Нека да разгледаме как да създадем проста икона на календар във Photoshop CS6, използвайки новите възможности за щрихи на векторни форми. Ето какво трябва да получим като резултат:

Разликата между този метод и другите е, че всички стъпки, описани в статията, могат да се повторят с онлайн редактор на руски Photoshop

За фон взех текстурата на бетонна стена, която можете да изтеглите от тази страница, и изрязах от нея правоъгълник с размери 700 на 315 пиксела, избрах тези размери единствено за удобство при публикуване на изображения на сайта, разбира се, можете да изберете всеки:

Натиснете клавиша D, за да възстановите цветовете по подразбиране в цветовата палитра, след това натиснете клавиша X, за да замените цвета на преден план с цвета на фона, в резултат на което имаме бяло като цвят на преден план.

След това изберете инструмента Rounded Rectangle Tool.

Най-горе, в панела с опции, задайте следните стойности:

  • Режим на инструменти - Форма
  • Цвят на запълване - бяло - вече зададено
  • Кръгъл радиус - 20 пиксела

След това създайте квадрат със страна 270 пиксела. Ако страните не са с правилния размер, те могат да бъдат променени в лентата с опции в полетата за въвеждане на ширина и височина. Това е квадратът, който получих:

Нека придадем на квадрата някои фини ефекти със стиловете на слоя Inner Shadow и Stroke. Задайте опциите за тези стилове, както е на снимката:

Сега дублирайте формата, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + J, след това изберете инструмента „Преместване“ (Move Tool) и го преместете нагоре с около 8 пиксела (натиснете клавиша „стрелка нагоре“ 8 пъти). Когато формата е зададена на правилното място, щракнете с десния бутон върху слоя с тази форма в палитрата на слоевете и изберете „Създаване на изрязваща маска“ (Създаване на изрязваща маска):

Това действие ще премахне всички пиксели от новата форма, които са извън границите на оригиналния заоблен правоъгълник:

Създаване на скъсани листове от календара

Нека създадем гръб с остатъците от откъснатите календарни листове. Нека използваме инструмента Rectangle и създадем фигура с малко по-тъмен цвят на запълване от нашите закръглени квадратчета, като светлосивитеEFEFEFF. Трябва да бъде поставен в горната част на закръгления квадрат и да е висок около една трета от него:

След това добавете към новата форма обединените слоеве „Inner Shadow“ (Вътрешна сянка) и „Stroke“ (Stroke) със следните параметри:

Създайте изрязваща маска върху слоя с новата форма, резултатът трябва да изглежда нещо подобно:

Защото старите листове са откъснати, нека придадем на долния ръб на формата вид на скъсан ръб. За да направим това, ще приложим филтъра за изкривяване „Вълна“ (Вълна). За да може след прилагане на филтъра да се променят настройките му, а също и за в бъдеще да е възможно да се редактира самата форма, препоръчвам да конвертирате слоя в интелигентен обект. След това отидете на Filter ->Distortion ->Wave (Филтър ->Distort ->Wave) и задайте следните настройки:

Календарът за откъсване сега изглежда така:

Малко лирично отклонение. Ако сте преобразували слоя в интелигентен обект, преди да приложите филтъра, тогава по-късно можете да промените не само съдържанието на слоя, но и настройките на филтъра, т.к. от обичайния филтър се превърна в интелигентен филтър. За да промените настройките на филтъра, трябва само да щракнете върху оградената с кръг червена област на слоя в панела със слоеве и да прочетете за редактирането на интелигентния слой тук:

Сега, когато разкъсаният ръб е готов, нека направим заглавката на календара. Добавете нова червена фигура с инструмента Rectangle и я очертайте с пунктирана черта със следните настройки:

Трябва да изглежда така:

Приложете изрязваща маска към слоя:

Добавете стилове на слоя към заглавката. С помощта на Stroke (Щрих) ще преместим пунктираната линия много далеч от ръба, а“Shadow” (Drop Shadow) ще направим границата отдолу. Настройките са показани на снимките:

Ето как изглежда почти завършената икона на календара:

Сега остава само да добавите датата и месеца:

Категория: