ИнструментLiquifyв Photoshop набръчква и надува всяка област от изображението. Създадените изкривявания могат да бъдат фини или драстични, което прави командата Liquify мощен инструмент за ретуширане на изображения и създаване на артистични ефекти. С инструмента Liquify можете да направите хората по-слаби или по-мускулести, да им дадете големи очи и т.н.д. Ако се използва неправилно, редакциите ще бъдат много забележими. Целта е да се направят малки корекции, така че крайният резултат да е правдоподобен. Но регулирането на тялото не е единственото нещо, за което пластмасовият филтър е добър. Photoshop Liquify може да се използва за смесване и екструдиране на пиксели по какъвто начин желаете.

Къде е инструментът Liquify, защо инструментът не работи и как да използвате Plastic във Photoshop - ще говорим за всичко това в този урок.

Първи стъпки

Първо изберете изображение. Първите редакции, които правите с инструмента Liquify, най-вероятно няма да бъдат редакции в дневника, но това е добре! Основното нещо е да играете с инструмента и да разберете всичките му функции. Колкото повече практикувате, толкова по-професионални ще станат вашите редакции.

След като отворите изображението във Photoshop, следващата стъпка е да създадете негово копие като нов слой.Това може лесно да се направи с помощта на клавишни комбинации. На Mac създайте нов слой с⌘+Option+Shift+NСлед това използвайте⌘+Option+Shift+E, за да дублирате изображението върху нов слой. Ако сте в Windows, натиснете клавишната комбинацияCtrl+Alt Уверете се, че новият слой е избран, преди да отворите Liquify.

Къде е пластмасата във Photoshop

В горната част на екрана щракнете върху падащото меню Filter (Филтър), след което изберете инструмента Liquify (Plastic). Можете също да отворите Liquify във Photoshop, като натиснетеShift+⌘+X.

Защо Plastic не работи във Photoshop

Някои функции на Photoshop имат специални системни изисквания. Инструментът Liquify изисква компютър със съвместим графичен процесор (GPU). Също така се уверете, че Photoshop има активираниPerformance>Preferences>Use Graphics Processor.

Ако Liquify все още не се показва, уверете се, че използвате най-новата версия на Photoshop. Инструментът Liquify беше представен за първи път във Photoshop CS6, така че ако имате инсталирана по-стара версия на програмата, този филтър няма да работи.

Понякога Liquify не работи, акоView>Show Layer Control(Shift+Ctrl+H) е настроен наИЗКЛЮЧЕНО. Опитайте да го включите и четката трябва да се появи и да спре да се движи над слоя.

Разбиране на инструмента Liquify на Photoshop

Когато отворите инструмента Liquify, ще видите просто оформление със 7 икони отляво и опции за четка отдясно. Ако щракнете върху квадратчето Разширен режим, ще се появят 11 икони отляво и по-разширени опции за четка и маска отдясно.

Нека разгледаме по-отблизо 11-те икони отляво в разширен режим.

W - Извивка напред

Ако коригирате коса, дрехи, лица или тела, най-вероятно ще работите с инструмента Front Warp през повечето време. Той премества пикселите около изображението по различни начини в зависимост от настройките на четката.

Има четири опции за инструмента Brush: размер, плътност, натиск и скорост.

  • Размер на четката. Препоръчваме да започнете с по-голяма четка, отколкото смятате, че имате нужда. Размерът на четката може лесно да се променя с помощта на клавишите [] (скоби).
  • Плътност на четката. Това е по същество същото като твърдостта и мекотата в обикновените четки на Photoshop. По-високата плътност на четката засяга повече пиксели вътре в четката (по-нататък към краищата), докато по-ниската плътност засяга само пикселите в центъра на четката.
  • Натиск на четката контролира колко бързо четката засяга пикселите, докато се движат по изображението. При лек натиск четката ще действа върху пикселите много по-бавно, отколкото при силен натиск.
  • Скорост на четката определя скоростта, с която се засягат пикселите, когато използвате четката в неподвижно положение (например инструмента Завъртане). Както при натиска на четката, ниският натиск на четката ще повлияе на пикселите много по-бавно от високия натиск на четката.

R - Реконструкция

Този инструмент по същество е гумичка. С помощта на инструмента за реконструкция можете лесно да възстановите пикселите в първоначалното им състояние, като изчеткате променените области на изображението.

E - Изглаждане

Този инструмент помага за изглаждане на назъбени ръбове или груби линии след използване на други четки във филтъра Liquify. Ако изображението ви има изкривени линии, изчеткайте ги, за да ги изгладите.

C - Завъртете по часовниковата стрелка

Този инструмент завърта пикселите по посока на часовниковата стрелка. Ако искате да промените посоката на въртене, просто задръжтеOption(Mac) илиAlt (Windows).

S - Издърпайте

Този инструмент избутва всички пиксели под четката навътре. Представете си как устата ви се свива, след като сте вкусили нещо тръпчиво. Натискането наOptionилиAltмоментално превключва междуPuckerиBloat.

B - Подуване на корема

Този инструмент прави обратното наPucker: изтегля пикселите под четката навън.

O - Натиснете наляво

Когато използвате този инструмент, ако плъзнете четката нагоре, пикселите ще се преместят наляво. Плъзгането на четката надолу премества пикселите надясно. Дърпането наляво ще премести пикселите надолу, а плъзгането надясно ще ги премести нагоре.

F - Стоп маска

Този инструмент е много полезен, когато променяте част от изображение до други части, които не искате да променяте. Като рисувате маска върху определени области на изображението, вие ще защитите пикселите от манипулиране с инструментите Liquify.

D - маска за размразяване

Този инструмент е противоположен на маската Freeze. Ако нанесете четка върху замръзналите пиксели, те ще се размразят и можете да ги промените. Натискането наOptionилиAlt превключва между маски за замразяване и размразяване.

H - Ръка

Инструментът "Ръка" ви позволява да местите изображението около прозореца с просто плъзгане и пускане. Това е особено полезно, когато сте увеличили мащаба и трябва да работите върху различна област от изображението. Вместо да щракнете върху този инструмент, можете да задържите клавишаShift, докато работите с всеки друг инструмент за Liquify, за да превърнете курсора в ръка.

Z - мащаб

Инструментът за мащабиране ви позволява да увеличавате конкретни области от изображението, за да работите на по-близко ниво. Натискането на клавишите Option или Alt, докато използвате този инструмент, намалява мащаба.

Как да работите с Liquify във Photoshop

Инструментът Forward Warp е най-широко използваният филтър Liquify. Photoshop Liquify може да бъде толкова прост или толкова сложен, колкото ви е необходимо, но нека започнем с основите.

Можете ли да забележите разликата между първото и второто изображение?

"
1
"
2

Използвах инструмента Forward Curve, за да изтъня и удължа носа и да изтъня малко лицето. Полученото изображение изглежда естествено и не изглежда прекалено редактирано, но простият акт на смяна на носа напълно променя лицето.

Използвах същия инструмент за изправяне на коса. За да направя носа, лицето и косата по-тънки/плоски, току-що използвах четката, за да вкарам пикселите.

Инструментът Warp Forward също може да се използва за преместване на пиксели навън. В този пример челюстта, носът и косата са изтеглени навън, за да изглежда всичко по-широко.

Не забравяйте, че ако ръбовете изглеждат малко назъбени, можете да използвате инструмента Smooth, за да ги заоблите. Може да се нуждаете и от по-голяма четка.

В този пример използвах инструмента Bloat върху очите, за да ги направя малко по-големи, и инструмента Pucker върху устните, за да ги направя по-малки и по-тънки.

Играйте с размера, натиска, плътността и скоростта на четките, за да видите как се манипулират пикселите.

Можете да направите крайното изображение толкова правдоподобно или преувеличено, колкото искате. Тук можете да видите, че използвах инструментите Bloat и Pucker до такава степен, че крайното изображение излезе почти от този свят.

A - Инструмент за лице

По-новите версии на Photoshop имат инструмент за лице. Когато отворите филтъра Liquify, ще забележите, че вляво има допълнителен инструмент за силуети. Това е инструментът за лице. Кликнете върху него и ще забележите как Photoshop незабавно разпознава лица в изображението. С новия инструмент за лице е по-лесно от всякога да правите корекции на отделни части на лицето, без да променяте други части на изображението или да създавате маски. Дори елиминира необходимостта от използване на други инструменти от лявата страна на екрана!

След като изберете инструмента за лице, всички лица ще се появят в падащото меню от дясната страна на екрана, означени като „Лице 1“, „Лице 2“ и т.н. Този инструмент точно разпознава очите , носове, уста и други черти на лицето, което улеснява коригирането им без нужда от четки.

Като регулирате няколко плъзгача от дясната страна на екрана, можете напълно да промените лицето на обекта. Можете бързо и лесно да коригирате всеки аспект на лицето, включително ширината на очите, дебелината на устните и формата на челюстта. Можете дори да промените устата, за да се усмихнете или да се намръщите!

Ако не искате да използвате плъзгачите за коригиране на чертите на лицето, можете да щракнете и плъзнете директно върху изображението. Задръжте курсора на мишката върху различни области на лицето и ще видите контролите да се появяват. Щракнете и плъзнете всяка точка или пунктирана линия, за да коригирате бързо тази функция. Задържането на курсора на мишката над точка или пунктирана линия ще ви покаже от какво се влияе контролата.

Работа с мрежата

Използването на мрежа при работа с Liquify във Photoshop ви позволява да проследявате изкривяването на изображението. За да видите мрежата, поставете отметка в квадратчето Показване на мрежата в раздела Опции за преглед от дясната страна на екрана. Можете да изберете размера и цвета на решетката. Запазването на мрежата е полезно, когато искате да приложите едни и същи корекции към различни изображения (например колекция от портрети на едно и също лице).

В разделОпции за зареждане на мрежатаможете да изберетеЗапазване на мрежатаКогато отворите следващото изображение, можете да изберете Зареждане на мрежа и да приложите същите корекции към новото изображение или можете да щракнете върху Зареждане на последната мрежа, за да ускорите процеса. Не се притеснявайте, ако лицето не е със същия размер като предишното изображение - решетката автоматично ще се мащабира, за да съответства на размера на лицето. Voila - моментална корекция на лицето!

Инструментът Liquify на Photoshop не е толкова страшен, колкото много хора си мислят. С малко практика можете бързо и ефективно да ретуширате коса, тела, лица и др.

Категория: