Начини за превръщане на снимка във вестникарска снимка, т.е. Има доста офсетови мрежи, използвани при печата върху него. В тази статия ще се опитам да опиша няколко техники, които аз лично харесвам.

Най-простият от тях е използването на вградения филтър Sketch (Scetch)->Halftone pattern (Photocopy), избор на типа на чертежа (Pattern Type) Point (Dot) и последващия избор на параметри.Но този метод има много недостатъци и основният е, че може да се използва само за черно-бели снимки с висока разделителна способност.

За снимка със средна резолюция е подходящ методът, който ще опиша по-долу. Първо създайте нов документ 2x2 пиксела във Photoshop на бял фон. За удобство увеличете показването на документа в прозореца, като задържите клавиша Alt и превъртите колелцето на мишката, вземете черния молив, направете диаметъра на четката 1 px и начертайте следния чертеж:

След това отворете раздела Редактиране->Дефиниране на шаблон (Edit->Define Pattern), в прозореца, който се отваря, измислете име, запазете.

Създаване на подобен 2x2 px документ, но на прозрачен фон:

След това създаваме същите чертежи, но 4x4 px и черните квадрати ще бъдат с размер 2x2 px. За всички чертежи повторете действията "Редактиране->Дефиниране на шаблон"

Ефектът на вестникарската решетка се прилага главно към черно-бели снимки. Има много начини да конвертирате цветна снимка в черно-бяла във Photoshop. Най-простият е да натиснете Ctrl+Shift+U, но простият не означава най-добър. В този случай предлагам да използвате смесване на канали. Щракнете върху раздела Image->Correction->Channel Mixer (Image->Adjustments->Channel Mixer), в прозореца, който се появява, поставете отметка в квадратчето „Monochrome“ и променете позицията на плъзгачите, ако е необходимо.

След това отворете палитрата със слоеве (клавиш F7), щракнете върху бутона "Добавяне на стил на слой" в долната част на панела, изберете "Наслагване на шаблон" .

Изберете шаблона “черно-бяло 4x4 px”, режим на смесване - Overlay, също на вкус и в зависимост от резолюцията на картината, изберете мащаба и прозрачността. Имам тези стойности 100%

Резултатът от прилагането на тези настройки може да се види от лявата страна на снимката по-долу.
Но ако приложите други настройки, резултатът ще бъде различен. Например вземете черно-прозрачна рисунка 2x2 px като основа за модела със следните настройки: режим на смесване - потъмняване на основата, непрозрачност 59%, мащаб 221% е показан от дясната страна на снимката.

Резултатът от прилагането на модели и стилове:

По този начин, чрез комбиниране на шаблони и тяхната прозрачност, режими на смесване, мащаб и други параметри, можете да постигнете различни резултати за една снимка, от качество "за списание" до размазана снимка с нисък контраст от таблоиден вестник.

Категория: