В предишния урок създадохме текст, който имитира гравиране върху метал.

В тази статия ще ви покажа как да направите буквите да изглеждат естествено и да добавите рамка в ретро стил. Освен това ще добавя елементи от ръжда към метала и буквите, за да придам на гравюрата гръндж ефект.

Това е резултатът. Ако задържите курсора на мишката върху снимката, ще видите резултата от предишния урок:

И така, имаме документ на Photoshop с текстов слой, който има приложени стилове на слоя. Сега искам да добавя рамка около текста. Има два варианта - вземете готова векторна рамка от тук или я нарисувайте сами. Обмислете и двете опции.

Само създаване на рамка за получаване на ефекта на гравиране върху метал

Създайте нов слой върху всички останали слоеве, вземете инструмента „Правоъгълник“ (Rectangle Tool), задайте режим „Фигура“ (Snape), изключете запълването и задайте хода на 10 пиксела, цветът не е важен, ширината на щриха може да се промени. Начертайте правоъгълник:

Подравнете правоъгълника към текстурата с помощта на инструментите за подравняване, научете повече за подравняването на слоеве и елементи във Photoshop тук.

В панела със слоеве щракнете с десния бутон върху стиловете на слоя (ред „Ефекти“), в контекстното меню щракнете върху реда „Копиране на стил на слой“. Щракнете с десния бутон върху слоя с формата, щракнете върху реда „Поставяне на стил на слой. В резултат на това рамката придоби формата на гравюра върху метал, точно като текста:

Но рамката изглежда доста проста. Трябва да я направим малко по-интересна.

Уверете се, че слоят с правоъгълник е активен в момента. Вземете Ellipse Tool. В панела с опции превключете режима на изграждане на контура на „Изваждане на предната форма“ (Изваждане на предната форма):

Поставете курсора точно в ъгъла на правоъгълника, задръжте левия бутон на мишката и плъзнете курсора малко.След като започнете да местите курсора, задръжте натиснати клавишите Shift и Alt, създадената пътека ще изглежда като геометрично правилен кръг с център в ъгъла на правоъгълника. Начертайте кръг с диаметър, да речем, 160px:

Когато пуснем левия бутон на мишката, контурът ще бъде завършен и стиловете на слоя ще бъдат добавени към новосъздадения елемент:

Създайте кръгове около другите ъгли на правоъгълника:

Създаване на рамка за получаване на ефекта на гравиране върху метал от готови векторни форми

Първо, имаме нужда от готови векторни форми. Можете да ги създадете сами или да ги изтеглите от тук.

Заредете формите във Photoshop, както е описано тук, вземете Custom Shape Tool, изберете една от рамките в лентата с опции, създайте рамка в документа:

Използвайки свободна трансформация, позиционирайте рамката и коригирайте формата, коригирайте дебелината с помощта на Stroke и/или Fill на контура, растеризирайте слоя и поставете стиловете на слоя от слоя с текста:

Придайте на гравирането гръндж и ръждив ефект

Гравюрата ми изглежда твърде нова. Бих искал да изглежда старо и изтъркано, така да се каже, износено.

Първо нека ръждясваме метала. Изтеглете архив с изображения на текстури с ръжда Текстурите на ръжда можете да изтеглите от тук. Поставете слоя ръжда над основния метален слой (под текстовия слой), добавете изрязваща маска към него. Намалете непрозрачността на слоя с ръжда и променете неговия режим на смесване. По-добре е да изберете режим емпирично, всеки подходящ режим ще даде своя ефект. Промених режима на смесване на Overlay и зададох непрозрачността на 60%:

Накрая избрах всички слоеве с изключение на фона, конвертирах ги в интелигентен обект и добавих филтъра Grain от галерията с филтри и намалих неговата непрозрачност до 50%. Можете да видите резултата в горната част на страницата.

Категория: