В тази статия ще отговоря на популярен въпрос от начинаещи потребители на Adobe Photoshop - как да създадете текст в стил графити.

Чрез прости манипулации получих следния резултат, отделяйки само няколко минути време:

Фонът на графитите ще бъде тухлена стена, изображението от която може да бъде изтеглено на тази страница:

Създаване на карта на изместване

За да може бъдещият ни текст да повтаря грапавостта на повърхността, върху която ще бъде нанесен, ще създадем Displacement Map, която ще използваме по-късно. Между другото, "Displacement Map" може да се преведе като "обемна карта" .

Първо, нека преобразуваме изображението в черно и бяло, най-лесният начин да направите това е като натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shift+U. След това трябва да увеличим неговия контраст. Има няколко начина да постигнем това, но стигнах до извода, че в този случай използването на инструмента Levels ще ни даде най-добри резултати. Натиснете клавишната комбинация Ctrl+L, за да отворите диалоговия прозорец "Нива" , след което преместете крайните черни и бели плъзгачи леко към центъра:

Сега изображението ни трябва да изглежда така:

Сега е много важен момент. Запазете полученото изображениеrequiredкато PSD файл, в противен случай няма да можете да го изберете по-късно. Ще кръстя този файлdisp_map.psd.

Сега нека върнем документа в първоначалния му вид. За да направите това, отидете в раздела на главното меню Window ->History (Window ->Hiatory) и щракнете върху горния ред в панела с хронология или щракнете върху File ->Restore (File ->Revert) или натиснете F12.
И незабавно запазете документа като нов PSD файл, за да не повлияете на готовия PSD файл с картата на преместването.

Текст

Време е да създадете текста! За надписа, разбира се, можете да използвате произволен шрифт, който искате, но за да получите най-добрия "графити" ефект във вашия дизайн, се препоръчва да използвате шрифт в стил графити. В този пример използвах шрифта Zit Graffiti, изтегляне, който заедно с други шрифтове от този стил, вкл.ч., поддържащи руски букви, можете на тази страница. Но, за съжаление, самият Zit Graffiti не поддържа кирилица. Избрах го, защото когато въвеждате малки букви, буквите се запълват с цвят, а ако въвеждате главни букви, получавате само контур. Тъй като искам текстът ми да е запълнен с цвят, ще въведа текста с малки букви. Например въведох името си:

По правило такива надписи не се правят само в един цвят. Буквите обикновено имат градиенти, сенки и щрихи. Това е мястото, където стиловете на слоевете влизат в игра. Използването им ще направи възможно добавянето на всички тези елементи на един текстов слой. Настройките, които използвах, са изброени по-долу, но не се колебайте да експериментирате, за да получите по-добри резултати от тези:

Прилагайки тези стилове, получих този резултат:

Щамповане на текста

Надписът на стената трябва да повтаря неравностите на стената, т.е. да има релеф. За да направим това, използваме картата на изместване, която направихме по-рано.

Едно важно допълнение. Преди да приложим картата, нека преобразуваме нашия текст винтелигентен обект (Smart Object), за да редактирате текста, неговите стилове на слоеве и цветове, ако е необходимо на по-късен етап, след прилагане на филтъра "Offset" :

Сега приложете „Offset“, за това отиваме в раздела на главното меню Filter ->Distort ->Displace, след което се отваря диалоговият прозорец на филтъра, където променяме и двете стойности на 3 или 4 :

Натиснете OK, след което се появява прозорец за избор на файл, където трябва да изберем запаметения PSD файл с картата на изместването, която създадохме в началото, имам този файл, нареченdisp_map.psd:

Ето какво получих след това. Текстът сякаш започна да се оформя като стена, но засега сме далеч от идеала:

Смесване на слоеве

Очевидно текстът трябва да пасне на стената. Свършихме много работа по промяната на тестовата граница от права линия, но сега тестовият слой трябва да се слее безпроблемно с фоновия слой. Има няколко начина да направите това, включително използването на различни режими на смесване, но в този случай ще ви покажа друг метод на смесване, който според мен е най-подходящ за тази ситуация.Отидете в раздела на главното меню Слоеве ->Стил на слоя ->Опции за смесване (Слой ->Стилове на слоя ->Опции за смесване) или просто щракнете двукратно върху предишния текстов слой, а сега обекта smat, като резултат, смесването по подразбиране отваря се прозорец с опции. Интересуваме се от секцията Blend If:

Този раздел съдържа две ленти. Горният е за текущия (активен) слой, а долният е за слоя под него. И двете ленти съдържат плъзгач за регулиране на сенките и светлините, които ви позволяват да смесвате активния слой и / или слоя под него (основния слой или, както е в официалния превод, основния). В нашия случай искаме да смесим сенките и светлите части на тухлената стена (подлежащия слой) с текста.

В долната лента плъзнете десния плъзгач наляво и левия плъзгач надясно. Това води до следния резултат:

Текстът е станал като графит, но някак си е твърде избелял и изтъркан. Иска ми се да изглежда по-ярко. Ще се опитам да смекча резултата.

Ако задържите клавиша Alt и щракнете върху плъзгача, той ще се раздели на две и тези половини трябва леко да се раздалечат:

Сега получих точно това, което исках:

Категория: