Лицензирането на шрифт е получаване на разрешение от създателя или разпространителя на даден шрифт за използване на определен шрифт по определен начин. Някои шрифтове изискват такса за получаване на права за използване, което включва закупуване на лиценз, докато други са безплатни. Понякога дори безплатните шрифтове за Photoshop идват с ограничения за използване или допълнителни лицензионни такси в зависимост от това как искате да ги използвате. Има няколко различни вида лицензи за шрифтове и всички те имат различни правила и разрешения, така че е важно винаги да четете малките бележки в Лицензионното споразумение с краен потребител (EULA), което идва с вашата покупка на шрифт.

Защо лицензирането на шрифтове е важно

Лицензирането на шрифтове все още се игнорира от мнозина в техния бизнес, но всъщност това може да бъде много сериозна тема. Ако не закупите подходящ лиценз за шрифт, може да бъдете обвинен в пиратство и да се окажете в центъра на скъпо дело. Въпреки че това е краен случай, според мен е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате. Затова е време да се запознаете с всички тънкости на лицензирането на шрифтове, за да сте сигурни, че всички правила се спазват.

Шрифтове за лична и търговска употреба

Шрифтове за лична употреба

Ако някога сте търсили шрифтове в интернет, вероятно сте попаднали на шрифтове, маркирани катобезплатни за лична употребаМоже би сте се чудили какво всъщност означавалична употреба когато става въпрос за шрифтове.Лично използване на шрифт е използването му по какъвто и да е начин, който не носи пряка или косвена парична полза. Няколко примера за лична употреба на шрифт е използването му в училищен проект или за табела в собствения ви дом. Дори и ако шрифтът е безплатен, той все още трябва да се предлага с лицензно споразумение, за да го използвате, но в този случай просто няма да се налага да плащате за него.

Комерсиални шрифтове

Комерсиалните шрифтове могат да се използват за бизнес или по друг начин за печелене на пари. Примери за комерсиална употреба на шрифтове са визитни картички, лога или маркови ризи. В повечето случаи търговската употреба на даден шрифт изисква закупуването на специален лиценз за този шрифт, освен ако в документацията на шрифта не е посочено, че той е безплатен за бизнес употреба. Шрифтовете за комерсиална употреба винаги трябва да идват с лицензно споразумение, което трябва да се прочете внимателно, за да сте сигурни, че използвате шрифта правилно.

Видове платени лицензи за шрифтове

Повечето сайтове за шрифтове като Creative Market, MyFonts или Fontspring предлагат поне някои опции за лицензиране на шрифтове. Те обикновено изискват плащане за всеки тип шрифт или лиценз за шрифт.

Популярни типове лицензи за шрифтове:

  • Лицензът за настолен шрифте най-често срещаният и се прилага за повечето търговски цели. С този тип лиценз можете да създавате статични изображения или печатни елементи (лога, знаци, продукти) за себе си и клиентите. Обикновено файловете с компютърни шрифтове се предоставят във формат TTF или OTF.
  • Лицензът за уеб шрифтове ви позволява да го вградите в кода на уебсайта си и да позволи на посетителите да виждат персонализирани шрифтове, дори ако нямат шрифта инсталиран на компютъра си. Някои лицензи за уеб шрифтове имат месечен лимит за показване на страница/използване.Например, ако вашият сайт има повече от 500 000 показвания на страници на месец, трябва да закупите разширен лиценз. Шрифтовете, предоставени за използване на сайта, обикновено са във формат WOFF или WOFF2.
  • App Fonts License ви позволява да вграждате файлове във вашия телефон, компютър или друг тип софтуер или код на игрово приложение. Лицензите за приложения обикновено са ограничени до активни потребители месечно.
  • Лицензът за шрифт ePub за електронни книги ви позволява да използвате и вградите файл с шрифт в електронна книга за четене на Kindle, iPad или други електронни устройства. Лицензите за шрифтове за електронни книги често са ограничени до броя публикации, в които се използват, и могат да бъдат експортирани във формати PDF, EPUB 2.01, EPUB 3 и KF8.

За да използвате шрифта в няколко формата (например за персонални компютри и уебсайт едновременно), трябва да закупите и двата лиценза.

Как да тествате шрифт, преди да го купите

Някои сайтове, като Fontspring, предлагат демонстрации на шрифтове, за да можете да изпробвате даден шрифт, преди да решите да го купите. Демонстрациите на шрифтове обикновено съдържат ограничен брой знаци, но ви позволяват да видите как ще изглеждат. Съветвам ви да не се опитвате да използвате демонстрациите като заобиколно решение, за да избегнете плащането на лиценза за шрифт.

Библиотеки с абонаментни шрифтове

Освен уебсайтове за платени шрифтове, има няколко библиотеки, които ви позволяват да използвате техните шрифтове с някои ограничения, като плащате фиксирана месечна такса.

Шрифтове на Adobe

Adobe Fonts предлагат месечен абонамент, който ви позволява да използвате всички шрифтове от тяхната библиотека, когато се абонирате за Adobe Creative Cloud. За $9,99 можете да получите абонамент за Photoshop и Lightroom, който също ви позволява да използвате Adobe шрифтове за компютри, уебсайтове и електронни публикации с някои ограничения (все още трябва да закупите допълнителен лиценз за приложения).

Шрифтове Movotype

Библиотеката Monotype Fonts има над 30 000 шрифта от някои от най-добрите хранилища и създатели на шрифтове в индустрията, въпреки че високата цена я прави полезна главно за професионални дизайнери или други, които планират да инвестират сериозно в шрифтове.

Безплатни библиотеки с шрифтове

Шрифтове на Google

Google Fonts е библиотека с шрифтове, която може да бъде достъпна и изтеглена от всеки. Към януари 2020 г. имаше 1358 шрифта в библиотеката на Google Fonts, които са достъпни за обществеността безплатно, както за лична, така и за търговска употреба, под лиценза, известен катоlibre. По принцип това означава, че можете да правите каквото искате с тези шрифтове.

Canva шрифтове

Canva предлага библиотека, която включва шрифтове на Google, както и много други безплатни и първокласни шрифтове.Можете да използвате тези шрифтове в техния софтуер за онлайн графики и маркетингов дизайн. Можете да се регистрирате за безплатен акаунт в Canva или да надстроите до професионален абонамент, за да получите достъп до още повече шрифтове и други първокласни добавки в тяхната библиотека. Когато експортирате дизайн от Canva, потребителят незабавно става страна по лицензионното споразумение за съдържание.

Шрифт Squirrel

Font Squirrel е друга безплатна библиотека, от която можете да изтегляте шрифтове. За разлика от Google Fonts, FontSquirrel изгражда своята библиотека от други създатели на шрифтове, така че всеки шрифт има собствен лиценз и правата за използване може да варират. FontSquirrel обаче твърди, че всички техни шрифтове са достъпни безплатно за търговска употреба в повечето приложения.

Lost Type Co.

Lost Type Co. е библиотека от оригинални и ретро шрифтове, създадени от независими дизайнери. Моля, обърнете внимание, че въпреки че техните шрифтове са безплатни за лична употреба, трябва да платите, за да получите търговски лиценз. Цената на лиценза варира.

Как да проверите лиценза на даден шрифт и дали е безплатен за използване

  1. Проверете файлаreadme.txt(може също да се наричаlicense.txt,info.txtили нещо друго). Ако след изтеглянето на шрифта в архива няма файл с лиценз за EULA, това е аларма, която показва, че сайтът няма право да го разпространява.
  2. Проверка на сайта за лицензионни условия. На надеждни сайтове лицензионното споразумение може лесно да се намери на страницата за изтегляне на шрифта или в долната част на съдържанието.
  3. Потърсете информация за шрифта в Google или Yandex.Търсете онлайн най-добре по ключовата думаиме на шрифта + лиценз(например:Търговски лиценз Times New Roman).

Какво се случва, ако използвате шрифт без лиценз

Преди това потребителят можеше да използва шрифт за търговски цели без споразумение с притежателя на авторските права. Това не е довело до сериозни проблеми за нарушителя. Сега алтернативата на закупуването на лиценз е съдебно дело и плащане на значителна компенсация на собственика на авторските права, а в някои случаи и унищожаване на продукта. На територията на страните от ОНД няма толкова много случаи на съдебно наказание за незаконно използване на лицензирани шрифтове, но броят им несъмнено ще се увеличава всяка година.

Категория: