В предишни публикации в нашата поредица Photoshop Layers разгледахме какво представляват слоевете и защо правят работата във Photoshop много по-лесна. Научихме основите на работа в панела със слоеве и научихме какво е фонов слой и как се различава от другите типове слоеве във Photoshop. След като сте повече или по-малко удобни със слоевете и започнете да ги използвате напълно в работния си процес, скоро ще откриете друг важен аспект на работата със слоевете - необходимостта от правилно подреждане и организация на тяхната структура в панела със слоеве.Независимо дали ретуширате и възстановявате снимки, проектирате печатно или уеб оформление, или създавате специални ефекти, броят на слоевете в документа бързо се увеличава и скоро след като започнете работа, ако слоевете не са организирани, палитрата на слоевете ще стане много добра бъркотия.

Има няколко трика, които можем да използваме, за да направим панела със слоеве да изглежда спретнат. Едно от тях е преименуване на слоя, т.е. замяна на имената, които Photoshop им дава по подразбиране, като „Слой 2“ (Слой 2) или „Слой 10 копие 12“ (Слой 10 копие 12), с имена, които имат описателни и смислени имена.

Друг начин за подреждане, който ще разгледаме в тази статия, е използването на групи слоеве.

Групи от слоеве са много подобни на папки в килера. Можем да отворим папката, за да видим какво има вътре, и можем да затворим папката, за да запазим всичко компактно и подредено.

Например, ще взема това оформление на плакат и ще го отворя във Photoshop:

Ако погледнем панела със слоеве на този документ, ще видим доста слоеве:

Но всъщност в документа има повече слоеве, отколкото изглежда. Няколко слоя не се показват в момента, т.к. те са в затворената папка "Лого" в горната част на стека със слоеве (" Лого" означава "лого" ). Установихме, че това е група по иконата на папка вляво от името на групата:

Отваряне и затваряне на група от слоеве

Поставих някои слоеве в група, но по подразбиране групите са затворени, така че не можем да видим слоевете в нея. За да отворите група, просто щракнете върху иконата с малък триъгълник вляво от иконата на папка:

Това действие отваря групата, показвайки слоевете в нея. Photoshop показва кои слоеве са част от групата, като им дава малък отстъп вдясно. Тук можем да видим, че групата се състои от пет слоя "Лого" (" Пъпка" , "ГРАДИНА" , "ЦЕНТЪР" , "листа" и "Фон на лого" ). За да наслоите група, след като сте я отворили, просто щракнете отново върху иконата на триъгълник.

Причината да сложа тези пет слоя в група, наречена „Лого“, е, че тези слоеве създават дизайна на логото, разположено в горния ляв ъгъл на моя документ (зелено, с надпис „Bud's GARDEN CENTER“):

Едно от допълнителните предимства на използването на групи слоеве, освен подреждането, е, че те улесняват завъртането, преместването или изключването на няколко слоя в документ наведнъж. Обикновено, за да включим или изключим даден слой, кликваме върху иконата за видимост на слоя („окото“) в панела със слоеве вляво.Можем да направим същото с групите слоеве. Всяка група също има своя собствена икона за видимост. Като щракна върху "окото" , временно ще деактивирам групата "Лого" :

След изключване на групата, всичките пет слоя вътре в групата не се показват в документа. За да ги активирате отново всички, трябва отново да щракнете върху иконата за видимост на групата. На снимката се вижда, че логото не се показва:

Създаване на нова група слоеве

Да видим как да създадем нова група слоеве. Най-бързият и лесен начин да създадете нова група е да щракнете върху иконата Създаване на нова група в долната част на панела със слоеве. Тази икона изглежда като папка:

След като щракнете върху иконата, Photoshop ще създаде нова група слоеве, ще й даде име по подразбиране, в този случай „Група 1“ (Група 1) и ще я постави директно над активния слой или група в момента иконата беше щракната.В моя случай групата „Лого“ беше активна, така че Photoshop създаде нова група над нея:

Проблемът със създаването на нова група по този начин е, че програмата създава празна група, в която няма никакви слоеве. За да поставим слоевете в него, ще трябва да ги селектираме и плъзгаме ръчно. Ще натисна Ctrl+Z на клавиатурата си, за да отменя последната стъпка и да изтрия групата, която току-що добавих.

Ако искате да създадете група, така че някои слоеве от панела със слоеве вече да са поставени там, по-добре е да използвате друг метод.

Първо трябва да изберем всички слоеве, които искаме да поставим в групата. Да кажем, че искам да групирам всички текстови слоеве, има общо шест. Задържам клавиша Ctrl и щраквам един по един върху слоевете, от които се нуждая, в резултат на това всички слоеве, от които се нуждая, стават маркирани:

Когато приключа с избора си, щраквам върху иконата на менюто в горния десен ъгъл на панела със слоеве (в по-старите версии на Photoshop иконата на менюто изглежда като малка стрелка):

В менюто, което се отваря, изберете елемента "Нова група от слоеве" (Нова група от слоеве):

След това се отваря диалогов прозорец, където трябва да въведа име за групата, да задам цвета на етикета в панела със слоеве и да избера режима на смесване. Не можете да въведете нищо и да оставите по подразбиране, предложено от Photoshop (име - "Група 1" , цвят - "не показвай" , режим - "Пропускане" ). Въведох името "Текст" и цвета на етикета - оранжев:

В резултат на това в панела със слоеве имам нова група, наречена „Текст“ с оранжев етикет, разположена под групата „Лого“. Както споменах по-рано, новата група е създадена частна по подразбиране, така че нейните вложени слоеве в момента са скрити от изглед:

Ако искам да видя слоевете вътре в група, трябва да отворя тази група, като щракна върху иконата на триъгълник, разположена вляво от нейната икона:

Ще затворя групата отново, за да намаля количеството място, което заема в панела със слоеве.

Същото като преди с "Лого" , сега мога да изключа всички слоеве в групата "Текст" едновременно, като щракна върху иконата за видимост на групата.

Освен включването/изключването на видимостта, има няколко други неща, които можем да правим с група слоеве във Photoshop. Можем да преместим всички слоеве в група наведнъж с Move Tool, можем да променим размера на всички слоеве едновременно с Free Transform. Можем дори да добавяме маски на слоеве за групи.

Има друг бърз начин за създаване на група от слоеве, прочетете за него тук.

Премахване на слой от групата

Забележка. Това не означава пълно премахване на слоя, а преместване на слоя от групата в стека на панела със слоеве.

Ако след като сте групирали слоевете, трябва да ги разгрупирате, най-лесният начин да направите това е да щракнете с десния бутон някъде върху групите в палитрата със слоеве, което ще отвори меню, където трябва да изберете елемента „Разгрупиране на слоеве » (Разгрупиране на слоеве).

Това ще върне слоевете в първоначалното им състояние и самата група ще бъде изтрита.

Ако трябва да премахнете един слой от групата, отворете групата и плъзнете слоя с мишката извън нея.

Групи, вложени в групи

Не само слоеве, но и други групи могат да бъдат поставени в група на Photoshop. Помислете за два примера.

Пример 1Искам да взема два слоя от групата Text и да ги поставя в друга нова група, която на свой ред ще бъде поставена вътре в „Text“ . Групирането в група не се различава от обичайното групиране на отделни слоеве.

Първо трябва да изберем и отворим желаната група. След това изберете желаните слоеве, щракнете върху иконата на менюто в горния десен ъгъл и изберете елемента „Нова група от слоеве“ (Нова група от слоеве):

Отваря се и диалогов прозорец, където го наричам „Два слоя“. Резултат:

Пример 2
Също така, мога да поставя двете групи от най-високо ниво „Лого“ и „Текст“ в новата група, действията ще бъдат абсолютно същите , само за удобство трябва да затворя отворените групи. Избирам, като задържам Ctrl, желаните групи, кликвам върху иконата на менюто, избирам елемента "Нова група от слоеве" :

Резултат:

Разгрупирайте такава група по същия начин, както е описано по-горе за обикновена.

И накрая. За бързо групиране изберете желаните елементи и натиснете клавишната комбинация Ctrl+G, за бързо разгрупиране изберете желаната група и натиснете Ctrl+Shift+G.

Дублирани групи слоеве

За да дублирате (клонирате) група, просто трябва да я плъзнете в панела със слоеве с мишката до иконата за създаване на нов слой:

Категория: