимът на смесване е „Наситеност“ (Наситеност). Сега просто ще рисувам върху балоните, като коригирам размера на четката си с помощта на клавишите в лявата и дясната скоба и променям стойността на допустимото отклонение в лентата с опции, ако е необходимо.Изображението по-долу показва как рисувам ярко оранжев балон отгоре надолу:

След това ще продължа да обезцветявам балоните. Ето и крайния резултат:

Недостатъци на инструмента: проблем с яркостта на обекти с възможност за промяна на размера

Както писах в самото начало, инструментът за смяна на цвета не може да се използва за всички случаи. Сега ще ви покажа това с пример.

Първо, ще възстановя снимката си с балон в първоначалното й състояние, като натисна F12. Сега, да кажем, че искам да променя цвета на горната единична оранжева топка на тъмно лилаво като някои от топките в групата:

За да избера заместващ цвят, задържам Alt и щраквам върху лилавата топка:

Задавам режима на смесване в лентата с опции на Цвят и започвам да рисувам върху оранжевата топка, за да я променя на тъмно лилаво. Ето резултата:

Хм. Топката се оказа лилава, разбира се, но този цвят е доста подобен на цветовете на другите лилави топки, нали? Проблемът е, че този цвят е много по-ярък от другите лилави балони и това е така, защото оригиналният цвят на балона беше много по-ярък от тъмно лилавия, който използвах като заместваща проба. Режимът на смесване "Color" в този случай не влияе на яркостта на обекта по никакъв начин.

Добре тогава нека се опитаме да приложим режима на смесване, който влияе на яркостта. От четирите налични режима на смесване това е „Яркост“ (осветеност). Ще върна снимката в първоначалното й състояние, като натисна F12, избера този режим в лентата с опции и опитам отново да боядисам топката в тъмно лилаво.Резултат:

Е, като гледаме резултата, можем да кажем с увереност, че се оказа пълна глупост. Режимът на смесване Luminance определено направи топката по-тъмна, но тя все още е оранжева, а не лилава и детайлите на текстурата са почти изчезнали, топката изглежда като плоско петно.

Това е недостатъкът на инструмента за замяна на цвят. Той е страхотен за прости задачи, при които просто трябва да промените оттенъка и/или наситеността на цвят, но ако има твърде много разлики в стойностите на яркост между оригиналните и новите цветове, този инструмент вероятно няма да работи.

Вземане на проби за замяна

В лентата с опции, директно вдясно от опцията за режим на смесване, има три малки икони. Всяка от тези икони представлява отделна селекция от пиксели, които да бъдат заменени с инструмента за замяна на цвят, и те работят точно по същия начин като инструмента за изтриване на фона.Отляво надясно: „Непрекъснато избиране“ (Continuous), тази опция е активирана по подразбиране, следващата е „Веднъж“ (Веднъж), а последната е „Мостра на фона“ . За да превключвате между режимите на избор, просто щракнете върху желаната икона:

Тези опции определят как Photoshop избира пиксели, за да замени цветовете в изображението. Ако е избрана първата опция, Continuous, Photoshop непрекъснато определя новите цветове, които ще замени. Пробата е под движещия се курсор, точно под мерника.Ако при преместване на курсора под мерника попадне друг цвят, той става целевият цвят за замяна. Всички пиксели от този цвят в кръга на курсора се заменят. Тази опция за вземане на проби е най-често използваната и работи най-добре, когато обектът има много цветови вариации.

Опцията 'Веднъж' взема проби от цвета, който първоначално сте избрали, ине се променя в зависимост от това колко цвята плъзнете през кръста на курсора.Тази опция е най-добра, ако трябва да замените голяма площ с плътен цвят. Можете също да опитате да приложите опцията, ако установите, че с опцията „Непрекъснато“ заместващият цвят „изтича“ в близките области и опцията „Толерантност“ не помага.

Последната опция, Фонов модел, се използва рядко, ако изобщо се използва. Тази опция замества всеки цвят в изображението, който съответства на цвета на фона в цветовата палитра. Тази опция е полезна само ако нито една от първите две не работи.

Ограничения

Тази настройка определя местоположението на пикселите за замяна и работи точно по същия начин като Background Eraser. Опцията има три опции: „Всички пиксели“ (Съседни), „Съседни пиксели“ (Несъседни) и „Избор на ръбове“ (Намиране на ръбове). От тези три наистина ще използвате само първите две:

Опцията "Съседни пиксели" (настроена по подразбиране) означава, че ще бъдат заменени само онези пиксели, които са непосредствено съседни на мерника на курсора. Пикселите, които са разделени от пикселите под мерника с друг цвят, няма да бъдат заменени, дори ако са в кръга на курсора и съвпадат точно с цвета.

Алтернативата е All Pixels. С тази опция всички пиксели, които съвпадат по цвят и са в границите на курсора, ще бъдат заменени.

Anti-Aliasing (Anti-Alias)

Тази опция е активирана по подразбиране и служи за изглаждане на ръбовете около областите за подмяна. Препоръчвам винаги да го държите включен.

Категория: