В този материал ще разгледаме как с помощта на слоеве, прилагане на маски на слоеве и инструменти за трансформация в Adobe Phonosop CS5 можете да създавате фотореалистични локви с отражения на близки обекти в тях. Естествено, за такъв монтаж, можете да използвате снимки със солидна опорна повърхност върху тях, например алея в парк.

За да създадем отражения, ще използваме една интересна техника, използвана във Photoshop за създаване на отражения.

Вижте какво получих, за сравнение под готовия резултат дадох оригиналната снимка:

Получен резултат.

Оригинал.

За по-добро разбиране на материала, можете да изтеглите готовия PSD файл на това изображение, с всички слоеве и маски, описани в урока, тук.

Да започваме. Отворете документа. Създайте дублиран слой, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + J. Ще използваме този слой, за да създадем локви и отражения в тях.

Създайте селекция от повърхността, върху която искате да създадете локви, в този пример това е земята на парковата алея. За да направите това, използвайте инструментите за избор, "Праволинейно ласо"(Инструмент за многоъгълно ласо), "Магнитно ласо"(Инструмент за магнитно ласо), "Бърз избор"(Инструмент за бърз избор) или инструмент за писалка(Pen Tool), преобразувайте контура, създаден от писалката, в селекция.

В палитрата със слоеве щракнете върху бутона „Добавяне на маска на слоя“ (добавете маска на слоя). На слоя в палитрата трябва да се появи икона на маска, където избраните области ще бъдат показани в бяло на черен фон, както е показано на фигурата.

Ако получите обратното оцветяване на маската (избраните области са черни на бял фон), трябва да обърнете маската, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+I.

Сега прекратете връзката на маската със слоя, като щракнете върху бутона, разположен между иконите на слоя и маската, а иконата за този бутон трябва да изчезне.

Сега нека създадем отражение на пода.Това е много прост и интересен трик - да направите пода да изглежда като огледало. В момента имаме избрана маска на слоя (активна), но искаме самият слой да е активен. За да направите това, щракнете върху иконата на слоя в палитрата и около него ще се появи тънка бяла рамка:

Отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално (Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално). След това пътя на алеята трябва да изглежда като на снимката по-долу:

Отражението на земята изглежда неестествено, защото не съвпада с небето. За да коригирате това, трябва да плъзнете слоя с отражение малко надолу, можете да направите това с инструмента за преместване(Инструмент за преместване). С това действие ще комбинираме линията на хоризонта на небето с неговото отражение. Обърнете внимание на местоположението на слоя върху иконата в палитрата със слоеве:

Получихме отражението на небето, но не получихме отражението на булката и младоженеца. За да коригираме това, ще създадем отделно отражение за тях.

Първо натиснете Ctrl+J, за да дублирате слоя. Дублирах го заедно с маската, но не ни трябва маската, така че щракнете с десния бутон върху маската и щракнете върху „Изтриване“.

Сега приложете изрязваща маска към новия слой. Задръжте натиснат клавиша Alt и преместете курсора на мишката върху границата между слоевете, докато тя ще промени външния си вид (ограден в червено на първата фигура). След като промените външния вид на курсора, щракнете с левия бутон на мишката и към иконата на слоя ще се добави счупена стрелка:

Променете позицията на горния слой, за да съответства на долната част на фигурата на булката и младоженеца с тяхното отражение:

Използвайте един от инструментите за избор, за да подчертаете отраженията на обекта. Използвах "Бърз избор":

След като сте избрали желаната област, щракнете върху бутона "Добавяне на маска на слоя" и ще получите изображението, показано на фигурата по-долу:

Сега трябва да създадем маска и за двата слоя. По принцип във Photoshop е възможно да добавите маска само към един растерен слой, но, както винаги, това правило може да бъде заобиколено. След това отидете в раздела на главното меню Слоеве ->Маска на слоя ->Скриване на всички (Слой ->Маска на слоя ->Скриване на всички). Палитрата със слоеве трябва да изглежда като на дясната снимка, а върху платното с изображението всички наши промени с отражения на небето и булката и младоженеца ще бъдат скрити.

В палитрата със слоеве щракнете върху маската на слоя на групата, за да я изберете. Сега нека започнем да рисуваме локви. Активирайте инструмента за четка(Инструмент четка) от палитрата с инструменти. Първо изберете мека кръгла четка с 0% твърдост (винаги можете да промените размера на четката и опциите по-късно). След това променете непрозрачността на 25%:

Сега можете да рисувате локви по алеята. По принцип, където и да преминете четката, ще се появят локви. Ако направите грешка, винаги можете да натиснете Ctrl+Z, за да отмените едно действие, или Ctrl+Alt+Z, за да отмените множество действия.

Ако искате да добавите повече дълбочина към локвите, плъзнете върху желаната област няколко пъти, докато получите желания резултат.

Можете също да превключите към гумата, за да изтриете нежеланите области, които искате да премахнете от локвата.Например, на изображението по-долу, изтрих малко в средната и лявата част, така че локвата да не изглежда толкова голяма. След манипулации с четката и гумата, рисунката ще придобие крайния желан резултат. Също така обърнете внимание на външния вид на маската на слоя на групата:

Погледнете отново крайния резултат:

Категория: