Много често, когато създавате потребителска лента, банер, аватар и други подобни, задачата е да направите фон от успоредни линии. Линиите могат да бъдат вертикални, хоризонтални, наклонени, вълнообразни и т.н.

Най-лесният начин е да създадете модел от вертикални или хоризонтални линии или линии с наклон от 45 градуса.

Нека да разгледаме пример, базиран на създаване на фон за аватар. Създайте нов документ с размери 150x150px. Запълнете с малко светъл цвят. Това ще бъде нашата проба за обучение.

След това създайте нов документ с размери 3x3px, изберете Pencil Tool (или клавиш B), задайте дебелината му на 1 px и нарисувайте, както е показано на снимката. Ясно е, че мащабът на показване на изображението в прозореца на Photoshop трябва да се увеличи за удобство на работа:

След което отиваме Редактиране ->Дефиниране на шаблон (Редактиране ->Дефиниране на шаблон), дайте му име, например "pat1" , и щракнете върху OK. Затваряме нашия документ с шаблон и отваряме първия документ. Отворете панела със слоеве (клавиш F7), щракнете с левия бутон върху иконата в долната част на панела „Добавяне на стил на слой“, изберете стила „Наслагване на шаблон“ от падащото меню, изберете нашия нов шаблон в прозореца, който се отваря , щракнете върху OK.

Изглежда така:

Има друга опция за прилагане на модел, запълнете нашия прототип чрез Редактиране->Попълване (Редактиране->Попълване) или клавишите Shift + F5. Отваря се прозорец, където избираме параметъра Regular (Pattern) и го попълваме.

Но тази последна опция има редица недостатъци.

Първи недостатък - не можете да променяте размера между линиите и дебелината на самите линии. Във варианта с прилагане на шарка през стила на слоя има такава възможност, чрез параметърът мащаб в прозореца на стила на слоя. И разбира се, можете да промените режима на смесване.

С мащаб от 200%, картината изглежда така:

Но какво ще стане, ако ъгълът на наклон на лентите е необходим не 45 градуса, а 30? Или, по-лошо, в процеса на работа ъгълът на наклона няма да бъде приятен и ще трябва да се променя няколко пъти? Можете да промените шаблона на шаблона, но за наклонените ивици във всеки ъгъл шаблонът ще трябва да бъде преизчислен и коригиран. Това ще отнеме много време и нерви. Затова помислете за друг вариант.

Нека създадем нов документ с размери 6x6px и начертаем вертикална линия с дебелина 2px с молив.

Всъщност височината на картината може да бъде един пиксел, но за по-голяма яснота направих точно такъв шаблон на шаблон. Ето още една версия на чертежа на шаблона, документ 6 на 1 пиксел, линийките на Photoshop се виждат на снимката:

Също така запазете шаблона в набор от шаблони, Редактиране ->Дефиниране на шаблон (Редактиране ->Дефиниране на шаблон), напишете име, например "pat2" , и щракнете върху OK.

Повторете стъпките, предприети в началото на статията с първия шаблон, отворете панела със слоеве (клавиш F7), щракнете с левия бутон върху иконата в долната част на палитрата „Добавяне на стил на слой“, в капката -от менюто надолу изберете „Наслагване на шаблон“ в прозореца, който се отваря, изберете нашия нов модел, задайте мащаба, аз зададох 75%:

Нека започнем да променяме ъгъла на ивиците. В панела със слоеве щракнете с десния бутон върху реда "Ефекти" под слоя. В прозореца, който се отваря, щракнете върху „Слой с формуляр“:

След това щракнете върху този слой с маската, той трябва да бъде маркиран в синьо, натиснете Ctrl + T, за да активирате инструмента за свободна трансформация, появява се рамка за мащабиране, преместете курсора на мишката в ъгъла на рамката. Курсорът ще се промени на извита стрелка с два върха и ще промени ъгъла.

Ако е необходимо, коригирайте размера на слоя с ивици, можете също да зададете точния ъгъл, като въведете стойност в съответното поле в горната част на главния прозорец на Photoshop.

Получих тази снимка, ъгълът на ивиците е 30 градуса.

Създаването на фон от въглеродни влакна е описано подробно в статията Създаване на стилна анимирана потребителска лента в Adobe Photosop

Създаването на лист от тетрадка е описано в статията Рисуване на кариран лист във Photoshop

Категория: